İslam İşbirliği Teşkilatı’ndan Filistin'e destek bildirisi
"İİT kararlarını uygulamayan üye devletlere karşı, üyeliğin askıya alınması dâhil, hukuki tedbirler uygulanması ve bu konuyu ele almak üzere bir toplantı düzenlenmesi karara bağlandı."
İslam İşbirliği Teşkilatı, 15. Zirvesi, Gambiya'nın başkenti Banjul’da 4-5 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirildi. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 15. Zirvesi kapsamında alınan kararlarda Türkiye'nin önerileri üzerine İİT bağlı devletler Uluslararası Adalet Divanında İsrail'in yaptığı soykırıma karşı birliktelik çağrısı yapıldı.
İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından yayınlanan bildiride, uluslararası topluma, İsrail'i uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına uymaya zorlaması ve Doğu Kudüs de dâhil olmak üzere Filistin topraklarındaki yasa dışı işgal, sömürge ve apartheid uygulamalarına son verilmesi çağrısında bulunuldu.
Gazze'deki Filistin halkına yönelik topyekûn saldırının durdurulması ile derhal ve koşulsuz ateşkes çağrısı yapılan bildiride, Gazze Şeridi'ne acil yardım ulaştırılması, su ve elektrik sağlanması için insani yardım koridorları açılması talep edildi.
İTT, tarafından yayınlanan bildiride sudan mahrum bırakma, yakıt girişini engelleme de dâhil olmak üzere soykırım ve etnik temizlik suçunun devam etmesi tehlikesine karşı uyarıda bulunularak, Filistin halkını zorla yerinden etme, topraklarından sürme veya nakletme girişimleri kategorik olarak reddedildi.
Filistin halkının kendi haklarını elde etmek ve başkenti Kudüs olan egemen bir devlet kurmak için verdiği meşru mücadeleye olan güçlü desteğin yinelendiği bildiride, "Uluslararası topluma, işgalci gücü (İsrail) uluslararası hukuka ve BM kararlarına uymaya zorlaması ve Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Filistin topraklarındaki yasadışı işgal, sömürge ve apartheid uygulamalarına son verilmesi çağrısında bulunuyoruz." ifadeleri yer aldı.
İTT, bunu yapmamanın çatışmayı uzatacağı, bölgede daha fazla acı ve istikrarsızlığa neden olacağı, iki devletli çözüm şansını azaltacağı kaydedildi.
Yayınlanan bildiride anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümü için diyalog ve arabuluculuğa başvurulmasının önemi de vurgulanan bildiride, böylece İslam ümmeti arasında gerilimden uzak bir ortamın yaratılabileceği ifade edildi.
İİT 15. Zirvesi'nde, İsrail'in savaş ve insanlık suçlarının önlenmesine yönelik diplomatik, ekonomik ve siyasi her türlü tedbiri alma çağrısında bulunulduğunu aktararak, "İİT kararlarını uygulamayan üye devletlere karşı, üyeliğin askıya alınması dâhil, hukuki tedbirler uygulanması ve bu konuyu ele almak üzere bir toplantı düzenlenmesi karara bağlandı." ifadesini kullandı.
İslam İşbirliği Teşkilatı, 15. Zirvesinde "İsrail'le işbirliği yapan ülkelerin soykırıma varan suçlara ortaklık ettiği"nin vurgulandığına dikkati çeken kaynaklar, "Filistinlilere koruma sağlanması" kararının alındığını açıkladı.(Ajanslar)