Alman medyasında İran tartışması: Anlaşmaya neden sadık kalsınlar?
ABD ile İran arasında yaşanan gerilimin tırmanması ve Almanya’da büyük bir tartışma başlatan Kassel Bölge Valisi Lübcke’ye yönelik suikastın ardından gündeme gelen aşırı sağ terörü Alman basınında öne çıkıyor.
Amerika Birleşik Devletleri ile İran arasındaki ipler, son olarak Pentagon’un Ortadoğu’ya bin asker daha gönderileceğini açıklamasının ardından daha da gerildi. Rhein Zeitung gazetesi konuyla ilgili yorumunda, bu olumsuz süreç konusunda Washington’u eleştiriyor:
"Siyasilerin açıklamaları sürekli başa saran bir müzik gibi konuya eşlik ediyor. Tahran ziyareti sırasında, İran’a, ABD Başkanı Trump’ın bir yıl önce geçersiz saydığı nükleer anlaşmadan çekilmeme ricasında bulunan Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın çağrısı gibi. Kim ciddi anlamda İran’ın bu anlaşmaya sadık kalmasını bekleyebilir?
Anlaşmaya uyduğu için Tahran’a ne veriliyor? Kocaman bir hiç! İran için anlaşmanın en önemli maddesi olan ekonomik yaptırımların kaldırılacağına dair madde zaten ABD tarafından tam anlamıyla hiç uygulanmadı. Bu anlaşmanın imzalanmasından bir gün sonra Washington, İran’ın füze programını gerekçe göstererek yeni yaptırımları yürürlüğe sokmuştu.
Bir zamanlar birileri, ambargoların kaldırılmasıyla İran’ın refah düzeyinin yukarı çekileceğini ve bu ülkenin adım adım dış dünyaya açılacağını düşünmüş olabilir. Ancak Amerika Birleşik Devletleri’nin dünyaya dikte ettiği ağırlaştırılmış yaptırımlarla İran tam tersi bir durumun eşiğinde." (Ajanslar)