AB Komisyonu Başkanı: Türkiye'nin AİHM kararlarına uyması önemli
Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşen AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, "Türkiye'nin AİHM kararlarına uyması önemli" dedi. AB yetkilisi, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeyi de eleştirdi.
AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ile AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Ankara'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşmelerine ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi. İki yetkili de ekonomik iş birliği, Gümrük Birliği'nin modernizasyonu ve göç konusunda ilerletilmiş işbirliği mesajı verse de, basın toplantısına insan hakları eleştirileri damga vurdu. Von der Leyen toplantının soru-cevap bölümünde, Ankara'ya hukukun üstünlüğü uyarısında bulunup AİHM kararlarına uyulması çağrısı yaptı; İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını eleştirdi.
'İnsan hakları müzakere edilemez'
Von der Leyen 'Türkiye'yle yapılan sığınmacı anlaşmasının insan haklarından daha öncelikli görülüp görülmediği' sorusuna, "İnsan hakları konuları müzakere edilebilir değildir. Dolayısıyla sorgulanmaksızın mutlak bir öncelikleri vardır. Pozisyonumuzun bu olduğu konusunda çok açık davrandık" yanıtını verdi.
'AİHM'in Kavala ve Demirtaş kararları net'
Erdoğan'la görüşmelerinde Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş hakkındaki AİHM kararlarının net olduğunu belirttiklerini anlatan Von der Leyen, "Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin kurucu bir üyesi olarak AİHM kararlarına saygı göstermesi önemlidir" çıkışı yaptı. Von der Leyen, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin 'yanlış bir sinyal olduğunu' belirtti; bu karardan geri dönülmesi çağrısı yapıldığını ekledi; "Kadın ve çocuklara karşı şiddetle küresel mücadelede müttefiklere ihtiyacımız var" dedi.
'Gidişatı önümüzdeki günler belirleyecek'
Ursula von der Leyen, basın toplantısının girişindeyse 'Erdoğan'la ilişkilere yeni bir ivme kazandırmak için görüştüklerini' söyledi. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinden derin endişe duyduğunu bu noktada da dile getiren Von der Leyen, "Temel haklar ve hukukun üstünlüğü hayati önemde" ifadelerini kullandı. Von der Leyen, Türkiye'yle daha iyi ilişkilere sahip olmak istediklerini, gidişatı önümüzdeki hafta ve ayların belirleyeceğini belirtti.
Sığınmacılar için yeni mali destek vaadi
Von der Leyen, Avrupa Komisyonu'nun kısa süre içinde Türkiye'deki sığınmacılara destek için bir önderi getireceğini, sığınmacılar için yardımın sürmesine bağlı olduklarını ve Türkiye'nin de 2016 tarihli sığınmacı anlaşmasına uymasının 'önemli bir iyi niyet göstergesi olacağını' söyledi.
Twıtter'dan 'işbirliği için insan hakları şart' mesajı
Von der Leyen, Twitter hesabından yaptığı açıklamada da, işbirliğinin güçlendirilebileceği olası alanlar olarak görüşmede daha güçlü ekonomik ilişkilerin, Gümrük Birliği'nin modernize edilmesinin ve AB-Türkiye anlaşması temelinde göç yönetiminde daha iyi işbirliğinin ele alındığını belirtti; "Fakat bunun gerçekleşmesi için Türkiye bağlı olduğu uluslararası insan hakları kurallarına ve standartlarına saygı göstermek zorunda" dedi.
'Erdoğan’la dürüst bir görüşme yaptık'
Michel ise basın toplantısının başında Ankara temaslarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Erdoğan'la AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğine ilişkin dürüst bir görüşme yaptık" dedi. Michel, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının endişe yarattığını belirtti. Doğu Akdeniz'deki gerilimin yatışmasının olumlu olduğunu belirten Michel, bu durumun güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Michel, AB Konseyi'nin Türkiye'yle ekonomik işbirliği konusunda ön çalışmalara başlanması için AB Komisyonu'na çağrıda bulunduğunu da ekledi.
'Libya’dan tüm yabancı savaşçılar çekilmeli'
Michel'in "Libya'daki tüm yabancı savaşçılar çekilmeli" açıklaması da dikkat çekti.
Kalın: Cumhurbaşkanımız nihai hedefin tam üyelik olduğunu ifade etti
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüşmesinin genel olarak olumlu bir atmosferde gerçekleştiğini söyledi.
Kalın yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: "Sayın Cumhurbaşkanımız, AB ile ilişkilerin geleceği ile ilgili Türkiye'nin perspektifini ortaya koyarak, Türkiye'nin AB sürecinin nihai hedefinin tam üyelik olduğunu ifade etti. Göç mutabakatının güncellenmesi, Gümrük Birliği'nin yenilenmesi, Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması, halklar arası temaslar ve üst düzey siyasi istişareler konularının gündeme geldiği görüşmede, AB'nin pozitif gündemi destekleyecek somut adımlar atması gerektiği belirtildi. Türkiye ile AB arasındaki siyasi, ekonomik ve toplumsal ilişkilerin güçlenerek seyrinin hem Türkiye ve Avrupa ülkelerinin istikrarına hem de küresel barışın sağlanmasına katkı sunacağı dile getirildi. Mülteci sorununun ortak sorumluluk bilinciyle ele alınması gerektiğinin vurgulandığı toplantıda, bölgede yeni bir mülteci dalgasının yaratacağı istikrarsızlık ve insani krize karşı göç mutabakatının ivedilikle yenilenmesi ihtiyacı hatırlatıldı."
Açıklamada ayrıca, "Çeşitli mecralarda dile getirilen Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılması konusunda da Sayın Cumhurbaşkanımız, konuya açıklık getirerek, 'kadına karşı şiddetin küresel bir sorun olduğunu ve bu şiddetin her türüyle mücadeleye kararlılıkla devam edileceğini' belirtti. Mevcut yasalar çerçevesinde hukuki mekanizmaların daha da güçlendirilerek kadına karşı şiddetle mücadelede çok daha etkin neticelere ulaşılacağı ifade edildi" denildi.(Ajanslar)