HDP, DBP, İHD ve SES'e birçok ilde gözaltı
Ankara, Antep, Urfa, Diyarbakır, Batman, Ağrı ve Adıyaman'da yapılan ev baskınlarında çok sayıda siyasetçi de göz altına alındı. Gözaltına alınanlar arasında DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şirin Tunç ve İHD Ankara Şube Eş Başkanı Fatin Kanat da bulunuyor.
HDP, DBP, İHD ve SES yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi bu sabah gözaltına alındı. Ankara, Antep, Urfa, Diyarbakır, Batman, Ağrı ve Adıyaman’da yaşanan gözaltılarda toplam sayının 100’ü aştığı belirtiliyor.
Ankara’da aralarında İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube Eş Başkanı Fatin Kanat’ın da bulunduğu 11 kişi, 2016 yılında yapılan eylem kapsamında sabah saatlerinde yapılan operasyonla gözaltına alındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan açıklamaya göre; 2016 yılında Sakarya Caddesi’nde yapılan eylem ile ilgili 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarılmış, bu kişilerden 9’u gözaltına alındı.
İHD Ankara Şube Eş Başkanı Fatin Kanat
Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM Şube tarafından düzenlenen operasyonda gözaltına alındığı öğrenilen isimler: İHD Ankara Şube Eş Başkanı Fatin Kanat, SES yöneticileri Fikret Çalağan ve Belkıs Yurtsever, HDP PM üyesi Bereket Kar, HDP üyesi Mazhar Yerlikaya, Şehriban Başak, Ethem Özgan, Sabahattin Karlı, Av. Kemal Akalın, Ziya Cebeci.
SES VE İHD: GÖZALTILAR KABUL EDİLEMEZ
Ankara’da aralarında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Eş Başkanı Fatin Kanat, eski HDP Milletvekili Behçet Yıldırım ile yönetici ve üyeleri gözaltına alınan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) basın açıklaması yaptı. Türkiye’de emek ve demokrasi alanında faaliyet gösteren kurumların yönetici ve üyelerine dönük operasyonların sıradanlaştığına dikkat çeken SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, “Sabah yapılan operasyonunun nedeni 2016 yılında kamuoyunda ‘Beyaz Bayrak olarak bilinen basın açıklaması ile ilgili olduğu görülmektedir. O tarihte başta Cizre olmak üzere sokağa çıkma yasakları devam etmekte çok sayıda sivil yaşamları tehlikede olduğu için yardım çağrıları yapılmaktaydı. Öyle ki sağlık hizmetine ihtiyaç duyanların ellerinde beyaz bayraklar ile hastaneye ulaşma çabaları biz sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini derinden etkiledi. Bu yüzden beyaz bayrak eylemleri ile yaşam hakkına vurgu yapan açıklamalar gerçekleştirilmiştir” dedi.
‘GÖSTERİ HAKKIMIZ VALİLİKLERİN İNSAFINA BAĞLI DEĞİL’
İktidarın faşizan politikalarına meşruiyet kazandırmak için demokratik eylem ve etkinliklere katılmalarının yasa dışı faaliyet gibi sunulduğunu ifade eden Erden, şöyle konuştu:
“Toplantı ve gösteri hakkımızın kullanımı valiliklerin ya da idarecilerin insafına bağlı değildir. Valilerin keyfiliklerine uymak zorunda değiliz. Anayasaya aykırı yasaklara ve talimatlara uyma yükümlülüğümüz yoktur. Gözaltına alınanların tamamının adresleri belki olup çağrılma durumunda ifade verecek kişilerdir. Arkadaşlarımızın gözaltına alınmasını kınıyoruz. Hukuk tanımaz saldırılara son verilmelidir. Gözaltına alınanların biran önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”
‘MUHALEFETE BASKILAR SÜRÜYOR’
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise, iktidarın muhaliflere yönelik baskılarının sürdüğünü ifade ederek, “3 yıllık OHAL sürecinde de 100 binlerce kamu emekçisi işlerinden çıkarılmıştır. Sendikal hak mücadelesi yürüten kişilere karşı anti-demokratik uygulamalar ile baskı altına alınmaya çalışılıyor. Biz bunun karşısındayız. Derhal arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.
İHD ve SES, bu şekilde yapılan gözaltıların kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını talep etti.
