ABD'de milletvekili: "Neden İran'ın ilk adımı atması için ısrar ediyoruz?"
ABD Demokratik Parti milletvekili Ilhan Omar, Meclis Dışişleri Komitesi'nin bir toplantısında mevcut yönetimin Nükleer Anlaşmaya yönelik politikasına itiraz etti: "ABD'nin Nükleer Anlaşmadan ayrıldığı göz önüne alındığında neden ilk olarak İran'ın anlaşmaya..."
ABD Demokratik Parti milletvekili Ilhan Omar, Meclis Dışişleri Komitesi'nin bir toplantısında mevcut yönetimin Nükleer Anlaşmaya yönelik politikasına itiraz etti.
ABD Temsilciler Meclisinde Minnesota'yı temsil eden Demokrat Partili Omar, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e, ABD'nin Nükleer Anlaşmadan ayrıldığı göz önüne alındığında neden ilk olarak İran'ın anlaşmaya uyması konusunda ısrar ettiğini sordu.
Ilhan Omar, Blinken’e hitaben şunları söyledi: ‘Her iki tarafın da diğer tarafın ilk adımı atmasını beklediği düşünüldüğünde, İran görüşmelerinde bir çıkmaz yaratılmış gibi görünüyor. Açık gerçek şu ki, anlaşmadan çıkan taraf bizdik.’
Demokrat bu milletvekili Blinken’e şunu sordu: ‘Nükleer Anlaşmaya yeniden katılma yolunda ilk adımı atan neden biz olmamalıyız?’
Blinken bu soruya cevaben şunları söyledi: ‘Diplomasi yolunun açık olduğunu ve buna tamamen hazır olduğumuzu açıkça belirttik. Başkan defalarca, eğer İran taahhüdüne geri dönerse, bizim de aynı şeyi yapacağımızı ve ardından anlaşmayı daha uzun ve daha güçlü hale getirmek de dahil olmak üzere tartışmalı diğer konularda çaba göstereceğimizi söyledi.’
ABD hükümeti Mayıs 2018'de Donald Trump'ın başkanlığı sırasında Kapsamlı Ortak Eylem Planı'ndan (KOEP) ve Nükleer Anlaşmadan çekildi ve bu anlaşma kapsamında askıya alınan yaptırımların yanı sıra İran'a başka yaptırımlar da getirdi.
Trump'ın teorisi, bu politikaların İran İslam Cumhuriyeti'ni Nükleer Anlaşma yerine yeni bir anlaşma ve müzakereye zorlayabileceğiydi.
Trump 20 Ocak'ta görevden ayrıldı ve bu hedefe ulaşmada başarısız oldu. Trump, eleştirmenleri tarafından, İran için bir strateji eksikliği, bu ülkeyle gerilimin tırmanması ve ABD'nin müttefiklerinden ayrılması nedeniyle geniş ölçüde eleştirildi.
Joe Biden liderliğindeki yeni ABD yönetimi, baskıyı artırma politikasının başarısız olduğunu itiraf etti ve ABD'yi Nükleer Anlaşmaya geri döndürmek istediğini söyledi ama şimdiye kadar bu doğrultuda bir adım atmadı.
Ilhan Omar, ABD Dışişleri Bakanına sorusunu bir kez daha yineledi ve Amerika Nükleer Anlaşmaya dönmezken nasıl İran’dan böyle bir şey beklediklerini sordu.
Omar şu ifadelerde bulundu: ‘Eğer biz anlaşmaya dönmüyorsak onlardan anlaşmaya bağlı kalmalarını nasıl bekliyoruz? Acaba Amerika’nın Nükleer Anlaşmaya dönmesinin, bizim onların anlaşmaya dönmesini beklememizden daha önce olması gerekmiyor mu?’
Blinken bu soruya cevaben şunları söyledi: ‘Nükleer Anlaşmadan üç yıl önce ayrıldık. Ne yazık ki, İranlılar taahhütlerine bağlı kalma konusundan uzaklaştılar. Bu nedenle, tartışılması ve ele alınması gereken zorlu konular vardır. Bu nedenle, Avrupa Birliği tüm tarafları bu diyaloğu yapmaya davet ettiğinde, hemen olumlu yanıt verdik, ancak İranlılar hayır dediler.
Diplomasi yolunda ilerlemek isteyip istemedikleri onlara kalmış ve top artık onların sahasında.’
Washington, BM Güvenlik Konseyinin onayladığı bu anlaşmayı ihlal eden taraf olsa da Joe Biden hükümeti geçtiğimiz haftalarda, ABD'nin Nükleer Anlaşmaya dönüşünün İran İslam Cumhuriyeti'nin ABD’nin ihlallerine ve Avrupalı tarafların pasifliğine karşı attığı telafi edici adımlardan geri dönmesine bağlı olduğu konusunda ısrar etti.
İran İslam Cumhuriyeti, Washington'un anlaşmayı ihlal eden taraf olduğu dikkate alınarak, ABD'nin yasadışı eylemine cevaben, Tahran'ın yükümlülüklerinin azaltıldığını ve Tahran tarafından atılacak her adımın yaptırımlar kalktıktan sonra atılacağını açıkladı. (Ajanslar)