Venezuela'dan Çin destekli yoksullukla mücadele hamlesi
Çin’in Uluslararası Yoksulluğu Azaltma Merkezi, 1980’den bu yana ülkede 850 milyondan fazla insanın yoksulluktan kurtarılmasından sorumlu. Venezuela, Çin tarafından desteklenecek olan yoksulluk ve eşitsizlikle mücadeleye odaklanan yeni bir sosyal program açıkladı.
Venezuela hükümeti, Çin’in Uluslararası Yoksulluğu Azaltma Merkezi tarafından desteklenecek olan yoksulluk ve eşitsizlikle mücadeleye odaklanan yeni bir sosyal program açıkladı.
Pazartesi günü haftalık televizyon programında konuşan Devlet Başkanı Nicolás Maduro, Sosyal Eşitlik ve Refah Misyonu’nu başlatmak üzere olduklarını ve programın temel amacının ‘eşitsizlikle yoksullukla mücadeleyi optimize etmek ve daha uyumlu bir ülke inşa etmek’ olduğunu ifade etti.
Maduro, söz konusu programın Çin’in yoksullukla mücadele merkeziyle eşgüdümlü çalışacağını da sözlerine ekledi.
Çin’in Uluslararası Yoksulluğu Azaltma Merkezi, 1980’den bu yana ülkede 850 milyondan fazla insanın yoksulluktan kurtarılmasından sorumlu.
Maduro, “1981 yılında Çin nüfusunun neredeyse yüzde 90’ı Dünya Bankası tarafından ölçülen mutlak yoksulluk sınırının altındaydı. Ancak 2019’da bu rakam yüzde 1’e ulaşmadı ve 2020’nin sonunda Çin hükümeti ülkede yoksulluğun ortadan kaldırıldığını duyurdu,” diye ekledi.
Ayrıca Maduro, Çin deneyiminin ülkesinin gerçekliğine, kültürüne ve insanların en önemli ihtiyaçlarına uyarlanacağını vurguladı.
Venezuela’nın yeni sosyal programı, Devlet Başkanı Maduro’nun kısa süre önce Çin’e yaptığı ve Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya gelerek ‘her koşulda stratejik ortaklık’ kurarak 31 işbirliği anlaşması imzaladığı turun ardından geldi.
Anlaşmanın başlıcaları, Çin’in Venezuela’nın özel ekonomik bölgelerine, yoksulluğu azaltma çabalarına ve ülkenin ulusal elektrik şebekesi ile kamu sağlık sisteminin güçlendirilmesine verdiği desteği içeriyor.
Şu anda Venezuela’da yoksulluk ve eşitsizlik oranlarına ilişkin resmi veriler bulunmuyor. Hükümet 2014 yılında, petrol fiyatlarının küresel çapta düşmesi ve hiperenflasyonun işçi sınıfının alım gücünü düşürmesinin ardından ülkenin ekonomik krize girmesiyle birlikte rakamları yayınlamayı bırakmıştı.
Durum, Washington ve müttefiklerinin rejim değişikliği stratejisinin bir parçası olarak tek taraflı zorlayıcı tedbirler dayatmasıyla daha da kötüleşmişti.
Hugo Chávez hükümeti döneminde (1999-2012) Venezuela’da hane halkı gelir yoksulluğu 1999’da yüzde 42 iken 2013’te yüzde 27,3’e düşmüştü. Yapısal yoksulluk ise 1999’da yüzde 29,3 iken 2013’te yüzde 19,6’ya gerilemişti. Bu başarı, bazıları Küba ile işbirliği içinde olmak üzere bir dizi sosyal programın sonucunda gelmişti. (harici)