İHD: BU ŞEKİLDE GÖZALTI KABUL EDİLEMEZ
Şube başkanlarının gözaltına alınması hakkında konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise şunları söyledi: “Ankara’da uzun zamandan beri benzer soruşturmalar yapılmaktadır. Daha önce yapılan bu soruşturmalara baktığımızda 12 Şubat 2016 günü Ankara Sakarya Caddesinde gerçekleştirilen ve kamuoyunda ‘Beyaz Bayrak’ olarak bilinen basın açıklaması ile ilgili olduğu görülmektedir. Demokrasi mücadelesi engellenmek isteniyor. Baskı ortamına direnmekten başka çaremiz yok. Fatin Kanat, çağrıldığında ifadeye gidecek bir kişidir. Bu şekilde gözaltına alınması kabul edilemez. Siyasi iktidarı BM İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesine uymaya davet ediyor Fatin Kanat ve diğer gözaltıların bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”
KOCAELİ’DE SAYI 23’E YÜKSELDİ
Kocaeli’de dün HDP’ye yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınanların sayısı 23’e yükseldi. Aralarında HDP üyesi, yöneticileri ve avukatların da bulunduğu 23 kişinin Kocaeli Emniyet Müdürlüğünde tutulduğu belirtilirken dosyaya gizlilik kararı getirildi.
BURSA’DA 7 GÖZALTI
Bursa’da ise sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında HDP Yenişehir İlçe Eş Başkanı Hidayet Elalmış’ın da aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların Bursa Emniyet Müdürlüğü TEM Şubeye götürüldüğü belirtildi.
ADIYAMAN’DA HDP’Lİ ESKİ VEKİL GÖZALTINA ALINDI
HDP önceki dönem Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım’ın evine de baskın düzenlendi. Evde arama yapan polis, Yıldırım’ı gözaltına aldı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Yıldırım, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
GAZETECİ TOPALOĞLU GÖZALTINA ALINDI
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Hacı Yusuf Topaloğlu, Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki evine düzenlenen baskınla gözaltına alındı. Topaloğlu, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
URFA’DA 1 GÖZALTI
Urfa’nın Viranşehir ilçesi Şırnak Mahallesi’nde yapılan ev baskınlarında ise İrfan Erdem gözaltına alındı. Sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla hakkında soruşturma açıldığı öğrenilen Erdem, Urfa İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
DBP EŞ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÖZALTINA ALINDI
Diyarbakır ve Batman’da bu sabah saatlerinde polislerce düzenlenen ev baskınlarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şirin Tunç ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kayapınar Belediyesi Meclis Üyesi Songül Dağ Kapancı gözaltına alındı. Gözaltı sayısının artabileceği bildirildi. Gözaltına alınanlar, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eş Başkanı Hatice Efe ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Bağlar ilçe yöneticisi Tahir Gül de evlerine düzenlenen baskın sonucu gözaltına alındı.
BATMAN’DA EN AZ 25 GÖZALTI
Batman merkez ve ilçelerinde bu sabah yapılan ev baskınlarında en az 25 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınanlar arasında HDP’nin 24 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı olan Şükrü Baytar’ın yanı sıra Barış Annesi Nurhan Seçkin ve DTK delegeleri de bulunuyor.
Gözaltına alınanlardan bazılarının isimleri şöyle: Mahfuz Akgül, Elif Koyuncu, Şükrü Baytar, Adil Erin, Mehmet Salih Turmuş, Mustafa Erol, Seyithan Tatar, Nurhan Seçkin, Murat Tekin, Fatma Kapalıgöz, Yaşar Kırca, İlyas Tiryaki, Halime Çetinkaya, Ezel Aydın, Derya Arslan, Seyfettin Demirkılıç, Cengiz Fırat, Güler Turhan, Zozan Adlı ve Rozerin Koyuncu.
GERCÜŞ’TE EV BASKINI
Batman’ın Gercüş ilçesinde ise Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Gercüş temsilcilerinden Mehmet Yıldırım gözaltına alınarak Batman Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü kaydedildi.
AĞRI’DA 3 GÖZALTI
Ağrı merkez ve Doğubayazıt ilçesinde sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) il yöneticisi Kazım Aslan, HDP Doğubayazıt ilçe yöneticileri Faruk Sevkan ve Okan Sekirden gözaltına alındı.
3 siyasetçiden Aslan Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü’ne ve Sekan ve Sekirden Doğubayazıt İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Tarım Orkam-Sen Ağrı Şubesi Başkanı Hanifi Demir de Ağrı’da gözaltına alındı. Gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.
Bir önceki gün de Taşlıçay’da yapılan ev baskınlarında 6 kişi gözaltına alınmış, HDP eski ilçe eşbaşkanı Erdal Aslan tutuklanmıştı.
ANTEP’TE SEÇİM ÇALIŞMALARI SUÇLAMA KONUSU OLDU
Antep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 14 Kasım’da başlatılan soruşturma kapsamında aralarında HDP ve DBP il örgütü yöneticilerinin de bulunduğu 57 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti. Adliye çıkarılanlardan HDP İl Eş Başkanı Müslüm Kılıç ve DBP İl Eş Başkanı Abdullah İnce’nin de aralarında bulunduğu 25 kişi tutuklandı.
