Mali'deki tekfirci teröristlere Ukrayna'dan mühimmat
Nijer, Mali ve Burkina Faso Temmuz ayında, güçlerini birleştirerek Batı Afrika'da "Antikolonyal Konfederasyon" kurduklarını ilan etmişti. Kolonyal/Sömürgeci batılı güçleri rahatsız eden bu adım, bölgede faaliyet gösteren terör örgütlerine desteği çoğalttı.
Mali merkezli aBamako haber sistesi esir bir militanın ifadesine dayandırarak verdiği haberinde, Ukrayna'nın Mali'deki terörist gruplara uluslararası hukuk tarafından yasaklanan beyaz fosforlu mühimmat sağladığını aktardı. Sputnik'in aBamako'dan aktardığı haberde, “Esir alınan bir militan, grubunun Ukrayna'dan Sovyet 2B11 havan topları için 120 milimetre kalibreli beyaz fosforlu mühimmat aldığını söyledi” ifadelerine yer verildi.
Habere göre, bu mühimmatlara ait görüntüler ve kullanımlarının sonuçları terör örgütü El Kaide'ye yakın kaynaklar tarafından yayınlandı.
Beyaz fosfor veya buna dayalı yangın çıkarıcı maddelerle doldurulmuş bir tür yanıcı mühimmat olan fosforu bir dizi uluslararası sözleşme, insanların üzerinde yarattığı ayırım gözetmeyen etki ve aşırı zarar nedeniyle yasaklıyor.
Batı Afrika'da "Antikolonyal Konfederasyon"un üyesi olan Mali, ABD/İsrail/NATO destekli tekfirci grupların büyük katliamlarına sahne olan Afrika'daki ülkelerden biri.
Nijer, Mali ve Burkina Faso'dan "Antikolonyal Konfederasyon"
Nijer, Mali ve Burkina Faso, geçen yıl kurdukları ittifakı konfederasyona dönüştürdüklerini açıkladı. (07.07.2024)
ActuNiger haber sitesinin aktardığına göre, üç Batı Afrika ülkesinin devlet başkanları, Nijer'in başkenti Niamey'de, güçlerini birleştirme ve bölgelerindeki sorunlarla konfederasyon olarak mücadele etme noktasında mutabık kaldı. Söz konusu konfederasyonda, ortak bir yatırım bankası kurulacağı ve bir istikrar fonu da oluşturulacağı belirtildi.
Üçünde de askeri hükümetlerin görev yaptığı ülkeler, silahlı terör gruplarıyla mücadelede konusunda yürütülen askeri iş birliğini de geliştirme kararı aldı.
Mali'deki askeri cuntanın yönetimini elinde bulunduran general Assimi Goita'nın, konfederasyonun ilk başkanı olacağı açıklandı. Mali'de geçen yıl gerçekleşen darbe sonucunda seçilmiş hükümet iktidardan indirilmiş ve iktidara gelen cunta hükümeti Batı ülkeleri ile iş birliğini önemli oranda azaltmıştı.
Antikolonyal atmosfer
Niamey'deki zirvede Avrupa ve kolonyalizm karşıtı bir atmosferin hüküm sürdüğü dikkat çekti. Üç devlet başkanı da zirveye askeri üniformalarıyla katıldı.
(Soldan sağa: Mali, Nijer ve Burkina Faso'nun liderleri Assimi Goita, Abdourahamane Tiani ve İbrahim Traore)
Burkina Faso'nun darbe ile başa gelen Devlet Başkanı İbrahim Traore, X üzerinden yaptığı açıklamada, "Birlikte, Sahel Eyaletleri İttifakı Konfederasyonu'nun kurulması yoluyla, gerçek bağımsızlığımızın, gerçek barışın ve sürdürülebilir kalkınmanın garantisinin temellerini pekiştireceğiz" ifadelerini kullandı.
Zirvede varılan Niamey Deklarasyonu'nda ise, "tarihi sosyokültürel değerlerin" yeniden oluşturulacağı ve hükümetlerin "yalnızca Batı Afrika halklarının çıkarına" siyaset yapacağı belirtildi.
Her üç ülke de, hâlihazırda önemli güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya. Düzenli olarak sivil topluma karşı terör saldırılarının düzenlediği üç ülkede, ordular, güvenliği sağlama gerekçesiyle 2020 yılından bu yana darbeler gerçekleştirdi. 2023'ün Ekim ayında ittifak kurduklarını açıklayan üç ülke arasında konfederasyon kurulması önerisi, Aralık 2023'teki zirvede de gündeme gelmişti.
Üç ülke, Ocak ayında, Batı Afrika ülkelerinin oluşturduğu uluslararası ekonomik kuruluş ECOWAS'ı başarısızlıkla suçlamış ve örgütten ayrıldıklarını açıklamıştı. (Kaynak: CGTN Türk/DW)