Brezilya'dan doları bırakma çağrısı
Brezilya cumhurbaşkanı Lula Da Silve Çarşamba günü doların uluslararası ve küresel ticarette bir kenara bırakılmasını ve Amerikan para biriminin yerine alternatiflerin BRİCS de dahil olmak üzere teşkilatlar nezdinde belirlenmesini istedi.
BRİCS teşkilatı Brezilya'nın da dahil olduğu, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın bulunduğu önemli küresel bir ticari yapıdır.
Lula da Silva bu bağlamda şöyle dedi:" Ülkeler arası ticaret için kendi para birimimizi yaratma taraftarı olduğumu herkes biliyor. Arjantin veya Çin ile kendi para birimimizle ticaret yapmak mümkünken neden doları kullanalım? Dünya nüfusunun neredeyse yarısının yaşadığı ülkeler neden bunu kendi aralarında tartışamıyorlar?"
Son dönemde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yeni Kalkınma Bankası Başkanı Dilma Rousseff ile yaptığı görüşmede BRICS'in önemine vurgu yapmıştı ve yeni para düzeninde bankaların faaliyet göstermesini istemiş ve şöyle demişti : Washington'un ABD dolarını silah haline getirdiği bir zamanda alternatif finansal kurumlar yaratmak zor ama gerekli ve zaruri bir çaba." 2007 yılında fikri ortaya atılan dünyadaki dolardan uzaklaşma süreci giderek artan bir ivme kazanmış ve çok sayıda ülke bu Amerikan para birimini uluslararası takas ve ticaret borsalarından çıkarıp bölgesel ulusal para birimlerini doların yerine koymaya çalışmaktadır.
Dünya genelinde ülkelerin dolardan uzaklaşma ve kurtulma fikri ilk kez ABD dolarında aşırı dalgalanmalara neden olan 2007-2008 küresel mali krizinin ardından Rusya, Çin ve Latin Amerika ülkeleri tarafından başlatılmıştır. Dünya ticaretinin büyük bir kısmı artık dolarla yapılmıyor, Washington da bundan çok kaygılı. ABD ise doları, rakip ve düşman ülkelere saldırmak için bir baskı aracı olarak kullanılıyor.
Aslında, Amerika'nın doları araçsal olarak kullanması, her zaman mevcut uluslararası para ve finans sistemine yönelik en önemli eleştirilerden biri olmuştur.Dolar hala dünyanın en büyük rezerv para birimi olarak kabul edilse de, Amerika'nın onu bir finansal silah olarak kullanması hızlanmış ve pekişmiştir. Bu hasmane girişim ise birçok ülkenin alternatif para birimlerindeki yatırımları çeşitlendirme hareketine yol açmıştır. Avrasya Ekonomik Birliği'ne üye ülkeler arasında, özellikle son bir buçuk yıldır, yani Ukrayna'da savaşın başlamasından sonra ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları ile birlikte, tüm finansal ve ticari işlemlerinde ABD dolarını terk edilmiştir. , Rusya başta olmak üzere bazı ülkelerin dolara olan güveninin kaybolması hamlesi böylece başlamıştır. Bu arada Rusya'nın ambargosuna katılmak istemeyen Çin, Hindistan ve Türkiye gibi ülkeler de Moskova ile işlemlerde ulusal para birimlerini kullanma yaklaşımını benimsedi.
Rusya Merkez Bankası Başkanı "Elvira Naboilina", ülkesinin ekonomisinin dolarsızlaşmasına yönelik hamlenin nedenlerinden biri olarak yaptırımları değerlendirdi ve şunları söyledi: "Küresel ortamın değiştiğini hissediyorum. Dünyada kademeli olarak çoklu para birimine sahip bir para sistemine doğru ilerliyoruz."ABD'ye karşı olan ülkeler üzerinde baskı oluşturmak için doların suiistimali ve istismarının devam etmesi ve başta BRICS üyeleri olmak üzere büyük ekonomik güçlerin dış ticaret için ulusal para birimlerini kullanma kararlılığı büyük bir dolarsızlaştırma dalgası yarattı. Uluslararası ticaretin de bu durumdan etkilendiği söylenebilir. 2015 yılında, "yükselen ekonomik güçler" olarak bilinen BRICS ülkelerinin liderleri, her ülkenin merkez bankalarının yetkilerine uygun olarak parasal iş birliğini geliştirmek için yakın iletişimi sürdürme konusunda mutabık kaldıklarını açıklamışlardır.Bu, para takası işlemlerini, ulusal para birimiyle takası ve ulusal para birimlerine doğrudan yatırımı içeriyordu. Bu bağlamda, savunmasızlıklarını azaltmak için Hindistan ile birlikte Rusya ve Çin, ABD'nin düşmanca eylemlerine karşı koymak için dolara bağımlılıklarını azaltmak için çeşitli önlemler aldılar. (Pars)