Eski IMF yöneticisi: ABD dolarına güvenilemez
Brezilyalı ekonomist Paulo Batista'ya göre, BRICS'in Amerikan para birimi dolar karşısında alternatife ihtiyacı var
Brezilya'nın Uluslararası Para Fonu'ndaki (IMF) eski temsilcisi Paulo Nogueira Batista Jr., ABD dolarına dayalı uluslararası para sisteminin giderek "işlevsiz hale geldiğini" ve bunun BRICS ülkelerini kendi para birimlerini ortaya koymayı düşünmeye sevk ettiğini söyledi.
Batista'ya göre, dolar önemli bir küresel yasal ödeme aracı olmaya devam edecek olsa da, bu para birimine artık güvenilemez.
ABD liderliğindeki kurumlar cevap vermiyor
Johannesburg'daki 15. BRICS zirvesi öncesinde Russian Today'ye konuşan Brezilyalı ekonomist, ABD liderliğindeki finans kurumlarının gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarına cevap vermediğini söyledi.
Batista, IMF ve Dünya Bankası gibi mevcut dolar temelli kurumların çalışma biçiminden hareketle oluşan piyasa ekonomileri arasında "artan memnuniyetsizlik"e işaret etti.
Eski IMF yöneticisi Batista, "IMF'de kalıyoruz, Dünya Bankası'nda kalıyoruz, katılıyoruz ama gelişme olarak kendi yolumuzu BRICS bankasıyla oluşturmaya karar verdik çünkü dünya giderek çok kutuplu hale geliyor ve Washington'un kurumları bu duruma cevap vermiyor" dedi.
Dünya Bankası ve yeni Kalkınma Bankası karşılaştırması
Resmi adıyla Yeni Kalkınma Bankası (NDB) olarak bilinen kuruluş, 2014 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan gelişmekte olan ekonomilerin ittifakıyla kurulan çok taraflı bir finansal kalkınma kurumudur.
Batista, NDB'nin gelişmiş ülkelerin katılımı olmadan gelişmekte olan ekonomiler tarafından ve onlar için oluşturulduğunu hatırlatarak, bunun "Dünya Bankası'nın olabileceğinden daha fazla Küresel Güney odaklı" olduğunu iddia etti.
Bankanın misyonuna ilişkin konuşan Batista, “Bankanın müdahaleci olmayan bir şekilde hareket etmesini sağlama niyetindeyiz.
Ülkelerdeki planları, altyapıyı, sürdürülebilir kalkınmayı onlara rehberlik etmeye çalışmadan destekleyip, onları zorla uygun görmedikleri kurallarla bunaltmadan, kendilerini geliştirme ihtiyaçları karşılanmalı” dedi.
Doların silah olarak kullanılması
Dolarsızlaştırma umutları hakkında konuşurken, doların "çok önemli bir para birimi" olmaya devam edeceğini söyleyen Batista, ancak ABD'nin dolarının Batı'ya düşman olarak görülen ülkeleri hedef almak için bir silah olarak kullanmasından dolayı güveni azalttığını belirtti.
Batista şöyle devam etti:
"ABD, hakim para birimini ihraç etme rolünden yararlanarak bir şey yaptığında, diğer ülkeler doları istedikleri gibi kullanmaya devam edip edemeyeceklerinden emin değiller. Bu durum, doların siyasi amaçlarla, jeopolitik amaçlarla, özellikle şimdi Rusya'ya karşı kullanılmasıyla hızlandı."
R-5 para birimi teklifi
Çok kutuplu dünyanın Batılı para birimlerinin rolünün azalmasına yol açacağı konusunda ısrar eden Batista'ya göre BRICS'in kendi rezerv para birimini yaratmada "oynaması gereken bir rolü" var.
Batistan ayrıca Rusya dahil, BRICS ülkelerinin para birimlerinin tümünün adı 'R' harfiyle başladığı için (reel, ruble, rupi, renminbi ve rand) yeni para biriminin 'R-beş' olarak adlandırılmasını önerdi.
Batista, "R-five'ın birleşik bir hesap olarak başlatılabileceğine ve ardından diğer adımlarIa evrilebileceğine inanıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.(Ajanslar)