Öğrenciler ulaşım sorunun çözülmesini istiyor
Batman Belediyesi tarafından Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsüne gönderilen halk otobüslerinin yetersiz kaldığını belirten öğrenciler, sorunun çözülmesini istiyor.
Batman Belediyesi tarafından Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsüne gönderilen halk otobüslerinin yetersiz kaldığını belirten öğrenciler, sorunun çözülmesini istiyor.
Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsüne giden Bayındır Mahallesinde bulunan Kredi Yurtlar Kurumu Seyyid Bilal Erkek Öğrenci Yurdu öğrencileri, yetkililere seslenerek kendilerine yardımcı olunmasını istediler.
Üniversiteye gitmek için yaşadığı sıkıntıları dile getiren öğrencilerden Cihat Gök, “Çoğu zaman yarım saatte bir araba geçiyor. Bizler öğrenciyiz ve mağdur oluyoruz. Bizim için bir şeyler yapılsa iyi olur. Derslere geç kalıyoruz. 10 dakikada bir araç geçse bizim için iyi olur. Yetkililerden ricamız araçlar 10 ya da 15 dakikada bir gelirse daha iyi olur.” dedi.
“Batman’da çözülemeyen bir ulaşım sıkıntısı var”
Van’dan Batman Üniversitesine okumak için geldiğini dile getiren İsa Baydar, “Şu anda Seyyid Bilal Yurdu'nda kalıyorum. Bu yıl üçüncü senemiz oluyor buradayız. Batman’a geldiğimden beri Batman’da çözülemeyen bir ulaşım sıkıntısı var. Her zaman üniversiteye ulaşım derdini düşünüyoruz. 08.30’da başlayan dersimize yetişmek için 06.30’da uyanıyoruz. Bizim bu çileyi çekmememiz gerekir. Çünkü biz öğrenciyiz, sadece derslerimizi düşünmemiz gerekiyor. Bizim her sabah düşündüğümüz şey bu sabah arabada yer olur mu? Bekler miyiz, beklemez miyiz? Hep bunun derdine düşmüşüz. Bu, sadece benim sıkıntım değil, tüm arkadaşlarımın sıkıntısı.” ifadelerini kullandı.
Yaşadıkları soruna çözüm getirilmesi gerektiğini vurgulayan Baydar, “Van’da böyle bir sıkıntı yaşamadık. Bunu yetkili mercilere sorduğumuz zaman Batman’ın gelişmekte olduğunu söylüyorlar. Gelişen bir şehir ise ulaşımı mükemmel olmalı, bunun için ellerinden geleni yapmalılar. Diğer imkânların da mükemmel olması gerekiyor. Ama ulaşım sıkıntısı çoktur. Üniversite için 5-6 tane araç tek vermişler. Öğrenci sayısı artarken imkânlar arttırılmıyor. İmkânlar aynı yerde kalıyor ve öğrenciler mağdur oluyor. Bu işe bir çözüm getirilmesini istiyorum. Bu sene son senem, ama gelen arkadaşlarımızın, kardeşlerimin sıkıntı yaşamasını istemiyoruz. Bindiğimiz araçlarda bayanlar da var. Bayanlar ister istemez rahatsız oluyor. Ben kendim de rahatsız oluyorum, sonuçta bayan kardeşimin oturmasını isterim, ama oturduğum yer yok. Belediyenin bunları dikkate alması gerekiyor.” diye konuştu.
“Otobüs sayısının arttırılmasını istiyoruz”
Üniversiteye giderken her sabah sıkıntı çektiklerini dile getiren öğrencilerden Hasan Furkan, “Otobüsler hem geç geliyor hem de gelirken çok dolu. Arabanın 50 kişi kapasitesi varsa biz 100 kişi biniyoruz. Yolumuz uzun, bu yüzden dersini kaçıranlar, geç gidenler var. Hocalar yok yazıyor. Bu konuda tüm yurttaki öğrenciler şikâyetçidir. Araç sayısının arttırılmasını istiyoruz. Belediyeyi aradığımız zaman bizi bazen takıyorlar, bazen takmıyorlar, ama hiçbir çözüm yok. Belediye, araç sayısını arttırmalı ya da yoğun saatlerde araçların sık gelmesi gerekiyor.” dedi.
Uzun süre araç beklediklerini, gelen araçlarda da yer bulamamaları nedeniyle bir sonraki aracı beklediklerini söyleyen Furkan, devamında şunları söyledi: “Belediyeden dolayı sıkıntılar yaşıyoruz. Öğrencilerin çoğu sürekli arabayı kaçırıyor. Buradan şehir içi minibüse binip ta Hasankeyf Kavşağı'na gidiyoruz. Hasankeyf Kavşağı'nda bir daha ödeme yapıp, başka bir araçla devam ediyoruz. Belediye arabasını kaçırırsak 2 araç değiştiriyoruz. Öğrencinin cebine zarar, biz burada öğrenciyiz. Maaşlı bir eleman değiliz.”
