Firmalardan hileli hibe: Kaliteli maskeler yurt dışına, kalitesizler ise halka
Hükümetin her 5 maske ihracatına karşılık 1 maskenin DMO'ya hibe olarak verilmesi şartının ardından, bazı firmaların kaliteli maskeler yurt dışına, kalitesiz ve riskli maskeleri ise Devlet Malzeme Ofisi'ne hibe ettiği iddia edildi.
Koruyuculuğu daha yüksek özellikli maskelerin yurt dışına gönderilip, koruyuculuğu olmayanların Devlet Malzeme Ofisi'ne (DMO) hibe olarak verildiği öne sürüldü.
Sadece hibeye çalışan firmalar var
İhracatçı firmalar, hibe maske üzerinden yeni bir sektör oluştuğunu, hükümete yakın olduğu söylenen bazı firmaların DMO'ya kolaylıkla kalitesiz maskeleri verebildiklerini iddia etti:
“Hiçbir firma ihraç ettiği kaliteli maskeyi DMO'ya bedava vermek istemiyor. Çünkü verirse ihracatta rekabet imkanı kalmıyor. Firma maliyeti tutturabilmek için piyasadan hibe verebileceği ucuz maske arıyor. DMO ile anlaşmalı sadece hibeye çalışan firmalar var. Hibe hakkı devredilebiliyor. O firmalar DMO'ya örneğin 1 milyon maske hibe vermiş. İhracatçının da 300 bin hibeye ihtiyacı var. Firmanın DMO'daki 300 bin hibe hakkı sistem üzerinden devralınıp şart yerine getiriliyor. İhracatçı 300 bin hibeye karşılık 1.5 milyon kaliteli maskeyi ihraç ediyor. Ne olduğu belirsiz 300 bin maske de kamu hastanelerindeki sağlık personeline, yoksullara ve halka bedava gönderiliyor.”
Bu maskeler virüsü tutmadığı gibi yayıyor
Bir firma yetkilisi, DMO'ya bedava verilen ve başta doktorlarla hemşireler olmak üzere sağlık personelini virüsten korumak için kullanılan N95 maskelerinin maliyeti düşürmek için 5 kat yerine 3 kat üretildiğini, kullanılan malzemenin de çok kalitesiz olduğunu söyledi. Hibe cerrahi maskelerin çoğunda da filtre özelliği olan kumaşların kullanılmadığını belirten yetkili, “Bu maskelerin çoğu bakteriyi tutmuyor, aksine yayıyor. N95 maskeleri kullanan sağlık personelinin hayatı ciddi tehlikede. Kötü cerrahi maskeleri kullanan Covidli hastalar virüs yayıyor. Devletimiz sanki aciz kalmış gibi 15 kuruşluk maskeyi bedava getirmeye çalışırken insanlar ölüyor” dedi.
"Kesinlikle olamaz diyemiyoruz"
Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir, DMO'nun teknik şartnameye uygun olmayan maskeleri hibe olarak kabul etmediğini, şartnamesinde açık bir şekilde hibe edilecek maskelerin teknik şartlarının yazıldığını söyledi. Demir, “Ancak buna rağmen çeşitli illerde kötü niyetli işler olmuş mudur? Kesinlikle olamaz diyemiyoruz. Hekimler şikayetlerini dile getirdiklerine göre demek ki kötü örnekler yaşanmış olabilir” dedi.
Mahkumlar yazdı: kalitesiz maskeler cezaevlerinde üretiliyor
Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, hekimlerden maskelerin yüze uyumsuz, lastiklerinin gevşek ve ince olduğu yönünde şikayetler aldıklarını söyledi. Fincancı, “Geçen yıl son baharda görevi devraldıktan sonra özellikle cezaevlerindeki mahkumlardan şikayet mektupları aldık. Bursa Cezaevi'nde mahkumlara ürettirilen ve kamu hastanelerine gönderilen maskelerin koruyucu katmanının olmadığı iddialarını içeren mektuplar geldi” dedi.(Ajanslar)