Netanyahu protestolar sonrası yargı düzenlemesini askıya aldı
Siyonist İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, liderliğini yaptığı aşırı sağcı hükümetin teklif ettiği yargı reformunu geniş çaplı protestolar sonrası askıya aldı.
İşgal rejimi Başbakanı Binyamin Netanyahu, protestolar sonrası, hükümetinin "yargı reformu", muhaliflerinin "yargı bağımsızlığına darbe" olarak nitelendirdiği tartışmalı yasal düzenlemeyi İsrail Parlamentosu'na (Knesset) sunmayı erteledi. Daha önce, düzenlemeyi içeren yasa tasarısının bu hafta Knesset'te görüşülmesi ve oylanması bekleniyordu. Knesset'in tasarıyı önümüzdeki ay görüşeceği açıklandı.
Netanyahu daha önce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Sağdan ve soldan Kudüs'teki tüm göstericileri sorumlu davranmaya ve şiddet kullanmamaya çağırıyorum. Biz kardeş insanlarız" ifadelerini kullanmıştı.
Siyonist Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ise Twitter mesajında "İsrail halkının birliği için sizi derhal, yeni düzenlemeyle ilgili yasama sürecini durdurmaya çağırıyorum. Tüm İsrail halkının gözleri sizin üzerinizde" demişti.
Netanyahu'nun dün tartışmalı yargı düzenlemesine karşı çıkan Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı görevden almasının ardından Tel Aviv'de protestolar büyüdü ve gösterilere on binlerce kişi katıldı.
Kudüs'te askerler ve polisler, Netanyahu'nun evi yakınlarında eylem yapan protestoculara basınçlı suyla müdahale etti.
İsrail Histadrut İşçi Sendikası Başkanı Arnon Bar-David, hükümetin geri adım atmaması halinde, genel greve gidilmesi çağrısında bulundu, Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'nda uçuşlar iptal edildi.
McDonald's restoranlar zinciri ise ülke genelinde şubelerini kapatacağını açıkladı.
"Düzenlemeyle yargıçları atayan komisyonun hükümete devredilmesi planlanıyor"
İsrail'de haftalardır protesto edilen yeni yasal düzenleme, yargıçları atayan komisyonun tamamen hükümetin kontrolüne geçmesini öngörüyor. Ayrıca görev için uygun olmadığı düşünülen makam sahiplerinin görevden alınması zorlaştırılıyor. İsrail'de birçok kişi, halen yolsuzluktan yargılanan Netanyahu’nun tasarıyı kendisi için hazırladığını söylüyor.
Protestocular Netanyahu’yu "bir diktatör gibi davranmakla" ve "İsrail’in güvenliğine zarar vermekle" suçluyor.
Netanyahu ise yasal düzenlemelerin" mahkemelerin yetkilerini aşmasını engellemek için yapıldığını" ve hükümetin son seçimlerde halk tarafından seçildiğini söylüyor.
Görevden alınan Savunma Bakanı ve emekli asker Yoav Gallant, yedek kuvvetlerin yasa tasarısından rahatsız olduğunu söylemişti.
Bu ayın başlarında İsrail Hava Kuvvetleri'ndeki özel birliklerde görevli savaş pilotları tasarıyı protesto için eğitimlere katılmayacaklarını duyurmuştu.
Pilotlar komutanlarıyla görüştükten sonra kararlarını geri almıştı.
Ana muhalefet lideri Yair Lapid ise Gallant’ın görevden alınmasını “hükümetin alçaldığı bir başka adım” olarak tanımlayarak, bu kararın ülkenin güvenliğine zarar vereceğini söylemişti.(Ajanslar)