“2 yıldır Batman’dayım ulaşım sıkıntısı düzelmedi”
İslami İlimler Fakültesini okumak için Diyarbakır’dan Batman’a geldiğini ifade eden Selim Oral, Batman’daki en büyük sıkıntının ulaşım sıkıntısı olduğunu kaydetti.
Batman’da olduğu 2 yıldan bu yana ulaşım sıkıntısının düzelmediğini söyleyen Oral, “Gelen otobüsler otogardan çıkıp yurda geldiği için hep dolu geliyor. Buraya geldiğinde ya bize kapı bile açılmıyor ya da camlara yapışık yolculuk yapıyoruz. Bu, hem insani haklara aykırı hem de öğrenci olarak zor durumda kalıyoruz. Bize kolaylık olsun diye hocalarımız 08.00’deki dersi 08.30’a almalarına rağmen derse yetişemiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Her seferinde otobüste izdiham yaşandığını aktaran Oral, “Çektiklerimiz reva değil, otobüslerde yer bulamıyoruz. Otobüslerde bayanlar arada sıkışıyor. Yolumuzun üstünde Selahattin-i Eyyubi, Abdülhamit Han ve Spor lisesi olmak üzere 3 lise var. Bu 3 liseye bir de üniversite öğrencileri birleşince büyük bir izdiham oluyor. Biz bu sorunlara karşı çözüm bekliyoruz. Belediye Başkanı geldi bizlere ‘Size yeni otobüsler getireceğim’ dedi. Yenilerini getirdi ama eskileri götürdü. Sayı yine aynı kaldı. Eskiler de faaliyette olursa sıkıntımız hafifler. Bize metrobüs tarzında körüklü otobüsü öğrencilerin en kör saatine verdiler. Hiçbir yolcunun bulunmadığı saate verip sonradan ‘Bu körüklü metrobüs iş yapmıyor. Mecburen kaldıracağız.’ dediler. Sabah saat 08.00’de dönüşte de 14.30’a verseler o körüklü otobüs tıklım tıklım dolar.” açıklamasında bulundu.
“Otobüslerin geç gelmesi derslere geç kalmamıza neden oluyor”
Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisi Nevzat Kaya ise şunları söyledi: “Servis sıkıntısı geldiğimden beri var. Ben geçen yıl Batman Üniversitesine başladım. Servis sıkıntımız epey vardır. Geçen yıl 3 otobüsümüz varken şu an 6’ya yükselmiş olabilir ama belediye başkanımızdan rica ediyoruz. Öğrenciler olarak çok sıkıntılarımız var. Okula geç kalıyoruz. Otobüslerin geç gelmesi, derslere geç kalmamıza, yolculuk boyunca sıkışık gitmemize neden oluyor. Bu sıkıntıları ancak biz biliriz. Umarım servis sıkıntısını tez vakitte bitirirler ki biz de daha rahat bir şekilde okulumuza gidebilelim. Bu sorun kışta daha zordur. Kar, yağmur ve soğuk var. Bir durağımız var ama kaç öğrenci sığabilir. Üniversitemiz uzaktır. Belediye başkanımızın bu duruma el atmasını umuyoruz.”
“Ulaşımda sıkıntılar yaşanıyor”
İslami İlimler Fakültesi öğrencilerinden Mehmet Özdemir, “Yol uzun, öğrenci kapasitesi her geçen gün biraz daha artıyor. Buna yönelik hiçbir çalışma yapılmıyor. Yarım saatten fazla, 45 dakikaya yakın vaktimiz yolda gidiyor. Onun dışında her yıl öğrencilerin sayısı artıyor. Seyyit Bilal Yurdu'nun bine yakın öğrencisi var. Ayrıca yol güzergâhında 2 tane TOKİ, 3-4 tane lise var. Liseye sabah saatlerinde giden öğrenciler var. Burada bazen yüzlerce kişi otobüs bekliyoruz. Arkadaşlar biraz daha erken otobüslere binebilmek için aşağıdaki duraklara kadar yürümek zorunda kalıyor.” diye konuştu.
“Öğrenciler olarak yetkililerden ciddi beklentilerimiz var”
Bazı öğrenciler derslerine geç kalmamak için ek ücret ödeyerek derslerine yetişmeye çalıştıklarını belirten Özdemir, konuşmasını devamında şunları söyledi: “Kimisi ek ücret verip buradan Hasankeyf kavşağına gidip orada bir daha ek ücret vererek üniversiteye gitmeye çalışıyor. Biz otobüste oturarak yolculuk yapmayı unuttuk. Biz ayakta yer olsun gidelim, en azından dersimize yetişelim endişesindeyiz. Yer bulamadığımızdan dolayı bazen derslerimize geç kalabiliyoruz. Yok yazılıyoruz. Üniversitede devamsızlıktan kalma durumu da olabiliyor. Öğrenciler olarak yetkililerden ciddi beklentilerimiz var. Biz erkekler iyi kötü yolculuk yapabiliyoruz. Bayanlar ise bu konuda hassasiyetleri var. Otobüse binemiyorlar. Belki bazen saatlerce kalıyorlar. Bu konuda yetkililerin ciddi manada bir çaba sarf etmelerini bekliyoruz.” (M. Sait Çelik – İLKHA)