Unutulmuş Salgın: Yemen'deki Kolera
Dünyanın en kötü kıtlığından kurtulmaya çalışan unutulmuş bir ülke olan Yemen'de dünyanın geri kalanı tuvalet rulosu için koşarken, tüm köy şişelerini su ile doldurmak için bir su kamyonuna koşuyor.
Amerikalılar koronavirüs korkusuna yakalandıkça, kolera salgını Yemen'de sessizce devam ediyor. Yemen'de yayılan hastalık, tedavi edilemeyen yeni bir virüs değil, temiz suya erişim veya ucuz bir oral aşı ile kolayca önlenebilen iyi bilinen bir hastalıktır. Salgın, 2015'te başlayan ülkedeki barbar ABD-Suudi kuşatmasının doğrudan bir sonucudur.
Kolera salgını Ekim 2016'da Yemen'de başladı. Salgın, ülkenin 1949'da başladığından beri en kötü kolera salgını olan bir milyondan fazla vaka gördüğünde 2017'de patladı. Yemen, 2019'da 860.000'den fazla şüpheli vaka ile ikinci en kötü yılı yaşadı. . 2020, ilk yedi hafta içinde kaydedilen 56.000'den fazla yeni şüpheli vaka ile başka bir kötü yıl olma yolunda ilerliyor. 8 Mart 2020 itibarıyla Dünya Sağlık Örgütü, Yemen'de 2.263.304 kolera vakası ve 2017'den beri hastalıktan kaynaklanan 3.767 ölüm kaydetti.
Uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam, Yemen'deki yağışlı mevsimin, önceki yıllarda olduğu gibi kolera vakalarında ani artışa neden olacağı konusunda uyardı. Yağmur mevsimi Nisan ortasında başlar ve Ağustos ayına kadar sürer.
Kolera, uygun şekilde tedavi edilmezse dehidrasyona ve ölüme yol açabilecek ciddi ishale ve kusmaya neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. İnsanlar kirlenmiş su içerek veya hastalığı olan bir kişinin dışkısıyla temas ederek koleraya yakalanırrlar. Kolera tedavisi içme suyu ve antibiyotik almak kadar basit olabilir. Su ve kanalizasyon altyapısı tehlikeye giren ülkeler kolera salgınına karşı hassastır.
Beş yıl önce, Mart 2015'te Suudi Arabistan ve müttefikleri, Yemen'i bombalamaya başladı. Aynı zamanda Obama yönetimi koalisyona askeri ve lojistik destek sözü veren bir açıklama yaptı. Bombalama operasyonu başladığından beri, ABD-Suudi koalisyonu su altyapısı da dahil olmak üzere hayati sivil altyapıyı hedef aldı. (RH)