İşgalci İsrail orduya Filistinlilerin Gazze'den “gönüllü ayrılışını!” hazırlama talimatı verdi
Katil İsrail’in Savunma Bakanı Israel Katz, ülkesinin ordusuna “Gazze nüfusunun gönüllü olarak ülkeyi terk etmesini!” sağlayacak bir plan hazırlama talimatı verdi.
Haaretz'in haberine göre İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, ülkesinin ordusuna “Gazze nüfusunun gönüllü olarak ülkeyi terk etmesini” sağlayacak bir plan hazırlama talimatı verdi.
Emir, ABD Başkanı Donald Trump'ın salı günü yaptığı ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin kitlesel olarak Mısır ve Ürdün'e sürülmesine güçlü destek veren açıklamalarının ardından geldi.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında Trump, ABD'nin öngörülebilir gelecekte Gazze'yi yönetmeyi, Filistinlileri yurtlarından etmeyi ve Filistin topraklarını “Orta Doğu'nun Rivierası” haline getirmeyi düşündüğünü söyledi.
ABD'nin bu sözleri uluslararası alanda eleştiri yağmuruna tutuldu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, diğerlerinin yanı sıra, “Filistinlilerin kendi topraklarında insan olarak yaşama hakkını” hatırlatarak “her türlü etnik temizlikten kaçınmanın elzem olduğunu” söyledi.
ABD'li üst düzey yetkililerin yorumlarından geri adım atma girişimlerine rağmen Trump perşembe günü planlarını iki katına çıkararak İsrail'in çatışmalar sona erdikten sonra Gazze'yi ABD'ye teslim edeceğini söyledi.
“Gazze Şeridi, çatışmalar sona erdiğinde İsrail tarafından ABD'ye teslim edilecekti. Filistinliler [...] bölgede yeni ve modern evleri olan çok daha güvenli ve güzel topluluklara çoktan yerleştirilmiş olurlardı,” dedi Trump sosyal medya ağı Truth Social'da yaptığı bir paylaşımda.
“ABD'nin askerlerine ihtiyaç olmayacak!” diye ekledi.
Göç etme özgürlüğü
Trump'ın yorumları İsrail'de çok sayıda siyasi figür tarafından destek ve memnuniyetle karşılandı. Netanyahu bu fikri “dikkate değer” olarak nitelendirdi ve “incelenmesi ve uygulanması” gerektiğini söyledi.
Trump'ın planını uygulamaya çalıştığı anlaşılan savunma bakanı, ABD başkanının Filistinlilerin “mümkün olan en iyi şekilde” yeniden yerleştirilmesine izin vereceğini söyledi.
Katz, “Gazze halkının tüm dünyada olduğu gibi hareket özgürlüğünden ve göç etme özgürlüğünden yararlanmasına izin verilmelidir” dedi.
Katz, “İsrail ordusuna, isteyen Gazzelilerin dünyada kendilerini kabul edecek herhangi bir yere gitmelerine izin verecek bir plan hazırlama talimatı verdiğini” söyledi.
Planın “kara geçişlerinde çıkış seçeneklerinin yanı sıra deniz ve hava yoluyla çıkışlar için özel düzenlemeler” içereceğini söyledi.
Gazze'deki Filistinliler şu anda İsrail'in kuşatması altında olan ve 15 aydır süren savaş nedeniyle büyük ölçüde tahrip olan bölgeyi terk edemiyor.
Katz, “Hamas sonrası dönemde [İsrail'e yönelik] tehditlerden arındırılmış, askerden arındırılmış bir Gazze için yeniden yapılanma planının ortaya konulacağını ve bu projenin tamamlanmasının uzun yıllar alacağını” da sözlerine ekledi.
Bakan, İsrail'in savaşı sırasında Filistinlilere sempatik yaklaşan Batılı ülkelerin Gazze'den sürülen insanlara ev sahipliği yapması gerektiğini ima etti.
“Gazze'deki [askeri] faaliyetleri nedeniyle İsrail'e karşı yanlış suçlamalarda bulunan İspanya, İrlanda, Norveç ve diğer ülkeler, yasalar uyarınca Gazze sakinlerinin kendi egemenlik alanlarına girişine izin vermekle yükümlüdür.”
İspanya ve İrlanda Katz'ın açıklamasını şiddetle reddederek Filistinlilerin kendi topraklarında kalmalarını desteklediklerini yineledi.
İrlanda Dışişleri Bakanlığı'ndan Reuters'e gönderilen açıklamada, “Hedef Gazze'ye yardımın büyük ölçüde artırılması, temel hizmetlerin geri verilmesi ve yerinden edilenlerin geri dönebileceği net bir çerçeve olmalıdır” denildi.
“Aksine yapılan her türlü yorum yararsızdır ve dikkat dağıtıcıdır.”
Yetersiz yardım malzemeleri
Gazze'deki Filistinliler topraklarına bağlılıklarını ifade ederek herhangi bir yeniden yerleşim planını şiddetle reddediyor.
“Ben Gazzeliyim, babam ve dedem de buralıydı. Onlar ne isterlerse yapsınlar, biz topraklarımızda kalmaya devam edeceğiz,” diyor Gazze sakini Ahmed Halasa Middle East Eye tarafından yayınlanan bir röportajında.
“Tek bir seçeneğimiz var: burada yaşamak ya da ölmek”.
Ancak Gazze'ye gönderilen yardımlar savaştan zarar gören halkın ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalıyor.
Kış mevsiminin kuşatma altındaki bölgeyi vurması ve fırtınaların insanların çadırlarını yerle bir etmesiyle birlikte, insanlar yıkılan evlerini yeniden inşa etmeye çalışırken yerel yetkililer daha fazla yardım talebinde bulunuyor.
Gazze'nin güneyindeki Refah belediyesi, halen yıkıma uğramış diğer bölgelerden yerinden edilmiş Filistinlilere ev sahipliği yapan kent sakinleri için 40.000 ek çadır ve acil barınma birimi çağrısında bulundu.
BM'nin insani yardım kuruluşu OCHA'nın başkanı Tom Fletcher, ateşkesin iki hafta önce yürürlüğe girmesinden bu yana Gazze Şeridi'ne 10.000'den fazla kamyonun, yani günde yaklaşık 714 kamyonun girdiğini söyledi.
Ancak BM Çocuklara Yardım Kuruluşu Unicef'in iletişim müdürü Tess Ingram, El Cezire'ye yaptığı açıklamada, bölgedeki “muazzam” ihtiyaçların sadece yüzeyini çizmek için Gazze'ye her gün 600 yardım kamyonunun sürekli olarak girmesi gerektiğini söyledi.
İsrail'in Gazze'ye açtığı savaş 47,500'den fazla Filistinlinin ölümüne, 14,200'ünün kaybolmasına ve öldüğünün tahmin edilmesine neden oldu ve bölgenin sivil altyapısının büyük bir kısmını yok etti.(MEE)