Afrika’da adamına göre demokrasi
Tarihten günümüze dünyanın en geniş çaplı sömürülerine maruz kalan Afrika kıtasında siyasi istikrar bir türlü sağlanamıyor. Afrika'yı bir kez daha kaosa sürükleyen son gelişme Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yaşandı
Orta Afrika ülkesi Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde, bu yıl yapılması gereken başkanlık seçiminin maddi olanaksızlıklar yüzünden yapılamayacağın açıklanması ülkeyi karıştırdı. Muhalefet seçimlerin ertelenmesini görevini bırakmak istemeyen Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın uydurduğu bir bahaneden ibaret olarak görüyor. Gambiya'da aslan kesilen Batı ve yerli işbirlikçilerinden ise Kongo’daki siyasi skandala tek bir tepki dahi gelmedi.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti 80 milyona yakın nüfusuyla Afrika’nın en büyük ülkelerinden biri. Uzun yıllardır iç çatışmaların eksik olmadığı ülkeyi, 2001’de suikast sonucu öldürülen eski isyancı liderin oğlu Joseph Kabila yönetiyor. 15 senedir iktidarda olan Kabila, görev süresi dolmasına rağmen iktidarı bırakmamak için çeşitli yollara başvuruyor.Kabila, seçimlerin maliyetinin çok yüksek olmasını bahane ederek seçimleri ertelemesi muhalefetin tepkisini çekiyor. Demokratik Kongo lideri Kabila’nın sorumsuz hareketleri sonucu başlayan iktidar çatışmalarında son haftalarda onlarca insan hayatını kaybetti. Kongo’daki insan kıyımına, Gambiya’daki şaibeli seçimleri provoke eden Avrupa ülkeleri ve yerli işbirlikçilerinden ise tek bir açıklama gelmedi.
Hiçbir ahlak kriteri bulunmayan Batı güdümlü Afrika siyasetinde demokrasi adamına göre işliyor ve Afrika’da demokrasi Batı ve yerli işbirlikçilerinin menfaatleri doğrultusunda şekilleniyor.
Gambiya’nın Müslüman lideri Yahya Jammeh, şahsına yapılan askeri siyasi ve ekonomik darbe ile birlikte yürütülen politik karalamalarla ülkeyi terketmeye zorlanmıştı.
Seçim maliyeti 1,8 milyar dolar
Maliye Bakanı Pierre Kangudia, seçimi düzenlemenin maliyetinin 1,8 milyar dolar olarak hesaplandığını hatırlatarak, bu miktarın pahalı olduğunu söyledi.
Ülkede Başkan Joseph Kabila’nın görev süresi Kasım 2016’da dolmuştu.
Hükümet ve muhalefet 2017 sonuna kadar seçimin düzenlenmesi konusunda bir anlaşmaya varmış, bu anlaşmayla iki taraf arasındaki gerilim sonlanmıştı.
Muhalefet tepkili
Muhalefet, hükümetin Kabila’nın görev süresini uzatmak için bilinçli olarak seçimi geciktirdiğini iddia ediyor.
Demokratik Kongo’nun seçim kurulu, Kasım ayında yaptığı açıklamada 30 milyondan fazla seçmenin kayıt altına alınmasının en erken Temmuz 2017’de bitirilebileceğini belirtmişti.
PROTESTOLARDA EN AZ 50 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ
Türkiye’nin üç katı yüz ölçümüne sahip olan ülkede, dünyadaki en kötü ulaşım ve iletişim altyapılarından biri bulunuyor.
Demokratik Kongo’da seçimler genellikle şaibeli oluyor. Geçen yıl başkanlık seçiminin ertelenmesi nedeniyle düzenlenen protestolarda en az 50 kişi yaşamını yitirmişti.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 55 yıldan uzun süredir bağımsız olsa da ülkedeki iktidar değişimleri hiçbir zaman sancısız gerçekleşmedi.
Joseph Kabila, 2001’de babasının bir suikast sonucu öldürülmesinden sonra ülkenin başına geçmişti.
Kabila girdiği iki seçimi kazanarak 2016’ya kadar başkanlığını sürdürse de ülkenin anayasası gereği üçüncü kere aday olamayacak. (Ajanslar)