Karşılıksız kalan katliam: Mavi Marmara
Ambargo altındaki Gazze’ye insani yardım götürmek üzere Türkiye’den yola çıkan ve uluslararası sularda İsrail askerlerinin saldırısına uğrayan Mavi Marmara gemisinde şehit olan 10 vatandaşımızı rahmet ve özlemle anıyoruz.
Ümmet kardeşliğini tesis etmek ve insanlığın halen ayakta olduğunu bütün dünyaya göstermek için 2010 yılının mayıs ayında Türkiye’den demir alarak Gazze’ye doğru yola çıkan Mavi Marmara gemisinin Siyonist İsrail’in eli kanlı askerleri tarafından baskına uğramasının üzerinden 13 koca yıl geçse de acısı yüreklerde halen tazeliğini koruyor.
İsrail uluslararası sularda saldırdı
Siyonist devlet İsrail, 2006 yılında, Hamas’ın seçimleri kazanmasının ardından Gazze’yi havadan, karadan ve denizden ambargo altına aldı. Söz konusu ambargoyu kırmak ve Filistinlilere insani yardım götürmek amacıyla İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde yapılan organizasyonla, 27 Mayıs 2010 tarihinde Mavi Marmara gemisinin de içinde bulunduğu 6 gemilik bir filo Gazze’ye doğru yola çıktı. Ortadoğu’da haydutluğa soyunan İsrail uluslararası sularda Mavi Marmara gemisine saldırı düzenledi. 10 mazlumu katleden İsrail askerleri gemideki çok sayıda kişiyi de yaralayıp esir aldı. Malezya, Kuveyt, Cezayir, Yunanistan, İngiltere ve İrlanda gibi çeşitli ülkelerden aktivistlerin, gazetecilerin ve siyasetçilerin olduğu Mavi Marmara gemisinde, yaklaşık 600 yolcu bulunuyordu. Uluslararası sularda seyrine devam eden Mavi Marmara gemisine, Siyonist İsrail tarafından 31 Mayıs 2010 günü sabah saat 04.30’da kanlı bir saldırı yapıldı. 31 Mayıs sabahı, Mavi Marmara gemisinin etrafı İsrail ordusuna ait 4 savaş firkateyni, 3 helikopter, 2 denizaltı ve 30 zodyak bot ile sarıldı.
İçerisinde sadece insani yardım malzemeleri bulunan ve yolcularının tamamı savunmasız olan Mavi Marmara gemisinde tarihin en büyük sivil katliamlarından biri yaşandı. Terör devleti İsrail’in gerçekleştirdiği saldırı sonucunda; gazeteci-yazar Cevdet Kılıçlar, Necdet Yıldırım, İbrahim Bilgen, Ali Haydar Bengi, Cengiz Akyüz, Çetin Topçuoğlu, Cengiz Songür, Fahri Yaldız, Uğur Süleyman Söylemez ve Furkan Doğan olmak üzere 10 kişi şehid olmuştu. Hain saldırı sonrası ise 56 kişi gazilik makamıyla şereflendi.
Katliam karşılıksız kaldı
İsrail'in Mavi Marmara'da gerçekleştirdiği katliama dair soruşturmalar ise sonuçsuz kaldı. İsrail, Mavi Marmara'da işlediği suçlar sebebiyle bir yaptırıma maruz kalmadı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi Mavi Marmara dosyasını İsrail'e bir ceza vermeden kapattı.
Türkiye ile İsrail arasında da katliamdan yaklaşık 6 yıl sonra bir anlaşma imzalandı.28 Haziran 2016'da imzalanan anlaşma, Ağustos 2016'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi.
Anlaşma İsrail'in Mavi Marmara katliamında hayatını kaybedenlerin yakınları için tazminat olarak Türkiye'ye 20 milyon dolar ödemesini, bunun karşılığında katliamla ilgili İsrail devletinin ya da vatandaşlarının, Türkiye'de açılacak herhangi bir davadan muaf tutulmasını öngörüyordu.
Mavi Marmara şehit aileleri, İsrail’in kara parasını kabul etmeyerek bu anlaşmanın Mavi Marmara şehitlerine ihanet anlamı taşıdığını ifade ettiler. (islamianaliz)