ABD sağlık sisteminde 'sigortasız hasta' krizi
Geçen yıl en az 28 milyon kişinin herhangi bir sağlık sigortası alamadığı ABD'de, Obamacare'in iptal edilmesi halinde en az 20 milyon kişi daha sigortasız kalma riskiyle karşı karşıya.
ABD'de sigortası ve yeterli parası olmayan milyonlarca hasta farklı kentlerde kurulan "ücretsiz mobil kliniklerde" tedavi olabilmek için saatlerce sıra beklerken, yeni sağlık sigorta sistemine ilişkin belirsizlikler ülkedeki krizi derinleştiriyor.
ABD Başkanı Donald Trump'ın en önemli seçim vaatlerinden olan ancak bugüne kadar vadettiği şekilde gerçekleştiremediği "yeni sağlık sigorta yasası", ülke gündemindeki yerini koruyor.
2016 yılında en az 28 milyon kişinin herhangi bir sağlık sigortası alamadığı ABD'de, Obamacare olarak bilinen mevcut sağlık sigorta yasasının iptal edilmesi durumunda kademeli olarak en az 20 milyon kişinin daha sigortasız kalacağına vurgu yapılıyor.
Kongrede Cumhuriyetçi Partinin son dönemdeki başarısız girişimleri sonucunda henüz kapsamlı bir sağlık yasası değişimi yapılamazken, Trump'ın ve Cumhuriyetçilerin 2018'de gerçekleştirilecek ara seçimlere kadar bu konuda somut adım atmak istediklerine dikkat çekiliyor.
Sağlık yasası krizi derinleşirken sigorta ücretlerinin çok pahalı olmasından dolayı geçen yıl herhangi bir sigorta paketi alamayan milyonlarca kişi, belli kentlerde kurulan mobil kliniklerde ücretsiz sağlık hizmeti alabilmek için saatlerce sıra bekliyor.
AA muhabiri, ABD'deki sağlık krizinin en çarpıcı örneklerinden Virginia eyaletinin Charleston kentindeki mobil klinikte bekleyen hastalarla konuştu.
Söz konusu bölgede sağlık hizmeti alabilmek için geceden sıraya giren yüzlerce kişi, RAM (Remote Area Medical) adı verilen ücretsiz mobil kliniklerde sağlık sorunlarına çare bulmaya çalışıyor. Charleston'daki mobil klinikte sıra bekleyen Amerikalılara mikrofon uzatan AA muhabirine, özellikle göz ve diş rahatsızlıklarının en fazla şikayet edilen konular olduğu belirtildi.
Sigorta ücretlerinin yüksek olduğu ABD'de sigortası ve yeterli parası olmayan binlerce hastanın bu tür mobil kliniklerde tedavi hizmeti aldığını dile getiren hastalar, "sağlık sisteminin çok pahalı olmasından" ve "sigortalarını ödeyememekten" şikayet ettiler.
32 yıl önce kuruldu, 900 mobil kliniği var
Eski televizyoncu İngiliz Stan Brock tarafından 1985’te kurulan RAM kliniklerinin temel amacı mülteci kamplarına ve ücra bölgelerde yaşayanlara sağlık hizmeti götürmek iken, ABD'nin birçok kentinde sağlık hizmetine ulaşamayan yoksullar da zamanla bu hizmetten yararlanmaya başladı.
900 mobil kliniği bulunan RAM’ın kurucusu Stan Brock geçen hafta sonu düzenledikleri klinik hizmetinin bedelinin normalde 221 bin dolar değerinde olduğunu açıkladı. Genelde hafta sonu cumartesi ve pazar iki gün olmak üzere mobil kliniklerde hizmet veren Brock, ABD Başkanı Donald Trump’ı da bu merkezlerden birini görmeye çağırdı.
28 milyon kişinin sağlık sigortası yok
ABD'deki sağlık sigorta firmalarından biri olan Kaiser Permanente'nin tahminlerine göre, geçen yıl ABD'de en az 28 milyon kişinin herhangi bir sağlık sigortası alamadığı kaydedildi. Bu kişilerin bir kısmının RAM mobil klinikleri gibi ücretsiz ya da çok düşük ücretlerle temel sağlık hizmetlerinin alınabildiği kliniklere gittiği belirtildi. (AA)