Filistin Devleti’ni önlemek için yasa tasarısı hazırlanıyor
İsrail’in yeni referandum yasasıyla toprak güvenliğini sağlamlaştırmak için harekete geçtiği bildiriliyor.
Times of Israel’in bildirdiğine göre, Knesset'in 'İsrail Toprağı' partisinin meclis grubu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Knesset Anayasa, Hukuk ve Adalet Komisyonu'nun yakında Batı Şeria ve İsrail karasularını kapsayan barış için toprak anlaşmalarında halk referandumu yapılmasını öngören bir yasa tasarısı üzerinde oturumlara başlayacağını duyurdu.
Bu yasa tasarısı, 2014 yılında kabul edilen ve gelecekteki barış anlaşmaları kapsamında İsrail, Doğu Kudüs veya Golan Tepeleri'nden toprak bırakma planlarının halk referandumuna sunulmasını zorunlu kılıyor.
Önerilen yeni yasa tasarısı, Batı Şeria ve İsrail karasularındaki toprak tavizlerini de kapsayacak şekilde genişletilecek ve bu tür anlaşmalar için ya halk referandumu yapılmasını ya da en az 80 Knesset üyesinin onayını gerektirecek.
Tasarının, gelecekteki düzenlemelerde bir Filistin devletinin kurulmasını etkin bir şekilde engelleyeceği vurgulandı.
Açıklamada, Knesset'teki sağ kanat 'İsrail Toprağı' partisinden Simcha Rothman, Yuli Edelstein ve Limor Son Har-Melech gibi isimlerin tasarıya destek verdikleri belirtildi.
Rothman, bir Filistin devletinin kurulmasının “İsrail Devleti'nin yıkımına giden yol” olduğunu ve bu nedenle “hiç kimsenin herhangi bir baskı altında İsrail toplumundaki bu derin statükoyu değiştirmeye kalkışmayacağından emin olmanın iyi bir fikir olduğunu” söyledi.
Dini Siyonizm Başkanı ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in Trump'ın zaferinin İsrail'e Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinin ilhakını ilerletme fırsatı vereceği yönündeki son açıklaması sorulduğunda Rothman spesifik bir tahminde bulunmaktan kaçındı.
Bununla birlikte, ABD'de başkanlığa seçilen Donald Trump'ın Beyaz Saray'ının “Ortadoğu'daki ve İsrail Devleti'ndeki sorunlara mevcut yönetimin dinlemeye bile açık olmadığı çözümleri düşünmek için bir fırsat” sağlayacağına inandığını söyledi.
Bu yasa tasarısının, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun Temmuz ayında ABD'ye yapacağı ziyaret öncesinde Knesset'te yapılan ve Filistin devletinin kurulmasını reddeden oylamanın bir yansıması olduğu ifade edildi.
Trump'ın, 2020'de önerdiği yarı bitişik Filistin Devleti planını yeniden gündeme getirebileceği belirtilirken, İsrail Güvenlik Yasası'nın bu plana karşı bir önlem olduğu vurgulandı.(YDH)