Alman polisi Pegasus casus yazılımını gizlice satın aldı
Alman federal polisi, İsrail kaynaklı Pegasus casus yazılımının kendi versiyonunu üretemeyince ilk olarak 2017 yılında NSO Group ile görüşmelere başladı.
Alman Die Zeit Gazetesi Salı günü yaptığı açıklamada, Alman Federal kriminal polis bürosunun (BKA) 2019 yılında İsrail yapımı Pegasus casus yazılımını satın aldığını doğruladı.
Pegasus casus yazılımları İsrailli NSO Group siber şirketi tarafından üretiliyor ve Temmuz ayında yayınlanan bir raporda yazılımın dünya çapında otoriter hükümetler tarafından kullanıldığı öne sürüldüğünde son zamanlarda ağır eleştirilere maruz kaldı.
Raporda, dünyanın dört bir yanındaki gazetecilere, hükümet yetkililerine ve insan hakları aktivistlerine ait 37 akıllı telefonu izlemek için kullanıldığı iddia edildi.
Ayrıca, detaylı olarak rapor edilmiş bilgiler üzerine anlaşılıyorki yazılım şirketi 50,000 telefon numaralarını da elde edindi.
NSO müşterileri tarafından belirlenen potansiyel hedeflerin bir listesi, kısa bir süre sonra, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanual Macron'un da dahil olduğu Alman Die Zeit ve Siyonist/İsrail Haaretzde dahil olmak üzere birçok kaynak tarafından yayınlandı. Haaretz'in haberine göre, NSO listeyle herhangi bir bağlantıyı reddetti, ancak potansiyel hedeflerin telefonlarında Pegasus yazılımı bulundu.
Buna ek olarak, Uluslararası Af Örgütü, NSO'nun ihracat lisansının 2019'te Tel Aviv bölge Mahkemesinde iptal edilmesine dava açtı, ancak Savunma Bakanlığı yetkililerinin Pegasus'un ulusal güvenlik için ne kadar önemli olduğu konusunda mahkemeye ifade vermesinden sonra başarısız oldu.
Yazılım, bu raporun ortaya çıkmasından çok önce tartışmalara neden oldu, çünkü hem Apple hem de Android tarafından yapılan akıllı telefonlara gerçek zamanlı olarak casusluk yapabilir, konuşmaların kaydedilmesine, verilerin toplanmasına ve şifrelemenin atlanmasına izin verebilir. Mesajlaşma uygulamalarında da kullanıcının haberi olmadan bütün bu uygulamalar yapılabilir.
Die Zeit'in bildirdiğine göre, yazılımın federal hükümet tarafından "son derece gizlilik içinde" satın alındığı bildirildi ve Federal Meclis İçişleri Komitesine "kapalı kapılar oturumunda" satın alma işlemi hakkında bilgi verildi.
Gazeteye konuşan Alman kaynaklarına göre, tartışmalı İsrail yazılımını satın alma kararı, BKA'nın yazılımın kendi versiyonunu 2017'te üretememesinden sonra geldi.
Aynı yıl, kaynaklara göre, şirket temsilcilerinin yazılımı ve yeteneklerini sunmak için Almanya'nın Wiesbaden kentindeki polis merkezini ziyaret ettikleri NSO grubuyla temas kuruldu.
Haaretz'in haberine göre, satın alma işleminin tartışmalı olduğu kanıtlandı ve Alman İçişleri Bakanlığı ile kendilerine rapor veren BKA arasında anlaşmazlıklara neden oldu.
Haaretz, bunun yazılımın kapsamlı yeteneklerinden kaynaklandığını ve bazılarının yalnızca istisnai durumlarda telefon takibine izin veren Alman yasalarının sınırlarını aştığını söyledi. Bununla mücadele etmek için, casus yazılımların yeteneklerini nasıl ve ne ölçüde sınırladığı belli olmasa da, bazı işlevlerin engellendiği bildirildi.
Alman Gazetesi Süddeutsche Zeitung, BKA Başkan Yardımcısı Martina Link'in yazılım satın alımını o dönemde milletvekillerine bildirdiğini ve Mart 2021'den bu yana terörizm ve organize suçla ilgili belirli ve seçkin koşullarda kullanıldığını doğruladı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, potansiyel NSO hedeflerinin listesi sızdırıldıktan sonra casus yazılımların yanlış ellere geçmemesi için adımlar atılması gerektiğini ve kullanıldığı ülkelerde yargı denetimine tabi olmadıkça kullanılmaması gerektiğini söylediği bildirildi. (İsrail Post)