"Ne kadar Kur'an okuyoruz ne kadarıyla amel ediyoruz?"
Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından düzenlenen Hz. Osman'ı anma programında konuşan Araştırmacı Sema Yarar, Hz. Osman'ın hayâ abidesi olduğuna vurgu yaparak, örnek alınması gereken bir sahabe olduğunu belirtti.
Peygamber Sevdalıları Platformu, "Kasım Ayı Sahabe Ayı" etkinlikleri kapsamında "Hayâ ve Edep Timsali Hz. Osman (r.a.)" temalı program düzenlendi.
Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Cegerxwîn Kültür Merkezinde gerçekleştirilen program Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Sinevizyon gösterimi ile devam eden programa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Sema Yarar, Hz. Osman'ın hayâ abidesi olduğuna vurgu yaparak, onun, örnek alınması gereken bir sahabe olduğunu belirtti.
Hz. Osman'ın Kur'an-ı Kerim'i derinlemesine öğrenip, hayatına tatbik edenlerin öncülerinden olduğunu ifade eden Yarar, onun seçkin bir sahabe olduğunu söyledi.
Sahabelerin gökteki yıldızlar gibi olduğunu dile getiren Yarar, "Allah Resulünün ashabı yıldızlar gibidir. Hepsi birbirinden değerli, birbirinden kıymetlidir. Fakat Hz. Osman bir başkadır. Hayâ timsali, edep timsalidir. Hz. Osman, hepimizin kadın olarak örnek almamız gereken bir sahabidir. Gerçekten o bambaşka bir sahabiydi. Bütün sahabiler kıymetlidir, bütün sahabiler âlemlerin Rabbi olan Allah'tan indirilen Kur'an'ın metoduyla eğitilmişler. Hem Hz. Osman hem de diğer sahabiler." dedi.
"Onlar Kur'an'ı öğrendiler, onunla amel ettiler"
Hz. Osman'ın hayatından örnekler veren Yarar, "Müslüman bireyin, ailenin, ferdin, toplumun temel ilkelerini Kur'an'ın oluşturması lazım. Hz. Osman bizzat Allah resulünün dizleri dibinde eğitilmiştir. Bu eğitimle seçkin bir sahabi konumuna gelmiştir. Sahabiler, Kur'an'ı öğrenmek için önce 10'ar ayet ezberler, bu öğrendikleri ayetleri hayatlarına tatbik ettikten sonra başka ayetlere yönelirlerdi. Onlar Kur'an'ı öğrendiler, hayatlarına uyguladılar, onunla amel ettiler. Peki ya bizler ne kadar Kur'an okuyoruz ve okuduklarımızın ne kadarıyla amel ediyoruz? Bunun farkında mıyız? Sahabelerin her biri yeryüzü yıldızıdır, onlar seçkindir. Onları yıldız yapan, seçkin yapan onların yaşadıkları, her bir ayeti kendi hayatlarında tatbik etmeleridir. Hz. Osman 'Allah'ın kelamını görmediğim bir gün beni çok rahatsız eder' der. Allah Resulünün getirmiş olduğu Allah'ın kelamını her gün görmemiz lazım. Bu bizim gözümüze nur, ruhumuza huzur verecektir." ifadelerini kullandı.
"Hz. Osman Kur'an'ı namazda hatmeden dört insandan biridir"
Hz. Osman'ın Kur'an'a bağlılığından bahseden Yarar, konuşmasına şöyle devam etti: "Dört davranış vardır ki bunları yapmak fazilet ve aynı zamanda her birimiz için birer görevdir. İyi kullarla beraber olmak fazilettir, onlara uymak ise bir görevdir. Kur'an'ı okumak fazilet ama onunla amel etmek hepimize bir görevdir. Kabirleri ziyaret etmek fazilet, ölüme hazırlık yapmak her birimizin görevidir. Hastayı ziyaret etmek fazilet, vasiyet hazırlamak ise birer görevdir. Hz. Osman Kur'an hafızıydı ve Kur'an'dan hiçbir zaman ayrılmıyordu. Ona bu durum sorulduğunda Kur'an'ın mübarek olduğunu ve onu mübarek bir zatın getirdiğini söyleyerek nasıl olur da Kur'an'dan ayrılacağını söylerdi. Hz. Osman sürekli Kur'an okurdu, sabahlara kadar. Gece namazlarında o kadar Kur'an okurdu ki bir rekât namazla Kur'an'ı hatmederdi. Kılmış olduğu bu bir rekât namazla sabah ederdi. Hz. Osman Kur'an'ı namazda hatmeden dört insandan biridir. Kendisi İslam üzere yaşadı ve bu dinin yayılması için son nefesine kadar mücadele etti. Kur'an'ı ve sünneti derinlemesine öğrenmek ve hidayet yolunun öncüleri olabilmek için gecesini gündüzüne kattı. Tıpkı diğer sahabiler gibi. Kur'an'ı derinlemesine öğrenip, hayatına tatbik edip bunun öncülerinden oldu."
"Hz. Osman'ın en belirgin özelliklerinden biri hayâydı"
Hz. Osman'ın hayâ timsali olduğunu sözlerine ekleyen Yarar, "Hz. Osman'ın en belirgin özelliklerinden biri hayâydı. Allah, kendisini bu hayâ sıfatıyla ile süsledi. Bu nitelik kendisini o kadar çok yüceltti ki, değil erkeklerin, kadınların dahi örnek alması gereken bir sahabidir. Hayâ güzeldir ama kadın da olsa daha güzeldir. Hz. Osman'ın hayatındaki hayır ve bereketi hayâsından kaynaklanırdı. Hz. Osman şefkat ve merhamet kaynağıydı. Şefkat ve merhametini de hayâdan alırdı." diye konuştu.
Program Yarar'ın konuşmasının ardından okunan dua ile son buldu. (M. Hüseyin Temel – İLKHA)