Tunuslular, muhaliflerin serbest kalması için protesto düzenledi
Tunus'ta son dönemde gazetecileri, avukatları, aktivistleri ve muhalifleri hedef alan tutuklama dalgası yaşandı. Başkentteki protestoda adil seçim çağrısı yapıldı.
Ekonomik ve siyasi krizin yaşandığı Tunus'ta başkentte toplanan yüzlerce kişi, hapisteki gazetecilerin, aktivistlerin ve muhalif isimlerin serbest bırakılması için gösteri düzenledi.
Adil bir cumhurbaşkanlığı seçimi için tarih belirlenmesini isteyen protestocular, basın ve siyasi özgürlükler üzerindeki kısıtlamalara son verilmesini de içeren bir seçim için temiz bir siyasi iklim çağrısında bulundu.
Ülkede son dönemde gazetecileri, avukatları, aktivistleri ve muhalifleri hedef alan tutuklama dalgası yaşandı.
Tunus polisi Avukatlar Dekanlığı binasına baskın düzenleyerek Cumhurbaşkanı Kays Said'e yönelik sert eleştirileriyle tanınan avukat Sonia Dahmani'yi tutukladı. Aynı gün iki gazeteci de gözaltına alındı.
Protestoyu organize eden Kurtuluş Cephesi üyesi Ennahda partisinin üst düzey yetkililerinden Imed Khemiri, "Bugün adil seçimler için bir ortam yok ve bir tarih de yok. Yetkililer siyasetçilere, avukatlara ve gazetecilere baskı uyguluyor" diye konuştu.
Khemiri, "Dün avukatların merkezinin basılması otoriter rejimi devam ettiren tehlikeli bir emsaldir" dedi.
Tunus'ta geçtiğimiz ay, hükümeti eleştiren medya mensuplarına yönelik operasyon kapsamında bir gazeteci ve siyasi yorumcu altı ay hapis cezasına çarptırıldı.
Adaylara "vatan haini" ithamı
Önde gelen adaylardan Abir Moussa aylardır cezaevinde bulunurken, Mondher Zanaidi Tunus'a dönmesi halinde tutuklanacağı beklentileri arasında Fransa'dan olası bir seçim için adaylığını açıkladı.
Said, kimi kastettiğini belirtmeden, potansiyel adayları vatan haini olmakla ve yurtdışında koruma aramakla suçladı.
Seçim Komisyonu daha önce yaptığı açıklamada seçimlerin zamanında yapılacağını belirtmiş, ancak cumhurbaşkanının beş yıllık ilk döneminin sona ermesi nedeniyle şu ana kadar bir tarih açıklamamıştı.
2019'daki serbest seçimlerin ardından göreve gelen Said, iki yıl sonra seçilmiş parlamentoyu kapatıp kararnameyle yönetime geçerek ek yetkiler ele geçirdi.
Muhalefetin darbe olarak nitelendirdiği bir adımla yargı üzerinde de yetki sahibi oldu.
Muhalefet, basına yönelik kısıtlamalar ve önde gelen muhalif ve aktivistlerin hapse atılması nedeniyle siyasi iklimin şu anda seçimlerin yapılması için uygun olmadığını dile getiriyor.(Ajanslar)