Fukuyama, sosyal medya platformlarının perde arkasındaki gelişmeleri açıkladı
Ünlü teorisyen Twitter, Facebook ve Google gibi sosyal ağların sorununun sadece sahte haberler yaymaları değil, aynı zamanda belirli sesleri kitlesel olarak büyütmek ve diğer sesleri susturmak için kullanılmaları olduğu konusunda uyardı.
Ünlü teorisyen Twitter, Facebook ve Google gibi sosyal ağların sorununun sadece sahte haberler yaymaları değil, aynı zamanda belirli sesleri kitlesel olarak büyütmek ve diğer sesleri susturmak için kullanılmaları olduğu ve herhangi bir zengin kişinin bir platforma sahip olabileceği ve onu bir silah olarak kullanabileceği konusunda uyardı.
Amerika hükümetinin bağımsız ülkelerde istikrarsızlık yaratmak için sosyal ağları kullandığı, demokratların da en az cumhuriyetçiler kadar medyayı ele geçirdiği bir durumda, Francis Fukuyama (“Tarihin Sonu" teorisinin savunucusu) American Press'te şunları yazdı:
“Yıllar önce, "Silvio Berlusconi" ve Batı medeniyetinin gerilemesi hakkında, Berlusconi'nin 1990'larda siyasete girmesinden bu yana dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde yolsuzluğa neden olan bir siyaset türünü nasıl icat ettiğini yazmıştım. Berlusconi, medya sahipliğini ve çevresindeki ünlüleri siyasi kariyerini ilerletmek için kullandı ve İtalya Başbakanı olarak siyasi konumunu ticari çıkarlarını korumak için kullandı.
Bu oligarklar için gazetelerin ve televizyon kanallarının gelir sağlamasının bir önemi yoktu. Onlar medyayı, siyasetçi olarak seçilmeleri ve siyasetçileri çevrelerinde tutmak adına arkadaşlarına yardım etmek için kullandılar ve bu konunun onlar için parasal olmayan bir değeri vardı. Rusya'nın Ukrayna’ya saldırmasından önce Ukrayna'daki temel sorunlardan biri, bu ülkedeki her büyük TV kanalının, şirketlerini bu şekilde koruyabilecek bir oligarkın mülkiyetinde olmasıydı.
Biz Amerikalılar artık benzer bir role doğru ilerleyen kendi oligarkımız Elon Musk'a sahibiz. Onun Twitter'ı satın alması, ona bu platformu Tesla ve SpaceX'teki ticari çıkarlarını koruması ve siyasi tercihlerini içeren her şeyi tanıtması için kullanmasına izin veriyor. Son aylarda onun Cumhuriyetçilere ve muhafazakârlara yöneldiği netleşti ve ifade özgürlüğüne bağlılığı nedeniyle Donald Trump'ın Twitter'a dönmesine izin vereceğini belirtti. Elon Musk, son zamanlarda Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve Çin'in Tayvan ile ilişkileri gibi jeopolitik konulara giriyor ve bu gelişmeler hakkında yorum yapıyor. Büyük bir sosyal medya platformunun sağladığı siyasi etki, geleneksel medyadan farklı ve daha inceliklidir. İçerik denetimi büyük ölçüde görünmezdir. Twitter muhtemelen Musk'ın işlerini öven parlak başyazılar yayınlamak için kullanılmayacak ve ince bir şekilde mesajları istenen sonuçlara yönlendirmeye ve olumsuz görüşleri bastırmaya çalışacak. Sosyal medyada içerik ve mesajların silinmesini takip etmek oldukça zordur.
Büyük sosyal medya platformlarının asıl sorunu, platformların kendilerinin sahte haberler ve komplo teorileri taşıması değildir. Sorun bunun ölçeğidir. Asıl sorun Twitter, Facebook, Google ve şimdi de TikTok'un belirli sesleri büyük ölçüde yükseltme ve diğerlerini susturma yeteneğidir. Artık herhangi bir zengin gelip bir platforma sahip olabilir ve onu bir silah olarak kullanabilir. O zengin kişi şimdi ortaya çıktı ve elinde silah taşıyor.
Bu arada Twitter kullanıcıları, Musk'ın Twitter platformunu devralmasına tepki olarak Mastodon gibi alternatif bir platforma geçiyor ancak bu karar işe yaramayacak. Dolu bir silah, Elon Musk'ın Twitter'ı gibi büyük ölçekli bir sosyal medya platformudur. Hiçbir rakip Twitter kadar uzaktan kitlelere ulaşamıyor ve muhtemelen başka hiçbir platform, gelecekte Twitter'ın bu kapsamlı ölçeğiyle rekabet edemeyecek. Gerçek şu ki, Telegram, Parlor, Gab ve Truth Social gibi sosyal medya, Twitter izleyicisini çekecek ölçekte hiçbir noktaya ulaşamadı. Donald Trump'ın Twitter'da 85 milyon takipçisi vardı ama bugün, Truth Social'da 5 milyondan az takipçisi var. İstememiz gereken şey, çevrimiçi bilgi alanının daha parçalı hale gelmesi ve görüşlerin toplum genelindeki dağılımına uygun olması için daha rekabetçi hale gelmesidir. Böyle bir durum, gücün büyük platformlardan alınmasını ve daha demokratik bir şekilde dağıtılmasını sağlar. Elon Musk'ın yaptığı her seçim, yalnızca Twitter'ın kârını değil, sayısız diğer ticari çıkarlarını da etkiler. Twitter, on yılın büyük bir bölümünde her yıl kayıp yaşadı ve Twitter'ın sahip değiştirmesinin bir sonucu olarak şimdi yılda 1 milyar dolar borç ödüyor. Acaba Musk, Twitter'ı Doğu Avrupalı oligarklar gibi diğer işlerinden sübvanse etmek mi istiyor? Yoksa bu platformu daha açık siyasi rolünü desteklemek için mi kullanacak?
Bloomberg'e göre Elon Musk, Twitter'ın iflasına karşı uyarıda bulundu. Elon Musk'ın Twitter'ı 44 milyar dolara satın almasından yaklaşık iki hafta sonra, bu sosyal ağ birçok sorunla boğuşuyor.
Musk, şirket çalışanları ile yaptığı toplantıda şu uyarılarda bulundu:
“Önümüzdeki yıl mali dengede birkaç milyarlık bir boşluk olacak ve harcanan paradan fazlasını kazanamazsak iflas ilan etme ihtimalimiz var." (Ajanslar)