PISA sonuçları yeni sınav sistemini etkiledi
PISA sonuçları, YÖK’ün açıkladığı yeni sınav sistemi YKS’yi etkiledi.
Yeni soru tarzıyla öğrenciyi bilgiden, analiz seviyesine çıkarmayı hedefleyen YÖK, böylelikle eğitimde kötü gidişatı durdurmayı amaçlıyor.
Yükseköğretim Kurulu’nun birkaç değişiklik ile son halini verdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı olan YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) ilk defa uygulanacak yeni soru tarzının temelinde son yıllardaki Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı ( PISA ) sonuçlarının etkisinin olduğu anlaşıldı.
Öğrencilerin fen, matematik, okuma alanında düzeylerini ölçen PISA sonuçlarına göre, öğrencilerin okuduğunu anlama yetilerinin çok düşük olması YÖK ’ün yeni sınavı oluştururken bu verilerden etkilendiğini ortaya koydu.
SORULAR ANLAMA YETİSİNİ GÜÇLENDİRECEK
TYT’de yer alan 120 sorudaki 80 Türkçe yeterlilik ve matematik yeterlilik testlerindeki sorular öğrencilerin bilginin üst seviyesinde yer alan eğitimin hedeflerini ölçmeyi amaçlıyor. Öğrencilerin muhakeme yönlerini ön plana çıkarmayı, analiz ve değerlendirme yetilerinin güçlendirilmesinin istendiği soru tarzı ilk defa bu yıl uygulanacak. Yeni soruların ALES sorularıyla büyük benzerlik taşıyacağı öngörülüyor. Öğrencilerin üniversite mezuniyeti sonrasını ilgilendiren ALES soruları da bilgiyi değil, analiz ve değerlendirme yetilerini ölçüyor.
PISA’NIN ÜLKE SONUÇLARI ÇOK KÖTÜYDÜ
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)’nin 2000 yılından bu yana her üç yılda bir gerçekleştirdiği PISA sınavının 2015 yılı Türkiye sonuçları pek iç açıcı değildi. Sonuçlar Türkiye’nin eğitim alanında 2003 yılından daha kötü bir durumda olduğunu gözler önüne sermişti. 72 ülkenin yer aldığı PISA sonuçlarında, öğrencilerin fen, matematik, okuma alanında çok gerilediğini ortaya koymuştu. 2003’ten beri yavaş yavaş yükselen değerler 2015’te düşerek, 12 yıl önceki sonuçların bile altına gerilemişti. 2003 yılında 423 olan matematik puanı 420’ye, 434 olan fen puanı 425’e, 441 olan okuma puanı ise 428’e düştü . Sonuçlara göre Türkiye 72 ülke arasında fende 52’inci, matematikte 49’uncu, okumada 50’inci konuma kadar gerilediğini ortaya koymuştu.
SORULAR HALEN YAYINLANMADI
Sınavın kamuoyuna duyurulmasının üzerinden bir aydan fazla zaman geçmesine karşın, özellikle Temel Yeterlilik Testi ile ilgili örnek soruların halen yayınlanmaması ise tepki çekmeye başladı. 23-34 Haziran 2018 tarihinde yapılacağı duyurulan sınava 8 ay gibi bir zaman diliminin kalması ise öğrencilerde stresi, velilerde kaygıyı artırıyor. Öğrencilerin nasıl sorularla karşılaşacaklarını bilmeyişleri, mevcut zamanlarını eski sorularla geçiştirmelerine sebep oluyor. (Ajanslar)