Yemen'in Akdeniz'e doğru tırmanan yükselişi
Lübnanlı gazeteci Halil Nasrallah Yemen'in Akdeniz'de stratejik askeri operasyonlar yoluyla İsrail'e deniz ablukasını başarıyla uygulamasının Batılı koalisyonların bölgedeki çıkarlarını korumadaki başarısızlığını ortaya koyduğunu yazdı.
Lübnanlı gazeteci Halil Nasrallah'ın The Cradle'da yer bulan ''Yemen’s strategic escalation into the Mediterranean'' başlıklı makalesi, Yemen'in Akdeniz'de stratejik askeri operasyonlar yoluyla İsrail'e deniz ablukasını başarıyla uygulamasının Batılı koalisyonların bölgedeki çıkarlarını korumadaki başarısızlığını ortaya koyduğunu, Sanaa'nın Direniş Ekseni'nde önemli bir aktör olarak konumlandıran askeri yetenek ve manevlarını, Husilerin küresel deniz güçlerinin hakimiyetine meydan okuyuşunu ve Yemen deniz güçlerinin bölgesel istikrarını işliyor.
Yemen'in Ensarullah'a bağlı silahlı kuvvetleri, Gazze ile dayanışma amacıyla 18 Ekim 2023'te İsrail'e karşı ilk doğrudan operasyonunu başlattı. İşgal altındaki Filistin'in güneyindeki Eylat limanını hedef alan seyir füzeleri ve insansız hava araçlarını içeren saldırı, Filistin direnişinin Aksa Tufanı Operasyonu'nun hemen ardından gerçekleşti.
Bu saldırıyı hızla takip eden Yemen ordusu, İsrail saldırganlığı durana kadar daha fazla saldırı yapılacağı uyarısında bulundu. Bir ay sonra, Gazze'de şiddet tırmanırken, Sanaa Kızıldeniz'de İsrail bağlantılı nakliye gemilerini hedef almaya başladı ve Babül Mendep Boğazı'ndan geçişlerini etkili bir şekilde engelledi.
'Aşamalı' deniz operasyonları
Yemen, ilk aşamadan başlayarak dikkatle düzenlenmiş bir dizi deniz operasyonu başlattı. İkinci aşama daha geniş bir yasağı içeriyordu ve tüm uluslardan gemilerin İsrail limanlarına ulaşmasını engelleyerek Yemen'e yönelik sekiz yıldır süren kuşatmayı andıran bir deniz ablukasını andırıyordu.
Üçüncü aşamaya geçildiğinde Sanaa, operasyonlarını Hint Okyanusu'na kadar genişletti ve işgal devletine mal tedarik etmek için Afrika çevresindeki uzun Ümit Burnu rotasından geçen İsrail gemilerini durdurmaya odaklandı.
Artan gerilimin ortasında, aralarında ABD ve İngiltere'nin de bulunduğu Arap olmayan devletlerden oluşan bir koalisyon, İsrail'i savunmak amacıyla Refah Muhafızı Operasyonu'nu oluşturmak için bir araya geldi.
Bu hamle, zaten yıllardır ABD destekli Suudi-BAE saldırılarından muzdarip bir ülke olan Yemen'e karşı yapıldı. Buna karşılık Yemen güçleri hedeflerini ABD ve İngiliz deniz varlıklarını da kapsayacak şekilde genişletti ve sonunda operasyonlarını Hint Okyanusu'na kadar genişletti.
İsrail'in işgal uyarıları ve Refah'a yönelik hava saldırıları şiddetlendikçe Sanaa, askeri eylemlerinde kayda değer bir artışa işaret eden dördüncü bir tırmanma aşamasının başladığını ilan etti.
Çatışmanın son aşaması artık İsrail gemilerine ve Akdeniz'deki İsrail limanlarına giden gemilere odaklanacak. İsrail limanlarına uğrayan şirketlerle bağlantılı tüm gemilere, nihai varış noktalarına bakılmaksızın yaptırım uygulanacak.
Bu hamle, Yemen su yollarını operasyonlar için kullanmalarını etkili bir şekilde engellemektedir. Bu dördüncü aşamanın duyurulması, çatışma bölgesinin Akdeniz'i de kapsayacak şekilde genişlediğini ve deniz ticaretine büyük ölçüde bağımlı bir ülke olan İsrail üzerindeki ablukanın yoğunlaştığını gösteriyor.
Bu gelişme Tel Aviv ve müttefikleri için yeni bir meydan okuma anlamına geliyor ve Washington ile Avrupalı ortakları üzerinde baskı yaratıyor.
Askeri yeteneklerin gelişmesi
Sanaa'nın bu stratejik hamlesi, İsrail'in lehine olan şartları kabul etmesi için yoğun baskı altında olan Hamas'ın da dahil olduğu ateşkes görüşmelerinin devam ettiği bir zamana denk geliyor ve Yemen sınırlarının çok ötesindeki siyasi sonuçları etkilemeye yönelik daha geniş bir stratejinin parçası.
Yemen'in “ateş çemberi”, yani denizlerdeki menzili artık Kızıldeniz, Umman Denizi, Aden Körfezi, Hint Okyanusu ve Akdeniz'i kapsıyor. Karada ise Sanaa'nın odak noktası İsrail'in coğrafi derinliğini, özellikle de Kızıldeniz'e kıyısı olan güney bölgelerini etkilemek.
Ensarullah lideri Abdulmelik el-Husi birçok konuşmasında Yemen'in hem niceliksel hem de niteliksel olarak askeri kabiliyetlerinde şaşırtıcı ilerlemeler kaydettiğini vurgulamıştır. Bu ilerlemeler, başta cephaneliklerinin gerçek dünyada test edilmesi olmak üzere çeşitli faktörler tarafından mümkün kılınmıştır.
