Dört ülkeden İsrail’e ortak yaptırım kararı
İngiltere, Kanada, Fransa ve Norveç, Batı Şeria’daki İsrailli yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik artan şiddeti nedeniyle İsrail ile bağlantılı kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulanacağını açıkladı.
Uluslararası toplumun İsrail’in Batı Şeria’daki politikalarına yönelik tepkileri artarken, İngiltere, Kanada, Fransa ve Norveç İsrail bağlantılı kişi ve kuruluşlara yönelik yeni yaptırımlar uygulanacağını açıkladı.
Yerleşimci şiddetine karşı ortak tavır
Dört ülkenin dışişleri bakanlıkları tarafından yapılan ortak açıklamada, Batı Şeria’da Filistinli sivillere yönelik yerleşimci şiddetinden sorumlu aşırılık yanlısı grupların hesap verebilirliğinin sağlanmasının hedeflendiği belirtildi. Açıklamada ayrıca, İsrail hükümetine sahadaki şiddet olaylarını durdurmak için daha fazla adım atması çağrısında bulunuldu.
İngiltere’nin açıklamasında yaptırımların, yerleşimci grupların Batı Şeria’da finansal faaliyetlerini engellemeyi ve bu gruplara kaynak sağlayan yapıların hedef alınmasını amaçladığı ifade edildi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in yanı sıra dört yerleşimci örgüt lideri ve 21 şiddet yanlısı yerleşimcinin ülkeye girişinin yasaklandığını duyurdu.
Kanada ve İngiltere’den farklı yaptırım paketleri: finansal ağlar hedefte
Kanada’nın yaptırım kararlarının bazı inşaat şirketleri ve sahiplerini kapsadığı, bu kişi ve kuruluşlarla Kanada vatandaşlarının ticari ilişki kurmasının yasaklandığı bildirildi.
İngiltere’nin yaptırım paketinin ise yerleşimci şiddetiyle bağlantılı finansal ağları hedef aldığı ve bazı şirketleri kapsadığı kaydedildi.
Öte yandan, İsrail Dışişleri Bakanlığı, yaptırım kararlarına tepki göstererek söz konusu adımları kınadı ve ilgili ülkeleri “antisemitizmi engelleyememekle” suçladı.(Ajanslar)

















