Üniversite rektörleri bize holokostların nasıl gerçekleştiğini öğretiyor
İfade özgürlüğü ve açık diyaloğun önemsendiği akademik ortamlarda muhalefetin bastırılması protesto etmekten veya konuşmaktan caydırmayı, bir korku ve sessizlik kültürü yaratmayı amaçlıyor.
Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi'nde fahri sosyoloji profesörü Michael Schwalbe, Counter Punch'ta yer alan ''University Leaders are Teaching Us How Holocausts Happen'' başlıklı makalesinde ifade özgürlüğü ve muhalefetin zulmün önlenmesindeki önemini vurguluyor; İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden üniversite öğrencilerinin, ABD hükümetinin ajanları gibi hareket eden üniversite rektörleri tarafından dövülmesi ve tutuklanması gibi insanlığa karşı işlenen suçlarda iş birliği ve suç ortaklığı tehlikelerine karşı uyarıda bulunuyor.
***
Şimdi soykırımların nasıl gerçekleştiğini görüyoruz. Kitlesel devlet şiddetine karşı seslerini yükseltmeye cesaret eden insanların - bu örnekte İsrail'in Gazze'ye yönelik acımasız saldırısını protesto eden üniversite öğrencilerinin - İsrail müttefiki ABD hükümetinin ajanları olarak hareket eden üniversite liderlerinin emriyle nasıl dövüldüğünü ve tutuklandığını görüyoruz.
Çoğu çocuk ve diğer sivillerden oluşan 35 bin Filistinli öldürüldükten, Gazze'nin tüm üniversiteleri yok edildikten ve hastaneleri bombalandıktan sonra ve şimdi bir milyondan fazla Gazzeli açlıktan ölmekle karşı karşıyayken, üniversite yöneticileri çadır kurdukları ve okullarının gelişmekte olan bir soykırımda nasıl suç ortağı olabileceği konusunda diyalog istedikleri için öğrencileri tutuklatıyor.
Soykırımların gerçekleşmesine olanak tanıyan felç bu şekilde yaratılmaktadır. Üniversite kampüslerindeki protestocuları zorla tahliye ederek ve tutuklayarak, sempati duyan diğer kişilere açık bir mesaj gönderiliyor: sessiz kalın, her şeyi olduğu gibi kabul edin, çizginin dışına çıkmayın - yoksa siz de acı çekersiniz. Herkesi tutuklamaya gerek yok; sadece örnek teşkil edecek kadar tutuklama yapın.
Tutuklanmaktan ve bunun olası sonuçlarından korkan çoğu insanın protesto etme, hatta seslerini yükseltme olasılığı azalır. Hükümetleri tarafından uygulanan iç ve dış şiddeti görmezden gelirler. Toplumun insani değerlerinin kurumsal temsilcileri olduğu varsayılan üniversitelerin bu şiddette nasıl suç ortağı olabileceğini sormaktan kaçınırlar. Daha sonra, birçok masum öldürüldükten sonra, neler olup bittiğinden habersiz olduklarını iddia edeceklerdir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde muhalefetin bastırılması, ifade, toplanma ve basın özgürlüğünü koruyan yasalar nedeniyle karmaşık bir hal almıştır. Üniversite kampüslerinde muhalefetin bastırılması, üniversitelerin görüş ayrılıklarının hoş görüldüğü, hatta teşvik edildiği yerler olduğu yönündeki yaygın kanaat nedeniyle daha da karmaşık bir hal almaktadır. Barışçıl protestolara katılan öğrencilerin tutuklanması, Amerikan üniversitelerinin entelektüel özgürlüğün kaleleri olduğu yönündeki bu kendini beğenmiş imajı bozmaktadır.
İfade özgürlüğü ile protestoların şiddetle bastırılması arasındaki çelişki, üniversite yöneticilerinin hem sağduyuya hem de dikkatini veren herkesin görebileceği kanıtlara meydan okuyan gerekçeler ileri sürmesini gerektiriyor.
UNC-Chapel Hill'de, geçici rektör Lee Roberts ve rektör yardımcısı Chris Clemens, öğrenci protestocuların yakın zamanda tutuklanmasıyla ilgili olarak kamuoyuna yaptıkları açıklamada, dayanışma kampının kampüs faaliyetlerini aksattığı, öğrencileri tehdit ettiği ve korkuttuğu ve mülke zarar verdiği için polis göndermek zorunda kaldıklarını iddia ettiler. Birinci elden gözlemcilerin ve gazetecilerin de tanıklık ettiği gibi bu saçmalıktı. Bir yerel TV haber sunucusu, tutuklamaların video kaydını izlerken sesinin inanılır gibi olmadığını belirtti. Beş gündür bu protestoyu izliyoruz ve ilk kez şiddet görüyoruz, dedi. Diğer haber spikerleri de başka yerlerdeki protestolarla ilgili benzer gözlemlerde bulundular.
