Engelliler için geliştirdiği icatta destek bulamadı
6 aylık bebek iken yapılan yanlış iğne nedeniyle felç kalan Ahmet Bozdemir, kendi cabalarıyla engelliler için geliştirdiği icatta destek bulamadığını söyledi.
Gaziantep’te 6 aylık iken yapılan yanlış iğne nedeniyle felç kalan Ahmet Bozdemir(51), yıllarca ellerinin üzerinde yürümek zorunda kaldığını belirterek, kendisinin geliştirdiği bir icatla ayaklarının çalışmasını sağladığını söyledi. Bozdemir, geliştirdiği icatla birçok engelliye umut oldu.
10 yaşından itibaren engelli ayağındaki güçsüzlüğü atlatmak için ilk olarak oturduğu sandalyeye bir kol takarak ayağını çalıştırmaya başladığını belirten Bozdemir, çalışmalarını uzun yıllar sürdürdükten sonra ayaklarında bir güç oluştuğunu fark ederek bu cihazı icat ettiğini söyledi.
Yaklaşık 15 yıldır icat etmiş olduğu cihazla onlarca kişinin ayağa kalkıp yürüme imkânına kavuştuğunu belirten Bozdemir, icattın üretimi için destek bulamadığını sözlerine ekledi.
Kendisi gibi engellilerin araçlarını tamir etmek için iş yeri açtığını söyleyen Bozdemir, "Ben 6 aylık iken yanlış yapılan bir iğneden dolayı felçlik geçirdim. 10 yaşına kadar ellerim üzerinde yürüdüm. Bu şekilde engelli olmam hayatla mücadele de beni kesinlikle yıldırmadı. Kendime verdiğim sözler ve hedeflerim vardı. Amacım hedeflerime ulaşabilmekti.” dedi.
Hedeflerine ulaşabilmek için azimli bir şekilde mücadele ederek çalıştığını belirten Bozdemir, “Çocukluğumdan beri elektronik alanında başarılı olduğum için bende bu alanda çalışmak ve bir şeyler yapmak istedim. Kendimde olan bu eksikliği, kolumun nasıl geliştiğini görünce ve ayağımda da aynı şekilde gelişmelerin olabileceği üzerine yola çıktım. Belli bir süreden sonra sandalye şeklinde bir cihaz yaptım. Daha sonra ise el ve ayakları hareket etmesini sağlaması için bir cihaz tasarladım.” ifadelerini kullandı.
“Cihazıma destek bulamadım”
Geliştirmiş olduğu bu cihazın yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi için defalarca yetkililerden yardım istemesine rağmen icadına gereken desteğin verilmediğini, kendisinin maddi imkanları kısıtlı olduğunu söyleyen Bozdemir, Sağlık Bakanına kadar gittiği halde hiçbir destek görmediğini dile getirdi.
İcadı için destek alamayınca 5 yıldır kendisi gibi engelli olanların araçlarını tamir etmek için bir işyeri açtığını ve engellilerin manüel akülü araçlarının tamirini yaptığını belirten Bozdemir, “Hiç kimseden bir destek almadan bu cihazı kendim yaptım. Toplumda çok kişiye faydalı olacağını ve bu cihaz ile fayda görenlerde oldu. Bu cihaz ile Türkiye’nin değişik illerinde aktif olarak çalışan insanlar var. Ama ne yazık ki maddi gücüm olmadığı için üretimini yapamadım. Yıllarca bunun mücadelesini verdim. Hatta bakanlığa kadar gittim. Ondan sonra ise öylece kaldı.” şeklinde konuştu.
Aynı zamanda antrenörde olan Bozdemir, spor dalında birden fazla alanda göstermiş olduğu başarılarından dolayı birçok madalya aldığını belirterek, şunları kaydetti:
“Elimden geldiği kadar engelli olan insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Şu an da Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde sözleşmeli olarak antrenörlük yapıyorum. Engelli sporcular yetiştiriyoruz. Dünya ve Avrupa şampiyonları yetiştirdim. Bunların devamını takip ediyorum. Boş zamanlarımda da burada da akülü araçların tamiratını yapıyorum. Gaziantep tarihinde tüm branşlarda ilk defa üst üste Avrupa şampiyonu olan tek sporcuyum. Bununla beraber sayısız Avrupa, dünya şampiyonu yetiştirdik. Spor yapmak gerçekten insanların hedefini yükseltiyor, azmini artırıyor ve kendine olan güvenini de sağlıyor."
“Engelliler için çıkartılan kanunlar işlemiyor”
Engellilerin sorunlarına da değinen Bozdemir, engelliler için çıkartılan kanunların işlenmemesinden yakınarak, daha toplum içerisine ve evinden çıkmayan engellilerin olduğunu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bu konuda özellikle aileler ile görüşerek engellileri topluma kazandırması gerektiğine dikkat çekti.
Bozdemir, “Engellileri sağlam insanlardan ayırmamaları lazım. Engelliler için çıkartılan kanunlarımız işlemiyor. Bugün yoldaki rampadan tutun asansöre kadar hiç biri elverişli değil. Bunların el verişli olabilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, belediyelerin, özel idarenin ve Valinin gerçekten takipçi olması gerekiyor. Engellilerin en büyük sıkıntıları iş alanıdır. Engellilerin sadece üç aylık maaşa mahkum edilmemeleri gerekiyor. Bin 500 TL maaş ile bir engelli asla geçinemez. Geçinmesi mümkün değil. Bir ailede hem eşi hem kendisi engelli ise hiç mümkün değil. Hâlâ boşta gezen birçok engelli var. Bunlarda engellilerin sorunlarının bir delilidir.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)