Son yayınlarda Kızıldeniz'de bir gemiyi hedef alan ve burnunda bir kamerayla donatılmış uzak bir intihar dronu gösterildi. Buna ek olarak Yemen'de kanatlı ve balistik füzelerin kullanımında da önemli ilerlemeler kaydedildi: Askeri analistlere göre tarihte ilk kez gemisavar balistik füzeler denizdeki gemilere karşı kullanıldı ki bu Ensarullah'ın askeri kozlarında niteliksel bir ilerleme anlamına geliyor.
Sana'nın stratejik yükselişi
The Cradle'a konuşan Yemen Askeri Medya Sözcüleri Komitesi Başkanı Tuğgeneral Mucip Şamsan, Sanaa'nın Amerikan ve İngiliz güçlerine karşı yürüttüğü operasyon ve çatışmalardan, kabiliyetlerini hızla geliştirmek için faydalandığını söylüyor.
Bu durum, kararlarının başlangıcından sonuna kadar gerçekleştirdiği operasyonlar arasındaki karşılaştırmada açıkça görülmektedir. Aden Körfezi, Arap Denizi ve Hint Okyanusu'ndaki operasyonlar, füze gücü, insansız hava kuvvetleri veya diğer deniz silahları düzeyinde olsun, yeteneklerini sürekli olarak biriktirip geliştirebildi, böylece çeşitli Amerikan savunma sistemlerini atlattı, onlarla çatışmaya ilişkin birçok taktik öğrendi ve hatta onu başarısızlığa uğratma durumuna getirdi.
Yemen'in İsrail'i kuşatmasını engellemeye adanmış iki Batılı koalisyonun başarısızlıkları herkes için açık hale geldi. Nisan ayı başından bu yana çeşitli Avrupalı deniz kuvvetleri komutanları kamuoyunun gözü önünde ellerini havaya kaldırdılar.
Kızıldeniz'de 71 gündür görev yapan Fransa'nın Aquitaine sınıfı FREMM fırkateyni Alsace'ın komutanı Jerome Henry 11 Nisan'da yaptığı açıklamada gemisinin tüm savaş cephanesini tükettiğini ve bu mühimmatı yenilemek için limana gideceğini ancak imkansız bir görevle karşı karşıya kalacağını söyledi:
Bu düzeyde bir tehdit beklemiyorduk. Oldukça şaşırtıcı ve çok önemli olan sınır tanımayan bir şiddet vardı. [Yemenliler] su seviyesinde uçan insansız hava araçlarını kullanmaktan, bunları ticari gemilerde patlatmaktan ve balistik füzeler ateşlemekten çekinmiyorlar.
Henry Fransız Le Figaro gazetesine verdiği demeçte “[Yemenlilerin] saldırılarının ardından en az yarım düzine yardım gerçekleştirmek zorunda kaldık” dedi.
Yine Nisan ayı başında AB'nin Aspides Operasyonu'nun Yunan komutanı Tuğamiral Vasileios Gryparis, Bab el-Mendep Boğazı'ndan geçen sevkiyatları korumak için sadece üç savaş gemisi varken görevinin başarılı olamayacağı uyarısında bulundu.
Gryparis, “Aspides Operasyonunun 19 Şubat 2024'te başlamasından bugüne kadar tehdit seviyesi aynı kaldı” diye yakındı.
Yemenli Tuğgeneral Şamsan, ABD savunma sistemindeki arızalar ve Yemen karşıtı deniz koalisyonlarının karşı karşıya kaldığı artan risklerin, “ABD ve müttefiklerini 18‘den fazla gemiyi operasyon sahasından çekmeye zorladığını, ayrılan Amerikan gemilerinin sayısının 10’a ulaştığını, Avrupa araçlarına ait sekiz geminin ise ayrıldığını” belirtiyor.
Şamsan, devam eden savaş sırasında Sana'nın askeri yeteneklerinin hızla gelişmesinin, dünyanın en önemli deniz geçişlerinden birini denetleyen stratejik konumu nedeniyle Yemen'i sadece bölgesel değil küresel anlamda da önemli bir oyuncu haline getirdiğini söylüyor.
Ensarullah'ın Akdeniz'deki dördüncü aşama operasyonları başlarken Şamsan, Yemen'in artık ithalatının büyük çoğunluğunu deniz yollarından sağlayan İsrail'e karşı etkili bir deniz ablukası ve ekonomik boğma uyguladığını ilan ediyor.
Bu abluka da hem Tel Aviv'e hem de Kızıldeniz'deki çıkarlarını koruyamayan ya da Sana'nın işgal devletinin limanlarına giren gemilere uyguladığı ambargoya karşı koyamayan Batılı müttefiklerine karşı önemli bir koz teşkil ediyor.
Sadece siyasi ve askeri bir durgun su olmaktan çok uzak olan Yemen, dünyanın en büyük deniz güçlerini şaşkına çeviren geniş kapsamlı askeri yetenekler ve etkileyici bir stratejik planlama sergiledi. Sana'nın Batı Asya deniz bölgelerindeki müthiş manevraları, onu küresel deniz güvenliğini ve bölgesel istikrarı en fazla etkileyebilecek üye olarak bölgenin Direniş Ekseni'nin ön saflarına fırlattı.
ABD ve müttefikleri, Gazze'nin Akdeniz kıyı şeridinde yeni inşa ettikleri “yardım iskelesi” etrafında toplanırken, birçoklarının şüphelendiği gibi, bölgeyi ABD askeri operasyonları için gelecekteki bir alan olarak sağlamlaştırmak ve İsrail'in petrol ve gaz platformlarını korumak için Yemen, bu uzak tiyatroda ön saflarda yer alan bir düşman olarak ortaya çıkıyor.(YDH)