Türkiye askeri Katar'a neden gidiyor?
Gazeteci Zeynep Gürcanlı, 'Mehmetçik lejyoner mi oluyor?' başlıklı bugünkü köşesine Türkiye'nin Katar'la yaptığı askeri üs anlaşmasını taşıdı.
BM'nin onayına sunulan ve onaylanmasının ardından Türk askerinin Katar'da konuşlandırılacağı anlaşmanın metninde yer alan 'belirsizliklere' değinen Gürcanlı, "Böylesine önemli bir anlaşmada hiç olmayacak unsurlar göze çarpıyor" ifadelerini kullandı.
'KATAR FETÖ İLE İYİ MÜCADELE EDİYOR'
Söz konusu anlaşmada Türk askerinin neden Katar'a gönderileceğine ilişkin hiçbir unsurun yer almadığın söyleyen Gürcanlı, bu durumun TBMM Dışişleri Komisyonu'nda CHP'li vekiller tarafından Dışişleri Bakanlığı'ndan anlaşmayı anlatmak üzere gelen Büyükelçi Ümit Yardım'a sorulduğunu aktardı ve şunları söyledi:
"Büyükelçi Yardım, uzun uzun 'Katar'ın 15 Temmuz darbesi sırasında nasıl Türkiye'nin yanında durduğunu, FETÖ ile mücadele konusunda ne kadar yardımcı olduğunu, Katar'da hiç FETÖ unsur bırakmadığını' filan anlatıyor. Büyükelçinin açıklamalarından şu ortaya çıkıyor: Bundan sonra FETÖ ile iyi mücadele ediyor diye bazı ülkelere, Mehmetçik gönderilecek… O ülkeleri korumak, gerekirse de o ülkeler adına savaşmak üzere…"
'MASRAFLAR KATAR'DAN'
Gürcanlı ayrıca Katar'a gidecek Türk askerlerinin, görev yapacakları üssün inşasından ortaya çıkacak diğer masraflara kadar her şeyin Katar Hükümeti tarafından karşılanacak olmasına dikkat çekerek "İlk bakışta 'Ne güzel işte, Türkiye'nin cebinden bir şey çıkmayacak' diye düşünenler olabilir. Onlara şu soruyu sormak lazım; 'Masraflar karşılanıyor iyi de, Mehmetçik neden Katar'a gönderiliyor?' Elbette Katar'ın güvenliğine 'katkı için'. Yani Katar, komşularıyla bir sorun yaşasa, Mehmetçik devreye sokulacak, Katarlılar Mehmetçik tarafından 'korunup kollanacak'. Yani Katar'ın yaptığı masrafları, Mehmetçik "kanıyla" ödeyecek. Ama Türk maliyesinden 'tek kuruş bile çıkmayacak…'" ifadelerini kullandı ve CHP Hatay Milletvekili Hüseyin Dudu'nun konuyla ilgili olarak "Türkiye Katar'da ne karşılığında askeri üs kuruyor? Bunun masrafını niye Katar karşılıyor? Kaç yıl orada olacağız? Katar'ın stratejik önemi nedir, hiçbir askeri gücü olmayan Katar'ın bize ne faydası olacaktır? Türk askeri para karşılığı Katar'ın jandarmalığını mı yapacak? Sünni blokun Şii eksenine karşı korunması görevini mi yapacak?" sözlerini anımsattı.
İran ve Sünni Arap bloğu arasında var olan gerilimi hatırlatan Gürcanlı, "Asıl hedef İran mı?" diyerek Katar'da görev yapacak olan Türk askerinin İran'la olası bir çatışma durumunda konumunun ne olacağına dair soruların da yanıtsız olduğuna dikkat çekti.
'MAHKEMELER DEĞİL HÜKÜMETLER ÇÖZECEK'
Anlaşmanın 16. maddesinde yer alan "Herhangi bir anlaşmazlık taraflar arasında müzakereler yoluyla çözümlenir ve çözüm için herhangi bir ulusal ya da uluslararası mahkeme ya da üçüncü tarafa götürülmez" ifadelerini de hatırlatan Gürcanlı, "Katar'ın bir çeşit 'aşiret devleti' olduğunu, tek adamla —Emir- yönetildiğini, ülkede hukuk da bizzat 'Emir'in emirleri' olduğunu biliyoruz da… Ya Türkiye Cumhuriyeti? Anlaşma, Katar'da Mehmetçiğin yaşayabileceği küçük ya da büyük her türlü olumsuzluk konusunda mahkemeleri devre dışı bırakıyor. Türkiye Cumhuriyeti bir 'hukuk devleti' değil miydi? Yaptığınız ev kirası sözleşmelerinde bile 'şu mahkeme yetkilidir' diye yazarken, Katar'a göndereceğimiz Mehmetçiğin yaşayabileceği sorunlar için ulusal ve uluslararası tüm mahkemelerin 'devre dışı' bırakılmasının nedeni ne olabilir?" ifadeleriyle eleştiride bulundu.
Gürcanlı, yazısının ilgili bölümünü şu ifadelerle sonlandırdı: "Tüm bu unsurları alt alta toplayın. Mehmetçiğin Katar'da yapacağı görevi tek kelimeyle özetlemek gerekirse akla ilk olarak 'lejyonerlik' geliyor. Ben durumu özetleyen daha iyi bir tanım bulamadım. AKP hükümeti ya da Genelkurmay Başkanlığı, Katar'da Mehmetçiğin durumunu daha iyi ifade edebilecek bir tanıma sahipse, lütfen kamuoyuyla da bir zahmet paylaşsın…" (Sputnik)