'İş ve meslek kursları istismar ediliyor'
Ortadoğu Sanayici Genç İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Alaaddin Kılıç, Diyarbakır’daki iş ve meslek kurslarının bazı sivil toplum kuruluşları tarafından istismar edildiğini söyledi.
Ortadoğu Sanayici Genç İş İnsanları Derneği (OSGİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Alaaddin Kılıç, bölgedeki ekonomik durum ve gelişmelerle ilgili açıklama yaptı.
Diyarbakır’ın tarımsal sanayi alanında diğer illerin önünde olduğunu belirten Kılıç, sanayicilerin önündeki bazı engellerin olmasının üzüntü verici olduğunu kaydetti.
“Diyarbakır’da yatırım yapmak isteyen birçok yatırımcı var”
Bölgede, özellikle de Diyarbakır’da yatırım yapmak isteyen birçok yatırımcının olduğunu aktaran Kılıç, “Diyarbakır, tarımsal sanayide diğer illere göre çok daha öndedir. Yerli piyasadaki kişi başı tüketimi ve ihracatı artırarak ülke ekonomisine büyük katkılar sağlarız. Sanayicilerimizin önündeki bu engeller kaldırıldıkça Diyarbakır da bu konuda gereken adımı atacaktır. 1990’lı yıllardan bu yana yatırımcının büyük sıkıntısı olan bürokrasi, 2015 yılına girdiğimiz bugünlerde en büyük sıkıntıların başında geliyor. İşsizliğin belini kıracak ekonomik gelişmelerin istenilen seviyelere gelememesinin en büyük nedeni bürokrasidir. Bürokratik engeller olmadığı takdirde sanayici ve işadamları daha fazla adım atacaktır.” dedi.
“İş ve meslek kurslarıyla ilgili yeni bir düzenlemeye gidilmelidir”
Mevcut sorunlarının huzur ve güven ortamıyla kademeli olarak ortadan kalkacağını vurgulayan Kılıç, Diyarbakır’daki iş ve meslek kurslarının bazı sivil toplum kuruluşları tarafından istismar edildiğini de ileri sürerek, şunları söyledi:
“Barış ve kardeşlik tesisi noktasında en büyük katkıyı kardeşlik, birlik ve beraberlik ile birlikte ekonomi alacaktır. Bölgemizin gerek hammadde gerek Ortadoğu piyasasına yakınlığı da büyük bir avantajdır. Kentimiz ve bölgemiz bu avantajı en iyi şekilde kullanacaktır. Nihai barışın sağlanmasıyla bu sözü edilen hareketlilik net olarak gözlemlenecektir. Diyarbakır’daki iş eğitimleri ve kursları da istismar ediliyor. Örneğin, tekstil eğitimiyle ilgili projeyi alakası olmayan dernekler alıyor. Eğer proje demir işi ise bu konudaki uzman veya işin ehli olanlara verilmeli. Dernekler yemek üzerine proje yapıyor ancak yemek sektörüyle alakaları bulunmuyor, bu anlamsız ve hedeften uzak olduğu açıktır. İş ve meslek kurslarıyla ilgili yeni bir düzenlemeye gidilmelidir.”
“Bölgede 5 yıl kadar vergi indirimi uygulanmalıdır”
Alaaddin Kılıç, bölgede vergi indirimi yapılmasının, sanayiciye, küçük ve büyük işletmelere olumlu katkı sağlayacağını belirterek, “Bölgede 5 yıl kadar vergi indirimi uygulanmalıdır. Bu indirim, sanayicinin, büyük ve küçük işletmenin rahatlaması işini geliştirmesi ve işçi sayısını artırmasının önünü açacaktır. Bu vergi indiriminin 5 yıl kadar uygulanması uygun bir süre olarak gözükmektedir. Bu, aynı zamanda işsizliğin de azalmasına vesile olacaktır.” ifadelerini kullandı. (Hamza Adiyaman-İLKHA)