Büyükbabalarımızın yerini televizyon aldı
Prof. Dr. Tarhan: 'Aile kavramıyla birlikte aile içerisinde bireylerin rolleri hatta eşyaların rolleri bile değişti.'
Toplumun son sığınağı olan ailenin yok olmak üzere olduğunu belirten Prof. Dr. Tarhan, “Aile kavramıyla birlikte aile içerisinde bireylerin rolleri hatta eşyaların rolleri bile değişti; bir ev düşünün televizyon en başköşede oturuyor, ona saygı duyuluyor, o açıldığında herkes susup onu dinliyor.
Büyükbabalarımız artık televizyonlar ” şeklinde konuştu. Yurtiçi ve yurtdışında sürdürdüğü başarılı çalışmaları, ödüllü araştırma ve yayınlarıyla tanınan Psikiyatrist-Yazar Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Aile ve Toplum konulu program serisinin ilkini gerçekleştirdi.
Aile içinde problem nasıl çözülür bilinmiyor
Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde gerçekleşen Son Sığınak Aile programda konuşan Prof. Dr Tarhan, aile içerisine en yaygın görülen sıkıntının insanların problem çözmeyi bilmedikleri olduğunu belirterek, “Günümüzde küçücük problemler büyütülerek içinden çıkılmaz bir hale dönüşüyor. Bir ülkeyi korumak için kaleler yapılır bu kaleler yıkıldığında şehir korunmaktan çıkar. İçeride son bir sığınak kalır tehlike anında herkes en son oraya sığınır. Toplumumuzda da korunan sosyal duvarlar vardır. Mahalleler, gelenekler, geniş aileler kalkınca sosyal sınırlarımız kalktığı için tüm bildiklerimiz sarsıldı. Yani son sığınak olan aile yok olmak üzere. Bir toplumu yok etmek isterseniz de buna aile kavramını ortadan kaldırmakla başlanacağını herkes bilir” şeklinde konuştu.
Büyükbabalarımız artık televizyonlar
Aile kavramıyla birlikte aile içerisinde bireylerin rolleri hatta eşyaların rolleri bile değişti diyerek sözlerine devam eden Tarhan, “Bir ev düşünün televizyon en başköşede oturuyor, ona saygı duyuluyor, o açıldığında herkes susup onu dinliyor. Teknolojide bu noktada maalesef. Toplumumuzda akıllı telefon kullanmanın bir kültürü oluşmadı. Bir nesli bu şekilde kaybetmek istemiyorsak bilimsel gerçeklikleri çocuklarımız üzerinde uygulamalıyız. Aileler kontrolü elinden bırakmadan akıllı ebeveynler olmalılar” dedi.
Rahatına düşkün bir Y kuşağı var
Günümüz Y kuşağı daha konformist, benmerkezci fakat bir o kadar da sevimliler diyerek izleyenleri gülümseten Nevzat Tarhan, "Sevgi ile büyütülen bu nesil yorulmadan, emek vermeden her şeye ulaştıkları için hayata karşı daha dayanıksız oluyorlar. Teknoloji, modernizm, popüler kültür ile gençlerimizin hayatını kolaylaştıralım derken tersi oldu. Fakat itaatin, sadakatin yüceltildiği kültürle de büyütülen bir toplumda özgüvenli, girişimci, bireysel ve keşfeden insanlar yetişmiyor. Toplumumuzda yüksek bir potansiyel var yeter ki bunu doğru kullanalım” dedi.
İnsan evrende denge bozucu bir pozisyonda
Yeryüzünün de bir dengesi var diyen Tarhan, “yeryüzünden bütün böcekleri öldürseniz 20 yıl sonra her yer çöl olur. Dünya üzerinden bütün insanları yok etseniz 50 yıl sonra her yer yemyeşil olur, daha da güzelleşir. Aslında insan evrende şuan denge bozucu bir pozisyonda yer almaktadır. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) cihattan döndükten sonra “Küçük cihat bitti, büyük cihat başladı” diyerek insanları büyük bir mesaj vermişti aslında. İçimizde ki kötücül duygularla mücadele etmek gelişmemize sebep oluyor” diyerek soruları cevaplamaya devam etti. Söyleşi sonunda kitaplarını imzalayan Psikiyatrist-Yazar Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sevenleriyle sohbet etti. (Risale Haber)