Myanmar'da askeri konseyin çok partili seçim düzenleme vaadi
Myanmar cunta yönetimi Başkanı Ming Ang Hlayıng, hükümetinin Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği -ASEAN- tarafından belirlenen herhangi bir elçi ile işbirliğine hazır olduğunu bildirdi.
Cunta yönetimi Başkanı, Ming Ang Hlayıng Myanmar'da sivil hükümeti düşürüp, iktidarı ele geçirdikten 6 ay sonra televizyondan yayınlanan açıklamada, Myanmar'daki darbenin bu ülkenin eski lideri Ang Sun Suchi'nin devrilmesi ve ev hapsine alınmasına yol açtığını belirterek, Suchi'nin yanısıra çok sayıda eski hükümet yetkilisinin tutuklanarak hapsedildiğini vurguladı.
Cunta yönetimi başkanının sözünü ettiği seçimlerin tam olarak ne zaman düzenleneceği henüz netleşmiş değil. ASEAN dışişleri bakanları bugün Myanmar'da şiddete son vermek için bu ülke yetkilileriyle diyalog için özel bir elçi belirlemek amacıyla bir araya geldiler. ASEAN tarafından belirlenecek özel elçi, Myanmar hükümeti ile muhalefet arasında arabuluculuk yapmak suretiyle bu ülkede şiddet eylemlerini hafifletmeye çalışacaktır.
Myanmar cunta yönetiminin çok partinin katılımıyla seçimleri düzenlemek istediğini açıklaması, içeriden ve dışarından Myanmar'da demokrasinin tesisi için gelen yoğun baskının darbeciler üzerinde etkili olduğunu gösteriyor.
Myanmar'da geçen Haziran ayında parlamento seçimlerine eski hükümet tarafından hile karıştığı iddiasıyla cuntacılarca yaşanan darbenin ardından, ülke içinde geniş çaplı itirazlar ve protesto gösterilerin düzenlenmesine sebep olurken, bölgesel ve uluslararası arenada da yoğun tepki ve eleştirileri beraberinde getirdi.
Yaşanan darbe sonrasında bu ülke halkı ve muhtelif grup ve partiler, demokrasiyi savunmak için sessiz kalmayıp, aralıksız şekilde itirazlarını dile getirdiler. Bu sürede 1000'den fazla eylemcinin ölmesine rağmen, Myanmar halkı, en kısa sürede seçimlerin düzenlenmesine ilişkin taleplerinden vazgeçmeyerek geri adım atmadılar.
Ülke içindeki tepkiler ve itirazların yanısıra, ASEAN Birliği gibi bölgesel ve uluslararası örgütler de, Myanmar'da cunta yönetimine seçim düzenlemek için baskı yapmaya devam ediyor. BM Genel Kurulu, Myanmar'daki darbeyi kınayarak, bu ülkede demokratik geçiş çağrısında bulundu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Asya Direktörü Brad Adams da yaptığı açıklamada, Myanmar cuntasının baskı, sindirme, katliam, işkence, keyfi tutuklamalarıyla darbe karşıtları ve muhaliflere yanıt verdiğine işaretle, halka karşı yapılan bu saldırıların insanlık suçu sayıldığını, bu cinayetlere karışanların cezalandırılması gerektiğini ifade etti.
Gelinen noktada uzmanlar, Myanmar'da cunta yönetiminin ülkede bundan daha fazla şiddet ve sindirme eylemlerine devam edemeyeceğine, bunun için darbecilerin, sonunda ülkede çok partili seçimlerin düzenlemeyi kabul etmek zorunda olduklarına inanıyorlar.
Son haftalarda bölgede faaliyet yapan bazı medya da, Myanmar cunta yönetiminin darbe ve bu ülke halkını yoğun şekilde bastırma yüzünden yaptırıma maruz kalabileceğini bildirdi. Myanmar'da askeri yönetimin seçim düzenlemeyi kabul etmesi ve eylemcilerin talebi karşısında geri adım atması içeride ve dışarıda gelen baskıların bir sonucudur.
Myanmar'daki bazı siyasi gruplar, ordunun darbe geçmişine göre, ülkede anayasanın ordunun müdahalesi ve siyasi işlere karışmasını önleyecek şekilde değişmesi gerektiğini bildiriyorlar.
Darbe karşıtı gruplar ve aktivistler, askerlerin demokrasinin tehlikeye düşmesi gibi farklı bahanelerle iktidarı ele geçirdiğine dikkat çekerek, bu durumun son bulması gerektiğine vurgu yapıyor.(Ajanslar)