"BAE, Sudan'daki şiddeti körükleyen en büyük yabancı aktörlerden biri"
Bölünme, dayatılan iç savaş ve açlık-salgın sorunları ile adeta yok edilmeye çalışılan Sudan, stratejik konumundan dolayı Arap Körfez ülkelerinin keyfi savaş alanına dönmüş durumda. Sudan ordusu, BAE'yi Sudan'daki HDG'ye silah ve destek sağlamakla suçluyor.
Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen'de de ayrılıkçı/bölücü "Geçiş Konseyi Savaşçıları"nın maaşlarını ödeyerek silahlı milis gücü oluşturmuş, batı kıyısında ve güney Yemen'de konuşlu birliklerine yeniden BAE subayları atayarak Yemen'deki askeri varlığını güçlendirmeye yoluna gitmiştir. Yemen'den sonra Sudan'da da aynı yolu izleyen BAE, uluslararası alanda dikkatleri üzerine çekmiş durumda.
Reuters ajansının haberine göre ABD'li senatör Chris van Holşen, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Sudan'daki Hızlı Destek Güçleri'ni (HDG) silahlandırmadığından emin olunana kadar Washington yönetiminin BAE'ye silah satışını durdurmasını öngören ortak bir karar tasarısını Senato'ya sundu.
Demokrat Temsilci Sara Jacobs da Temsilciler Meclisi'ne benzer bir tasarı sundu.
Fakat Reuters'a göre, her iki partiden başkanların yönetiminde BAE'nin önemli bir bölgesel güvenlik ortağı olarak görülmesi nedeniyle, söz konusu girişimin Kongre'de yeterli destek bulması pek mümkün görünmüyor.
Çad sınırında Sudanlı mültecilerle görüşen Jacobs, "BAE'nin Sudan'daki şiddeti körükleyen en büyük yabancı aktörlerden biri olduğunu" vurgulayarak, ABD'nin "HDG'nin eline geçme riski taşıyan 1,2 milyar dolar değerinde silah satışı yapmaya hazırlandığını" ifade etti.
ABD yasaları, Kongre'nin büyük silah anlaşmalarını incelemesini zorunlu kılıyor ve senatörlere bu satışları engelleyecek ret kararlarını oylamaya sunma yetkisi veriyor.
Yasa, Temsilciler Meclisi üyelerine böyle bir oylama başlatma hakkı tanımasa da kararların geçerlilik kazanması için Kongre'nin her iki kanadından onay alması ve Beyaz Saray tarafından veto edilmemesi gerekiyor.
Sudan ordusu, BAE'yi Sudan'daki Hızlı Destek Güçleri'ne silah ve destek sağlamakla suçluyor.
Birleşmiş Milletler yaptırım denetçileri ise BAE'nin HDG'ye askeri destek sağladığı yönündeki suçlamaları "inandırıcı" bulduklarını bildirmişti. (Kaynak: YDH)