Avukatlar, 6 aylık fiziki ve teknik takibe rağmen dosyada delil bulunmadığını ve polisin gözaltında delil çalıştığını söyledi. Avukatlardan Bülent Duran soruşturmada kısıtlılık kararı bulunmasından dolayı ifade işlemleri sırasında dosyayı görebildiklerini, soruşturma dosyasında delil bulunmamasına rağmen müvekkillerinin gözaltında “Etkin pişmanlıktan yararlanma” baskısına maruz kaldıklarını aktardı.
Müvekkili olan HDP İl Eş Başkanı Müslüm Kılıç’ın 31 Mart yerel seçimleriyle birlikte “PKK’nin yerel seçimlere dönük siyasi çalışma yapacağı” iddiaları üzerine gözaltına alındığını dile getiren Duran, “6 ay boyunca 57 kişi hem fiziki hem de teknik takibe tabi tutuluyor. Müvekkilim Müslüm Kılıç HDP İl Eş Başkanı olmasından dolayı HDP’nin yerel seçim çalışmalarını yürütmüştür. Yürüttüğü siyasi çalışmalarda şüpheli çalışmalar olarak değerlendirilmiştir. Dosya bütünüyle ceza hukuk usulüne aykırıdır. Herhangi bir şüpheli durum yokken, kuvvetli suç şüphesine dair emarelerle birlikte 6 ay boyunca delil elde etmeye yönelik izleme ve takip yürütülmüş. 6 ayın sonunda operasyon kararı verilmiş. Herhangi bir şüpheli durum olmamakla birlikte yerel seçimlerde HDP’nin yapmış olduğu siyasi faaliyetler suç unsuru olarak kabul edilip, soruşturma konusu edilmiştir” dedi.
Dosyada Kılıç’la ilgili hiçbir yasadışı eylemin söz konusu olmadığına işaret eden Duran, “Müvekkilime yürüttüğü siyasi çalışmalar suçlama olarak yöneltilmiştir. Kanunun açıkça suç saymadığı bir eylemden dolayı hiç kimse yargılanamaz, soruşturulamaz ve mahkum edilemez” diye belirtti.
‘HDP İL BİNASINA GİRDİĞİNİZ TESPİT EDİLMİŞTİR’
Duran, gözaltına alınanların siyasi faaliyetleriyle suçlandığını ve emniyetin yaptığı yer tespitlerinin seçim çalışmalarının yürütüldüğü yerler olduğuna dikkat çekti. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “Kişilerin hukuki anlamdaki örgütlenme hakkını bir başka illegal örgütle ilişkilendirip suç olarak ileri sürüp mahkum edemezsiniz” kararını hatırlatan Duran, “Dosyada, 57 kişinin HDP’de yürüttükleri seçim çalışmaları olduğunu gördük. HDP İlçe Eş Başkanına ‘Sizin HDP il binasına girdiğiniz tespit edilmiştir’ denildi. Bu suça konu bir durum mudur? HDP İl Eş Başkanına ‘HDP’de toplantı yaptınız’ deniliyor. Eş Başkan HDP’de toplantı yapamaz mı? Onların siyaset yapmaları suç mudur?” diye sordu.
Soruşturmanın hukuka aykırı olduğunu ifade eden Duran, tutuklamalara karşı itirazda bulunduklarını aktardı. Avukat Sinan Taştekin de “Sorulan sorular çok garip sorulardı. HDP yöneticisi bir müvekkilime ‘HDP’ye neden gidiyorsunuz?’ ‘Neden oradan çıkış yapıyorsunuz?’ soruları yöneltildi. DBP Antep İl Eş Başkanı Abdullah İnce’ye ‘DBP’ye giriş çıkışınız tespit edildi’ gibi soruları yöneltildi. İnce’ye ayrıca ‘Mehmet Arslan’ı (DBP Eş Genel Başkanı) tanıyor musunuz?’ sorusu da soruldu. Biz bu sorgu ve ifadelerden sonra avukat arkadaşlarla operasyonun hukuki değil siyasi olduğu kanaatine vardık. Operasyon direkt olarak HDP ve DBP’ye yönelik gerçekleştirilmiştir” ifadelerini kullandı.
‘GÖZALTINDA DELİL ÜRETMEYE ÇALIŞTILAR’
6 ay süren teknik ve fiziki takibe rağmen dosyada delil bulunmadığını, gözaltına “mülakat” adı altında yapılan sohbetlerde delil üretilmeye çalışıldığını söyleyen Taştekin, “Hukuksal olarak bakıldığında, büyük olasılıkla gözaltına alınan kişilerin yüzde 90’ı beraat edecektir. Çünkü dosyada hukuksal anlamda tartışabileceğimiz hiçbir delil yok. Bu yüzden gözaltı süresi uzadı ve ön görüşme adı altında delil yaratmaya çalıştılar. Bu durum düzenlenen operasyonun fiyaskoyla sonuçlandığını gösteriyor” şeklinde konuştu. (Duvar/Ajanslar)