Gastronomi şehrinde tatlı bayram mesaisi
Gastronomi şehri Gaziantep'te, bayramın vazgeçilmezi baklavanın siparişlerinin artmasıyla üreticilerin yoğun, bir o kadar da tatlı bayram mesaisi başladı.
Kurban Bayramı dolayısıyla tonlarca sipariş alan Gaziantepli baklavacılar, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından aldıkları baklava siparişlerini yetiştirmek için yoğun mesai harcıyor.
Bin bir büyük zahmetle bir tepsi baklava için onlarca hamur yumağını kağıttan daha ince hale getiren baklava ustaları, siparişleri yetiştirmek için ter döküyor.
Kare ve havuç dilimi başta olmak üzere çeşit çeşit üretilen baklavalar özel tepsilerde yada paketler halinde hazırlanıyor. Baklava ustaları önce titizlikle hamurlarını yoğuruyor, ardından da büyük bir özen ve incelikle yufkaları açıyor. Açılan yufkalar tezgâhın üzerine teker teker serilirken, baklavalık tepsilere kaymak ve Antep fıstığı serpiliyor. Büyük bir titizlikle tek tek dilimlenen baklavanın üzerine yağ gezdirildikten sonra taş ocağı fırına sürülen baklava çıktığında da şerbetlenip soğutularak hazır hale getiriliyor.
Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla işlerinde artış yaşandığını söyleyen baklavacı ustalarından Levent Aktaş, bayram tatilinin 10 gün olmasından dolayı da işlerinin biraz daha erken başladığını belirtti.
Türkiye'nin çeşitli illerinden ve yurt dışından aldıkları siparişleri karşılayabilmek amacıyla gece gündüz çalıştıklarını belirten Aktaş, bayram sabahına kadar yoğun ve tatlı bir mesai harcayacaklarını söyledi.
Kurban Bayramı’na son bir hafta kala yoğunluklarının başladığı bilgisini veren Aktaş, "Ramazan ayının girişiyle iftardan sonra baklava tüketimi biraz artıyor. Bundan dolayı da Ramazanda baklava tüketimi bir aya yayılıyor. Fakat Kurban Bayramı’nda da yine tüketim oluyor. Ancak Ramazan Bayramına göre bu bayramda son bir hafta yoğunluğumuz oluyor. Ramazan ayına göre biraz az olsa dahi yine de Allah’a şükürler olsun. Bayrama son bir hafta kala yoğunluğumuz başladı." dedi.
Gaziantep’te Ramazan ve Kurban bayramlarında baklavanın sofraların vazgeçilmezi olduğunu belirten Aktaş, "Müşterilerimiz vesilesiyle de dışarıya gönderenler, evine baklava alacaklar, gelecek misafirlere baklava ikram edecek müşterilerimizin yoğun talepleri oluyor. Biz de bunları karşılamak için çaba sarf ediyoruz. Müşterilerimizi bayramda baklavasız bırakmamak için tempomuzu artırdık, çalışıyoruz." diye konuştu.
Kargo vasıtasıyla Türkiye’nin çeşitli illerine ve dünyanın bütün ülkelerine baklava gönderdiklerini ifade eden Aktaş, "Müşterilerimiz vesilesiyle bütün dünyaya baklava ulaşırken, Katar’a, Suudi Arabistan’a, Almanya ve aklımıza gelecek bütün ülkelere kargo vasıtasıyla baklavamız gidiyor. Dünyanın neresine olursa olsun baklavamızı ulaştırıyoruz." ifadelerini kullandı.
Aktaş, Ramazan Bayramı’nda günlük 25 ton baklava hazırlandığını, bu rakamın Kurban Bayramı’nda kısmen de olsa düştüğünü aktardı.
Aktaş, yükselen fıstık fiyatlarından dolayı baklava fiyatlarına yüzde 12 oranında zam yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Bu sene fıstık yılı olmamasından dolayı bizim kullandığımız fıstıkta biraz azalma var. Bu da rakamların fiyat bakımından yükselmesine neden oldu. Ama bunda bizim yapacak çok bir şeyimiz de yok. Yine biz aynı kalitede fıstığımızı alıp üretimimize devam etmek zorundayız. Fıstık fiyatları yüzde yüz artmasına rağmen biz yüzde 10-12 gibi oranında bir zam yapmak zorunda kaldık. İnşallah ilerleyen günlerde ve gelecek yıllarda fıstık üretimi artarsa biz de gerekeni yapacağız." (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)