Urfa HÜDA PAR: Çiftçilere yapılan zulümdür
Sulama Birliğinin Dicle EDAŞ'a olan yaklaşık 350 bin TL'lik borcu nedeniyle suyu kesilen çiftçileri ziyaret eden HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı, kurumlar arasındaki çekişmelerin çiftçilere mal edilmemesi gerektiğini belirtti.
Şanlıurfa'nın Bozova ilçesine bağlı Çatak Mahallesi'ndeki mağdur çiftçileri ziyaret eden HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Lokman Yalçın, kurumlar arasındaki çekişmelere dikkat çekerek, bunların çiftçilere mal edilmemesi noktasında uyarılarda bulundu.
Sebze ektikleri bölgeden sorumlu Sulama Birliğinin Dicle EDAŞ'a olan borcu nedeniyle suları kesilen ve kendilerine ait olmayan borç yüzünden cezalandırılan çiftçileri ziyaret eden HÜDA PAR heyeti, önce Sulama Birliği Başkanı Ramazan Yıldırım ile sonra da mağdur edilen çiftçilerle görüşerek önemli açıklamalarda bulundu.
Mağdur edilen çiftçileri ziyaret kapsamında HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Lokman Yalçın'a Bozova İlçe Başkanı Mustafa Bayram ve Haliliye İlçe Başkanı Basri Demir eşlik etti.
HÜDA PAR heyetiyle yaptıkları görüşmede suların bırakılmadığı takdirde yaklaşık 2 bin dönümlük arazilerinin kuruyacağına dikkat çeken çiftçiler, başta Bozova Kaymakamı Zekeriya Göker olmak üzere başvurdukları tüm kapıların yüzlerine kapandığını savundular.
Yaptığı inceleme sonucu açıklamalarda bulunan Yalçın, kurumlar arasındaki sorun ve çekişmelerin çiftçileri ve vatandaşları mağdur ettiğine değindi.
300 metre suyun kenarında olmalarına rağmen elektrik kesintisi nedeniyle çiftçilerin tarlalarına su veremediğini söyleyen Yalçın, "Bozova'nın Çatak Mahallesi'yle ilgili ulusal ve yerel basına düşen haberler üzerine HÜDA PAR olarak mağdur edilen çiftçilerle bir araya geldik. Kendileriyle görüşerek tarlalarını da görme şansımız oldu. Buraya gelmeden önce Bozova ilçe teşkilatımızla Sulama Birliği Başkanı Ramazan Yıldırım ile görüştük. Burada mağdur edilen çiftçiler bileklerinin gücü ve çok kıt imkânlarla domates, biber, karpuz ve yonca ekmişler. Bu ekinlerin de suya ihtiyacı var. Fakat 300 metre suya yakın olmasına rağmen elektrik kesintisinden dolayı tarlalarını şu anda sulayamıyorlar. Tarlaları gözleri önünde kuruyor. 21'inci yüzyılın Türkiye'sinde böyle bir manzara ile karşı karşıya kalmak HÜDA PAR olarak bizleri üzmüştür." dedi.
Sulama Birliği Başkanı Yıldırım'la yaptığı görüşmeyi aktaran Yalçın, sözlerine şöyle devam etti: "Yıldırım'la yaptığımız görüşmede, 'DEDAŞ'a 350 bin TL civarında borcumuz var. Eğer bu borcu yapılandırır veya erteletirlerse borcumuzu yavaş yavaş öderiz.' diyor. Zaten çiftçilerin de desteklemeleri DEDAŞ tarafından bloke edilmiş. O desteklemelere el konulmuş. Bu desteklemeler DEDAŞ'ın bir miktar borcunu karşılıyor. Bazı milletvekilleri Sulama Birliği, DEDAŞ ve çiftçiler arasındaki sorunu çözmek için DEDAŞ yetkilileri ile yaptıkları görüşmede DEDAŞ yetkilileri milletvekillerine, 'Siz benim muhatabım değilsiniz, sizi tanımıyorum. Benim muhatabım Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığıdır, hükümettir.' diyerek milletvekillerinin önünü kesmiş."
"Ülkenin ekonomisine çalışan çiftçiler tarlalarını sulayamıyorlar"
Başta hükümet olmak üzere yetkili mercilere çağrıda bulunan Yalçın, "Hükümete, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına, milletvekillerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e, Vali Güngör Azim Tuna'ya, Kaymakam Zekeriya Göker'e ve ziraat odasına çağrıda bulunuyoruz. En kısa zamanda bu soruna bir çözüm bulmaları gerekiyor. Bu çiftçilerimizin sıkıntılarının bir an önce giderilmesi lazımdır. Bu hem İslami hem de insani bir haktır. Bu talebe ne kulaklarını kapatabilir ne de gözlerini yumabilirler. Eğer yumarlarsa hem bu dünyada hem de ahirette bunun hesabını veremezler. Bu insanlara yazıktır. Kendi imkânlarıyla çocuklarının rızkı ve nafakası için alın terleriyle bu ülkenin faydasına ve ülke ekonomisinin kalkınması için çalışırlarken elektrikten dolayı 2 bin dönümlük tarlaları sulayamıyorlar." ifadelerini kullandı.
"Kurumların çiftçiyi mağdur etmemesini tavsiye ediyoruz"
Kurumlar arasındaki alacak verecek meselelerinin çiftçileri ve vatandaşları ciddi şekilde mağdur ettiğini sözlerine ekleyen Yalçın, "Ayrıca kurumlar arasındaki çekişmelerin bedelinin çiftçilere ödetilmesi asla kabul edilemez. Gerek Sulama Birliğinin, gerek DEDAŞ'ın, gerekse ziraat odasının kendi aralarındaki alacak verecek meseleleri nedeniyle çiftçileri ve vatandaşları mağdur etmeye hakları yoktur. Aralarındaki sorunları hukuk yoluyla kendi aralarında halletsinler. Çiftçiyi, köylüyü, vatandaşı mağdur etmemelerini tavsiye ediyoruz. Bunun aksini yaparlarsa bunun adı zulümdür, haksızlıktır. Bundan dolayı bir an önce bu sıkıntıların giderilmesi gerekiyor. Bu çiftçilere haklarının iade edilip elektriklerinin verilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu. (Ramazan Casuk-İLKHA)