'Muayene Ücreti Alma Sorumluluğunu Kaldırın'
Mersin Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Hüseyin Şimşek, eczacılar üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu'na aktarılan muayene ücretinin, işleri olmadığını ve biran önce kaldırılmasını istedi.
MERSİN- Mersin Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Hüseyin Şimşek, devlet ve özel hastanelerde muayene olan hastaların muayene ücretinin eczacılar üzerinden alınmasına tepki göstererek bu uygulamanın kaldırılması gerektiğini vurguladı.
Muayene ücretinin eczacılar üzerinden alınması ile yaşadıkları sıkıntıları İLKHA’ya açıklayana Mersin Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Hüseyin Şimşek, “Şuanda muayene ücreti tahsilâtı yapıyoruz. Devlet hastanelerinde 8 TL, özel hastanelerde 15 TL’yi bulan muayene ücretini tahsilâtını eczacılar yapıyor” dedi.
“Muayene ücreti üzerimden biran önce kaldırılsın”
Eczaneler çok yaygın olmasından dolayı hastaların beklememesi için bu sistemin başlatıldığını hatırlatan Şimşek, “ 3 kalemden sonra her kalem için 1 TL reçete bedeli tahsil ediyoruz. Yazılan her reçetede 3 TL reçete bedeli tahsil ediyoruz. Bu tahsilatların tamamı eczacılar aracılığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na aktarılıyor. Bu tahsilat bizimle hiç ilgisi olmayan, bizimle hiç alakası olamayan bir şey. Bizim bu parayı tahsil etmemiz gerekiyor. Bunun hastanede yada kurdukları kendi sistemleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun alması gereken bir para.” İfadelerine yer verdi.
Sistemin ilk başladığı tarihte 75 kuruş olduğunu aktaran Şimşek, şöyle devam etti: “Şuan ise muayene ücreti 15 TL’ye dayandı. Birde hastanın içerde çok beklemiş muayene ücreti varsa, hasta o rakamları ödeyip ilacını alamıyor. Geçen gün bir eczacı arkadaşımız muayene ücreti talep ettiği için darp edildi. Mersin’de çok daha önce bir eczacı arkadaşımızın vitrin camlarını kırıp saldırmaya çalıştılar. Eczacıların işi olmayan bu ücretinde biran önce kaldırılması gerekir.”
“Hastalar şüphelendiklerinde şikâyet etsin”
Hasta ve yakınlarının eczacıların aldıkları muayene ücretlerinden dolayı şüphe ediyorlarsa şikâyet etmelerini isteyen Şimşek son olarak, “ Sisteme her girdiğimizde hangi muayeneye karşılık o bedellerin talep edildiği ortada. Örneğin Devlet Hastanesine gittiğiniz tarihlerin bedeli alınıyor. Eğer isterse hastalarımız ödediği muayene ücreti ile ilgili dökümde alabilir. Aldığı dökümlerde bir hata olduğunu düşünüyorsa ya Eczacılar Odasına yada SGK’ya şikayetçi olabilir. Ama üst üste aynı muayene ücretinin defaatle alındığı gibi bir şey olamaz” diye kaydetti. (Osman Öksüz-İLKHA)