Roberts ve Clemens, UNC protestocularının çoğunun “Carolina toplumunun üyeleri” olmadığını söyledi. Belki de bu, geleneğe retorik bir selamdı. Eskiden, yetkililer sivil haklar protestocularına karşı şiddeti haklı göstermeye çalıştıklarında, dışarıdan gelen kışkırtıcıların sorun yarattığından bahsederlerdi. Komünist kışkırtıcılar insanların kafasına eşitlik ve adaletle ilgili çılgın fikirler sokmazsa her şeyin yolunda gideceği ima edilirdi. UNC dayanışma kampı olayında, dışarıdan geldiği iddia edilen kişilerin kim olduğu henüz belirlenmedi. Duke öğrencileri mi?
Kısa bir süre önce, UNC kampüsündeki Konfederasyon heykeli “Sessiz Sam” ırkçılık karşıtı protestoların hedefi olduğunda, öğrencilere neo-Konfederasyoncuların heykeli savunmak için kampüste toplanmalarını kabul etmeleri gerektiği, çünkü UNC'nin halka açık olduğu ve ifade özgürlüğüne saygı göstermekle yükümlü olduğu söylendiğini hatırlamakta fayda var. Görünüşe göre konu Filistin olduğunda bu durum değişiyor.
Roberts ve Clemens açıklamalarında ayrıca protestolarla bağlantılı “artan antisemit söylemlerden” endişe duyduklarını iddia ederek, İsrail'in Filistin halkına yönelik baskısını eleştirenleri karalamak için uzun süredir kullanılan başlıca propaganda taktiğini benimsediler. Gazetecilerin ve diğerlerinin belgelediği üzere, ABD kampüslerinde antisemitizmin yaygın olduğu iddiası büyük ölçüde İsrail'in davranışlarına yönelik eleştirilerin antisemitik sayılmasına dayanmaktadır. Bu durumda antisemitizmin yükselişte olduğu ve dolayısıyla İsrail'e yönelik eleştirilerin dizginlenmesi gerektiğine dair bir aciliyet duygusunun körüklendiği iddia edilebilir. Zaman zaman İsrailli yetkililer hata yapar ve bunun bir hile olduğunu açıkça itiraf ederler.
Ancak ifade özgürlüğüne saygı duyduğunu iddia ederken aynı zamanda onu bastırmak arasındaki çelişkiyi uzlaştırmak için en iyi numara şudur: protestoların yapılması gereken bir dizi kural tasarlayın ve ardından kurallar çiğnendiği için baskının haklı olduğunu iddia edin. Ülkenin dört bir yanındaki üniversite yöneticileri 7 Ekim 2023'ten bu yana geçen aylarda bu taktiği benimsedi. Daha önce hiç bilinmeyen ya da uygulanmayan kurallar, özellikle İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırım bombardımanına karşı yapılan protestolarda aniden uygulanmaya başlandı.
Kurallara göre baskı taktiği, UNC'de ve başka yerlerde “sivil söylem” savunucularının, hakları çiğnenen öğrencileri savunmaktan kendilerini muaf tutmalarına olanak tanıyan ek bir faydaya sahiptir. Bu öğrenciler ve onların kışkırtıcı müttefikleri, burada işleyen kendi kendini sorgulayan mantığa göre, savunmayı hak etmiyorlar, çünkü kuralları çiğnediler! Bağırdılar ve insanları rahatsız ettiler! Bu nezaketsizliktir! Elbette, konuşma ve protesto bürokratikleştiğinde ve gizli kurallar söylenenlerden hoşlanmayan yöneticiler tarafından keyfi olarak kullanılabildiğinde, konuşma artık özgür değildir.
Kurallar icat etmek ve ardından öğrenci protestocular bunları ihlal ettiğinde militarize polis göndermek, kendi gerekçesini yaratan başka bir taktiktir. Barışçıl bir protestoyu arbedeye dönüştürmek için polis kullanın ve ardından polisin düzeni sağlamak için gerekli olduğunu iddia edin. Olayları yakından takip etmeyen sıradan gözlemciler, şiddetin polisten ziyade protestoculardan kaynaklandığını düşünerek yanılgıya düşebilir.
Tarih bize soykırımların, insanlar emirlere uydukları ve katkıda bulundukları daha büyük kötülüklere karşı kasıtlı olarak kör kaldıkları için gerçekleştiğini öğretmektedir. İfade özgürlüğü ve muhalefetin bozabileceği şey işte bu tehlikeli uyumluluktur. Anti-soykırım öğrenci protestoları ve dayanışma kamplarının yapmaya çalıştığı da budur.
Protestoları bastırmak için göstermelik kurallara başvurmak, bir grup Amerikalı yurttaşın ifade özgürlüğü ve toplanma haklarını ihlal etmekten daha kötü bir şeydir. Ulus olarak bizi, gelecekteki tarihçilerin “Bu bir daha nasıl olabilirdi?” diye soracağı, insanlığa karşı işlenmiş bir suçun ortak failleri olma yoluna sokar.(YDH)