Türkiye İsrail'le ticarete devam ediyor; Gemiler gümrükte Filistin olarak kaydedilip yolda İsrail olarak değiştiriliyor
Gazeteci Metin Cihan, Türkiye ile İsrail arasında verilerde tespit edilemeyecek şekilde ticaretin devam ettiğini yazdı. Cihan, “Bizim gümrükten çıkışta Filistin olarak kaydediliyor. Yolda İsrail olarak değiştiriliyor" ifadelerini kullandı.
Gazeteci Metin Cihan X hesabından paylaştığı mesajlarda Türkiye ile İsrail arasındaki yakıt ve endüstriyel ürün hammaddesi ticaretinin ortaya çıkmasının ardından Türkiye'nin ticareti kestiğini hatırlatarak "Bakın, nasıl bir dümenle gönderiyoruz?" ifadelerini kullandı.
Cihan'ın aktardığına göre; Türkiye'deki gümrükten çıkışda gemi, Filistin'e gidecek şekilde kaydediliyor. Cihan'ın iddiasına göre yolda, İsrail olarak değiştiriliyor. Gemi, İsrail limanına vardığında malzeme İsrailli alıcıya teslim ediliyor. Cihan'ın iddiasına göre Filistin'de bu iş için kurulu şirkete komisyon ödeniyor. Komisyoncu şirket de ya İsrail'le bağlantısı olan ya da İsraillilerin kurduğu bir şirket.
Türkiye’nin İsrail’e yakıt ve endüstriyel ürün ham maddesi gönderdiğini, tepkiler üzerine de ticaretin durdurulduğunu hatırlatan gazeteci Metin Cihan, İsrail’le ticari ilişkilerin kesilmediğini iddia etti. Cihan’ın paylaştığı TÜİK verilerine göre bu yılın ilk 8 ayında Filistin’e 749 bin 405 dolar ihracat gerçekleştirildi. Geçen yılın aynı döneminde bu miktar 57 bin 12 dolardı.
‘FİLİSTİN’DE KOMİSYONCU ŞİRKET KURULDU’
İsrail’in soykırımına maruz kalan Filistin’le olan bu astronomik artışa dikkat çeken Metin Cihan, “Bizim gümrükten çıkışta Filistin olarak kaydediliyor. Yolda İsrail olarak değiştiriliyor. Gemi İsrail limanına varıyor ve malzeme İsrailli alıcıya teslim ediliyor. Filistin’de bu iş için kurulu şirkete komisyon ödeniyor. Komisyoncu şirketler ya İsrail işbirlikçisi ya da zaten İsraillilerin.” dedi.İsrail’e yakıt ve endüstriyel ürün hammaddesi gönderiyorduk. Bu ortaya çıkınca güya ticareti kestik ve göndermemeye başladık.. mı acaba? Bakın, nasıl bir dümenle gönderiyoruz?
‘FİLİSTİN, İSRAİL’LE TİCARETTE BİR ARAÇ’
Türkiye’den İsrail’e ihracat miktarının resmi kayıtlara göre tamamen kesilmiş göründüğünü ancak İsrail’in Türkiye’den ithalatının resmi kayıtlara göre devam ettiğini vurgulayan Cihan, “Bu tutarsızlık da aynı dümenden kaynaklanıyor. Çünkü gemi Türkiye’den çıkarken alıcı Filistin diye kaydediliyor ama yolda İsrail olarak değiştiriliyor. Türkiye ve İsrail danışıklı olarak ticareti bu şekilde sürdürüyor. Yakılan, yıkılan, katliama uğrayan Filistin ise bu ticarette bir araç olarak kullanılıyor. Filistin’e gıda ve ilaç göndermemiz bile İsrail tarafından engellenirken/kısıtlanırken yakıt ve endüstriyel ham madde ihracatımızın kağıt üzerinde yüzde bin 214,47 artmış ve yaklaşık 13,14 katına çıkmış olmasının sebebi işte bu.” ifadelerini kullandı.
‘İSRAİL FİLİSTİN’E İYİCE YERLEŞSİN DİYE MERMER İHRAÇ EDİYORUZ’
Kendisine gelen “İsrail’e mermer ihraç ediyoruz.” bilgisini de TÜİK verileriyle karşılaştıran Cihan, “2023 Ağustos’ta İsrail’e mermer satıyoruz, Filistin’e ise hiç satmıyoruz. 2024 Ağustos’ta istatistik ters dönüyor. İsrail ile ticaret yokmuş gibi göstermek gerektiği için bu kez mermeri kâğıt üstünde Filistin’e satmış gibi yapıyoruz. Açlıkla bombalarla baş etmeye çalışan Filistinli ne yapacak mermeri? Aslında kime gönderiyoruz? İsrail’e gönderiyoruz. Filistin’e iyice yerleşsin diye.” açıklamasını yaptı.
‘İSRAİL’E DEMİR-ÇELİK İHRAÇ EDİLİYOR’
Filistin adı üzerinden İsrail’e demir ve çelik de ihraç edildiğini söyleyen Cihan, şu ifadeleri kullandı:
“Bildiğiniz gibi İsrail ordusu demir-çelik ihtiyacını Türkiye’den karşılıyor. Güya ticaret yasağı var ama MÜSİAD ve TÜSİAD üyesi firmalar Filistin’e ihraç ediyormuş gibi gösterip İsrail’e teslim ediyor. Filistin’e demir-çelik ihracatı rakamlarının böyle bir dönemde yüzde 119595,55 artmasının sebebi bu işte.”
Cihan, söz konusu bilgileri destekleyen belgeleri yakında yayınlayacağını ve TÜİK sayfasında ilgili raporların görülebileceğini belirtti.
Konuyla ilgili resmi makamlardan henüz bir açıklama yapılmadı.
Ne olmuştu?
Ticaret Bakanlığı, 2 Mayıs'ta tedbirlerin ikinci aşamasına geçildiğini ve Gazze'ye kesintisiz insani yardım akışı sağlanana kadar Türkiye-İsrail arasında ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu açıkladı. Daha önce 9 Nisan'da 54 ürün grubuna ticaret yasağı getirilmişti.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Nisan'da Ankara'da ağırladığı Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile ikili basın toplantısında gelen bir soru üzerine “İsrail ile yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti” açıklaması yapmıştı.
(Hürseda Haber)