Manus Adası'nda sığınmacı dramı
Avustralya ve Papau Yeni Gine'nin geçen ay sonunda kapattığı Manus Adası'ndaki sığınmacı gözaltı merkezi oldukça kötü yaşam koşullarıyla dikkat çekiyor. Gidecek yer bulamayan 600 kadar sığınmacı, tuvaletleri pislikten kapatılan, elektrik, su ve gıda sağlanamayan merkezde yaşam mücadelesi veriyor.
Pis tuvaletler ve duşlar, su kuyusu olarak kullanılan çöp kutuları, aşırı sıcaktan dışarıdaki masalarda uyumak zorunda kalan sığınmacılar.
Tüm bu uygunsuz yaşam koşulları, Avustralya'nın Manus Adası'ndaki sığınmacı gözaltı merkezi sakinlerinin her gün yüzleşmek zorunda kaldığı gerçeklerden sadece bazıları.
Manus Adası yerlileri Avustralyalı bir sivil toplum kuruluşu yetkililerini sığınmacı merkezine gizlice soktu. Yetkililer içeride 8 saat boyunca görüntü kaydetti.
İKİ GÜN SÜRE VERİLDİ
Avustralya ve Papua Yeni Gine'nin ortak kararıyla 31 Ekim'de kapatılan, suyu ve elektriği kesilen sığınmacı merkezinin tahliye edilmesi için çalışmalar başladı.
Merkezde kalan 600 sığınmacının tahliye işlemine direnmesi durumunda güç kullanılacağı açıklandı. Merkezi terk etmeleri için 2 gün süre verilen sığınmacılar karara tepki gösterdi.
Avustralyalı sivil toplum kuruluşları hükümetin sığınmacı merkezine yaklaşımını Melbourne kentinde protesto etti. Gösteride küçük bir grup sembolik barikat kurdu.
BAKAN SIĞINMACILARI KINADI
Avustralya Göç Bakanı Petter Dutton ise oldukça kötü yaşam koşullarının hüküm sürdüğü merkezde kalmakta ısrar eden sığınmacıları kınadı. Dutton, "Sığınmacıların yaptığı, yeni bir evde konaklayan kiracının evden çıkmayı reddetmesiyle aynı. Yıkmak istediğimizi söyledik, suyu ve elektiriği kestik. Onlarsa kalıp evi yıkıp dökmeyi seçti, çektikleri olumsuz fotoğrafları da kamuoyuna servis etti" ifadelerini kullandı.
Sığınmacılar Papua Yeni Gine’de 3 yerde kurulan barınakalara taşınmayı güvenlik endişesiyle reddediyor. Korunaklı olmayan barınaklarda yerli halkın kendilerine saldırıda bulunacağını öne sürüyor. (NTV)