İsrail medyası: İran'ın tepkisi İsrail'i caydırdı, bariyer yıkıldı
İsrail medyası, işgalci ülkenin İran'ın eylemlerine nasıl tepki vereceğine karar verme konusunda zor bir durumda olduğunu çünkü herhangi bir seçeneğin bölgede daha geniş bir çatışmaya yol açabileceğini belirtti.
İsrailli Walla! haber sitesinin haberine göre İsrail hükümeti şu anda zorlu bir ikilemle karşı karşıya. İran'ın tepkisini "kontrol altına almak" ya da İslam Cumhuriyeti'ne yönelik, potansiyel olarak daha fazla tırmanmaya yol açabilecek başka bir saldırı başlatmak arasında karar vermeleri gerekiyor.
Haberde ayrıca ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'in vereceği yanıta karşı çıkmasının İsrail hükümetini zor durumda bıraktığı vurgulanıyor.
İsrailli gazeteci Amir Bohbot, İran'la gelecekte yaşanacak herhangi bir çatışmanın, Pazar günü erken saatlerde işgal altındaki toprakları hedef alanlara benzer şekilde "insansız hava araçları ve balistik füzelerden oluşan bir yaylım ateşi" ile sona erebileceğini, çünkü "bariyer aşıldığını ve çöktüğünü" düşünüyor.
"İsrail'in" İran'a saldırmak için "acele etmediğini", ancak bunun "İsrail'in caydırıcılığına zarar vereceğini" söyledi.
Karşılık olarak sembolik bir hedefe saldırmak mı?
İran'ın "olayın sona erdiği" yönündeki açıklamasına dikkat çeken ve işgalin yeni bir saldırı düzenlemesi halinde daha yoğun bir operasyon gerçekleştirme tehdidinde bulunan Walla! üst düzey yetkilileri ya da İran'daki üsleri hedef almanın "daha kötü bir duruma yol açabileceğini" kaydetti.
Site sonuç olarak, "İsrail ordusundaki üst düzey yetkililerden İran'ın olası tepkilerini değerlendirmelerini istenecek ve üslerin ya da bazı kişilerin hedef alınıp alınmayacağına dair bir dizi tavsiye almak zorunda kalacaklar" diye ekledi.
Walla! aynı bağlamda İsrailli yetkililerin "sınırlı bir operasyon ve sembolik bir hedefe saldırı" gerçekleştirmeyi de düşünmek zorunda kalacaklarını belirtti.
Üçüncü seçenek ise "İsrail'in İran'ın hava üslerini vurarak İsrail Ordusu'nun Orta Doğu'daki üstünlüğünü zayıflatmayı amaçladığını göz önünde bulundurarak aceleci davranmamasını" içeriyor.
ABD ile yakın koordinasyon
İsrail güvenlik kaynaklarına dayandırılan haberde, Genelkurmay Başkanı Hertzl Halevi ve Askeri İstihbarat Şefi Aharon Haliva'nın siyasi liderlerle yapacağı ana tartışmanın iki soru etrafında döneceği belirtiliyor: İran'ın vereceği yanıtın sonuçlarına göre mi saldırılacağı yoksa İran'ın İsrail hava kuvvetleri üslerini hedef alma niyetinde mi olduğu.
Güvenlik yetkilileri, Savaş Kabinesi ve güvenlik kurumlarının başkanlarının "saldırı için bir koşul olarak Amerikalılarla yakın koordinasyon önereceklerini ve bölgede sürekli bir savaşa yol açmayacak bir yanıta karar vereceklerini" tahmin ediyor.
Maariv 'in haberine göre İsrail Hava Kuvvetleri eski komutanı Tuğgeneral Tzvika Haimovitch, "Olay hala devam ediyor ve onu kapatmak ve geçmiş zamanda konuşmak için çok erken" diyerek İran'ın hafife alınmaması konusunda uyarıda bulundu ve onu "zorlu bir düşman" olarak tanımladı.
Israel Hayom 'un askeri işler muhabiri Lilach Shoval ise İran'ın tehditlerinin ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak "İsrail'deki" tartışmaların şu anda "denklemin değiştirilmesi etrafında döndüğünü" belirtti.
Shoval, "İsrail'in yıllardır İran'ın hedeflerine, personeline ve bilim adamlarına gölgede ve perde arkasında saldırdığını" ancak şimdi "İran misilleme yapmadan bunu yapabileceğine inandıktan sonra bunu yapmaya değip değmeyeceğini" düşünmek zorunda kalacağını belirtti.
Bu bilgiler ışığında muhabir, İran'ın verdiği yanıtın "İsrail'e karşı caydırıcılık sağladığı ve İsrail'in ne yapacağını iki kez düşüneceği" sonucuna vardı.
İsrailli Kanal 12'ye konuşan Shoval, "İsrail'e" yönelik düzinelerce insansız hava aracı ve füze fırlatan İran'ın, ABD Başkanı'nın "yapmayın" şeklindeki açık uyarılarına ve "İsrail'e" olan "sarsılmaz" desteğini ilan etmesine rağmen ''cesaretini, ateş kabiliyetini ve etkinliğini gösterdiğini'' teyit etti.
Kanal 14 ise İran'ın tepkisini "İsrail'in kuruluşundan bu yana anlam ve bağlam açısından en sert tepki" olarak nitelendirdi.(YDH)