Sulama Birliğinden DEDAŞ’a tepki
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çiftçilere yaptığı tarımsal desteklemelere Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş (DEDAŞ) tarafından bloke konmasına yönelik tepkiler sürüyor.
DEDAŞ’ın (Dicle Elektrik A.Ş.) bölge çiftçisinin desteklemelerine “elektrik borcu olduğu iddiasıyla” bloke koymasına bir tepki de Sulama Birliği ve ÇUKOBİRLİK’ten geldi.
Deve Geçidi Sulama Birliği Başkanı Mehmet Şefik Yakar, Deve Geçidi Sulama Birliği Müdürü Akif Karakoyunlu ve Adana, Ceyhan ve Tarsus Tarım Satış Kooperatifleri (ÇUKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Talip Çakan DEDAŞ’ın bloke uygulamasının büyük haksızlık olarak niteleyerek devletin özel şirketlerden çok çiftçileri sahiplenmesi gerektiğini belirterek tepkilerini dile getirdiler.
Yaşanan mağduriyet hakkında konuşan Deve Geçidi Sulama Birliği Başkanı Mehmet Şefik Yakar, DEDAŞ’ın çiftçilerin desteklemelerine haksız yere bloke koyduğunu belirterek, “Onlara ‘Öyle bir sorun varsa, beraber sahayı gezelim ve trafo kullananları tespit edelim’ dedim, ancak cevap alamadım. Eğer biz vatandaşa su yetiştirebiliyorsak vatandaştan hizmet bedeli de almak zorundayız, ancak DEDAŞ hizmet yapmadan vatandaşın parasına el koyuyorsa, bu haksızlığın ortaya çıkması gerekir.” dedi.
DEDAŞ, PKK mağduru Tanışık köylülerinin de desteklemelerine bloke koydu
12 Mayıs 2016'da Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesine bağlı Sarıkamış Mahallesi'nin Dürümlü mezrasında PKK'lilerin bomba yüklü kamyonu infilak ettirmesi sonucu 16 canını toprağa veren Tanışık köyü sınırları içerisinde konuşan Yakar, buradaki köylülerin de desteklemelerine DEDAŞ tarafından el konulduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Tanışık köyünün yüzde 99’u DEDAŞ’ın bloke uygulaması nedeniyle mağdur oldu. Ben dahi DEDAŞ’ı mahkemeye verdim. DEDAŞ’ın müdürüne kendim anlattım. Gelsin sahaya, çiftçinin parasına bloke koymaya utanmıyorlar mı? DEDAŞ’ın Tanışık köyüne kastı var. Bu köy 12 Mayıs 2016’ da 16 şehit verdi, bomba katliamından dolayı. Zaten biz mağduruz. Bu yetmezmiş gibi bir de DEDAŞ üstümüze geliyor. Allah'tan korksun biraz, yeter artık.” diyerek tepki gösterdi.
Deve Geçidi Sulama Birliği hakkında bilgilendirmelerde bulunan Deve Geçidi Sulama Birliği Genel Sekreteri Akif Karakoyunlu de sulama birliğinin 1995 tarihinde kurulduğunu belirterek birliğin her köyde üyeleri olduğunu ifade etti.
DEDAŞ yetkilileri tarafından sulama birliğinin zan altında bırakıldığını söyleyen Karakoyunlu, DEDAŞ’ın 2013, 2014 ve 2015 yıllarında kendilerinden sulama alanıyla ilgili köylerde kimlerin sulama birliğine üye olduğunu istediğini belirterek, DEDAŞ’ı bu konuda detaylı olarak bilgilendirdiklerini de sözlerine ekledi.
58 bin dönümü kapsamı içerisine alan Deve Geçidi Sulama Birliği’nin işleyişini anlatan Karakoyunlu, hububat, mısır, pamuk gibi ürünler üzerine sulama yaptıklarını, sulamayı başlatmadan önce Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğünde su protokolü, yani ne kadar ürüne ne kadar suyun verildiğini ve verileceğine yönelik toplantıların olduğunu dile getirdi.
“Deve Geçidi Sulama Birliği Başkanının dahi desteklemesine bloke konuldu”
Ekim ayına kadar 5 defa çiftçiye yönelik sulama yapıldığına dikkat çeken Karakoyunlu, “DEDAŞ’ın izni ve onayı olmadan trafo konulamaz. DEDAŞ, sulama birliği alanına müdahale etme hakkına sahip değildir. DEDAŞ’ın bizim işlevsiz olduğumuza dair açıklamasına cevap vermek zorundayız. DEDAŞ bize müdahale edemez. Deve Geçidi Sulama Birliği Başkanımızın dahi sulama ücretini yatırdığına dair makbuzu olmasına rağmen desteklemesine bloke konuldu.” dedi.
“Trafo kullanmayanların suçu ne?”
Bünyelerinde 450 üretici ve çiftçi üyelerinin mevcut olduğunu ifade eden Karakoyunlu, “DEDAŞ'ın, sulama birliğine üye 450 çiftçinin parasına bloke koyması doğru değildir. 2-3 kişi trafo kullanmış ise 450 çiftçinin suçu ne? Borcu olmamasına rağmen çiftçinin parasına neden bloke konuyor. Bu büyük bir haksızlıktır. Bunun yanında 450’ye yakın trafo kullanmayan çiftçimiz var.” şeklinde konuştu.
“Devlet, özel şirketlerden çok çiftçileri korumalı”
Çiftçiye yönelik yapılan blokenin özellikle 5 ilde uygulandığına dikkat çeken Karakoyunlu, bu illerin Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Mardin ve Batman olduğunu söyledi.
Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan kararların özel şirketlerin haklarını savunduğunu ancak çiftçilerin haklarının çiğnenmesine neden olduğunu belirten Karakoyunlu, devletin özel şirketlerden çok çiftçileri koruması gerektiğinin altını çizerek söz konusu kanunun derhal iptal edilmesi gerektiğini ifade etti.
Karakoyunlu, "2016 yılında 46 bin dönüm pamuk, mısır ve buğday tarlalarına su götürdük. Sezon boyunca 56 milyon metreküp su kullandık. Gördüğünüz gibi her hangi bir trafo bu alanlarda mevcut değil. Önümüzdeki hafta suyu bırakacağım, tekrar görecekler. Trafo kullananların ismi zaten DEDAŞ’ta mevcuttur. 5 aylık sulama sezonunda teknisyenlerimiz gece gündüz suyu kontrol ediyorlar. Sulama Birliği kesinlikle işlevsiz değildir.” ifadelerini kullandı.
“DEDAŞ millete büyük haksızlıklar yapıyor”
Adana, Ceyhan ve Tarsus Tarım Satış Kooperatifleri (ÇUKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Talip Çakan ise “DEDAŞ bizim hesaplarımıza bloke koyuyor, bir ay bazen 15 gün bloke bırakılıyor. Biz Deve Geçidi Sulama Birliğinden ne kadar belge götürdüysek de kabul etmediler. Bu gördüğünüz tarlalar komple bizimdir ve hepsini deve geçidi sulama birliğiyle suluyoruz. Üç dört sefer dilekçe verdim, benim arazilerimden bloke kaldırıldı ama yine de şu anda çok kişin arazilerinde bloke bulunmaktadır. DEDAŞ, millete büyük haksızlıklar yapıyor ve milleti faizcilere muhtaç ediyor.” diyerek tepkisini dile getirdi. (M. Sıddık Bilge, Hüseyin Sayhar – İLKHA)