'20 milyon kişi şu anda aktif olarak 4.5G kullanıyor'
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'de aktif olarak 20 milyon kişinin 4.5G kullandığını söyledi.
Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin 2'nci gününde, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan katıldı. Zirvede kısa bir konuşma yapan Arslan, Türkiye'de aktif olarak 20 milyon kişinin 4.5G kullandığını söyledi.
Aralarında İstanbul’un da bulunduğu 8 şehirdeki 10 havalimanından ABD’ye ve İngiltere'ye doğrudan sefer yapacak uçaklarda yolcuların uçağa cep telefonundan büyük elektronik cihaz sokulmayacağı kararını eleştiren Arslan, "Atatürk Havalimanında dâhil olduğu 8 tane havalimanlarına 10 farklı noktadan yeni bir uygulama getirildi. Saygı duyulur, güvenlik tedbiri almalıyız. İnsanımızın hayatından yolculuk konforundan daha önemli olan güvenlik tedbiridir. Ama güvenlik tedbirini bir yerde alıp başka bir yerde almıyorsanız, o zaman bu başka türlü okunur. Bunun arkasında başka niyetler var denir. Terör üreten bir bölgeden bir terörist Türkiye'ye gelip Türkiye üzerinden Amerika'ya, İngiltere gidiyor da aynı bölgeden başka bir yere gelip, Amerika'ya İngiltere'ye giden farklı mı davranıyor? Bizim söylediğimiz şu; güvenlik tedbirlerinin sonuna kadar alalım. Ama güvenlik tedbirleri adı altında başka niyetleriniz olmasın. Yine güvenlik tedbiri adı altında haksız rekabet olmasın." dedi.
"İstanbul ve Frankfurt'ta aynı güvenlik tedbirleri uygulayacaksın"
Türkiye'nin, dünya sivil havacılık otoritesinin koyduğu güvenlik tedbirlerinin birebir uygulandığını söyleyen Arslan, "Hatta ilave güvenlik kuralları da uygulanıyor. Evet, biz diğer güvenlik tedbirlerini de uygulamaya hazırız ama sadece Türkiye'de uygulamayalım. Başka yerde de uygulayalım. Ortadoğu'dan kalkan bir terörist Türkiye üzerinden uçarken Amerika'ya zarar verebiliyor da, Frankfurt üzerinden uçan birinin zarar vermeyeceğini kim garanti edebilir? Kimse garanti edemez. Onun yolu şu; Frankfurt'ta da aynı güvenlik tedbirleri uygulayacaksın, İstanbul'da da aynı güvenlik tedbirlerini uygulayacaksın. Kâğıt üzerinde yapmayacaksın." eleştirisinde bulundu.
"20 milyon kişi 4.5G kullanıyor"
“60 milyonun üzerinde geniş bant abonesi olan insanımız var.” diyen Aslan, “İster eğitimde, ister sosyal hayatta, ister iş hayatında. Bundan 11 ay önce 3G yetmez dedik ve dünya ile birlikte 4.5 G'ye geçtik. Başarılı çalışmalar sonucunda 46 milyon kişinin 4.5G hattı var. Bunlardan cihazı uygun olanlardan yaklaşık 20 milyonu şu anda faal. Maksadımız kullanım alanını yükseltmek. Çünkü 2020 hedefi olarak 5G'yi ortaya koyduk. Bunun yanında sadece havacılık değil uzay alanında da çalışmalar yapıyoruz. Uzay Ajansı'nın kurulması için çaba gösterdik. Uydu üretiminin bizzat Türkiye'de yapılabilmesi ve Türkiye'den fırlatma kabiliyetine sahip olması için çalışmalar yaptık." dedi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odasını (BTSO) ziyaret eden Arslan, Bursa'nın lojistik merkeze ihtiyacı olduğunu ifade etti.
Bursa sanayisinin 2023 hedeflerine ulaşmasında lojistik merkezin önemli bir adım olduğunu aktaran Arslan, "Bursa sanayisi demiryolu ile denize bağlanmak istiyor. Sadece Gemlik'ten değil, Bandırma'dan da çift taraflı bağlanmak istiyor. Yaptığı üretimi, deniz aşırı ülkelere gönderebilmek adına ihracatını ve lojistiğini kolaylaştırabilmek, taşımadan kaynaklanan maliyetleri düşürebilmek için talep edilen projeler, tam da bizim istediğimiz projelerdir. Dolayısıyla Gemlik'e demiryolu bağlantısı, Bursa-Bandırma demiryolu bağlantısı çok önemli. Hızlı tren hatlarıyla yük taşımacılığının da yapılacağı, demiryollarını denize bağlayacağız. Özellikle Bursa- Bilecik, İstanbul- Ankara yüksek hızlı tren projelerinin biran öne bitirilmesi istiyoruz. Süreçlerle ilgili tünellerde ikmal ihalesi yaptık. Yenişehir'e kadar kısmının ihale çalışmalarını bitirdik. Bugünlerde sözleşme imzalıyoruz. Böylece demiryolu bağlantısını, Bursa'nın çevresine doğu-batı ve kuzey –güney aksını pekiştirir hale getireceğiz." dedi.
"Lojistik merkez için gereken adımları atacağız"
Limanlardan ülkelere ürün ihraç etmek için lojistik merkezlere ihtiyaç olduğunu belirten Arslan, "Bu konuda BTSO tarafından yürütülen önemli bir çalışma var. Bu çalışmayı Bursa sanayisi için çok önemli bir adım olarak görüyorum. TEKNOSAB projesi hakkında da görüşme gerçekleştirdik. İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’nun da entegre olmasının bölgenin gelişmesi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda da gereken adımları atacağız." şeklinde konuştu. (Mustafa Bikeç-İLKHA)