Siyonizm faşizmi sosyal medyaya da sıçradı; Filistin Haber Ajansına engel
Yedi milyon kişi Arapça Facebook'ta önde gelen Filistinli haber ajansı Shehab’ı izliyor.
Salı günü Middle East Eye tarafından yapılan bir yorum talebine yanıt olarak Facebook, Shehab News'in "topluluk standartlarımızı defalarca ihlal ettiği" için platformdan kaldırıldığını söyledi.
Bir Facebook şirketi sözcüsü, "yöneticilerine politikalarımızla ilgili son yardım ve uyarılara rağmen, topluluk standartlarımızı defalarca ihlal ettiği için Shehab Haber Ajansı Facebook sayfasını devre dışı bırakmak zorunda kaldık" dedi.
"Daha önce Shehab News ekibine, topluluğumuzu güvende tutmak ve zararı önlemek için şiddete maruz kalan gruplar, liderler veya bireyler için övgü veya desteğe izin vermediğimizi açıkladık.”
Facebook'un topluluk standartları politikası, nefret grupları, suç örgütleri ve terörist olarak tanımlanan örgütler de dahil olmak üzere, platformda "şiddet içeren bir misyon ilan eden veya şiddete maruz kalan herhangi bir kuruluşun veya bireyin varlığına" izin vermediğini belirtmektedir.
Sosyal medya devi, "terör örgütlerini ve bireyleri", diğer kriterlerin yanı sıra, "amaçlanan ve planlanan şiddet eylemlerine katılan veya savunan veya önemli destek veren devlet dışı bir aktör" olarak tanımlamaktadır... siyasi, dini veya ideolojik bir hedefe ulaşmak için".
Shehab News, 2007'den beri faaliyet gösteriyor ve öncelikle Filistin meseleleri ve Ortadoğu'dan daha geniş haberler hakkında rapor veriyor.
Yükselen gerginlikler arasında İsrail ve Filistinliler arasındaki çatışmada birçok sosyal medya kullanıcıları ateş püskürdü. Filistinli sakinlerinin evlerinden çıkarılmak istendiği Şeyh Cerrah mahallesi direnişi ve işgal altındaki Doğu Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın işgali ve provokasyonlar Facebook’ta sıkça kullanıldı.
Gazze Şeridi'nde fiili iktidar olan partisi olan Hamas ve direniş hareketi işgalci rejim İsrail ile 11 günlük silahlı bir çatışmaya girdi. Siyonist rejim İsrail hava saldırıları Gazze'de en az 248 Filistinliyi öldürdü ve Filistin’den atılan roketler ise İsrail'de 13 Siyonist’i öldürdü.
Birçok kişi sayfalarının kapalı olduğunu, hashtag’lerin sınırlı olduğunu ve yayınların kaldırıldığını bildirdi. O sırada yayınlanan bir bildiride İnstagram, sorunların düzeltildikten sonra da küresel bir teknik sorundan kaynaklandığını iddia etmişti. Ancak, birçok sosyal medya kullanıcısı yayınlarının sansürlendiğini söylemeye devam etti.
Facebook yıllardır, özellikle Filistinli veya Filistin yanlısı kullanıcılar tarafından yapılan gönderilerde topluluk standartları yönergelerini katı bir şekilde uygulamakla suçlanıyor ve bu, hak gruplarına göre etkin bir şekilde sansür anlamına geliyor. Sosyal medya şirketi, Siyonist ve işgalci rejim İsrail adalet bakanlığının eski genel müdürü Emi Palmor'u 2020'de gözetim kuruluna dahil ettiği için de eleştirildi.
Facebook'un "Yargıtay" olarak atadığı CEO Mark Zuckerberg tarafından açıklanan yönetim kurulu kararına göre; Facebook İnstagram da dahil olmak üzere Facebook ve diğer kuruluşlar, gelen "belirli içerik izin veya kaldırılması gerekip gerekmediğine ilişkin nihai ve bağlayıcı kararlar" almak yetkisine sahip.(Middle East Eye)