Türkiye'nin endişesi: "İsrail, 'iki devletli çözüm' umutlarını zayıflatıyor"
Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Yıldız, İsrail’in UNRWA'ya yönelik saldırısı için "aynı zamanda iki devletli çözüm umutlarını zayıflatmayı amaçladığını" belirtti. Türkiye, "başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti projesini" etkin bir şekilde savunuyor.
"İki devletli çözüm" diye adlandırılan proje, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki varlığını meşrulaştırma, Kudüs'ü Batı ve Doğu Kudüs diye ayırıp İsrail'in Batı Kudüs'teki işgalini meşrulaştırıp İsrail'in başkenti olarak kabul etme ve İsrail'in işgal ettiği topraklarda kalıcı olarak ABD ve Batı'nın ileri karakol vazifesini görmesini sağlama girişimidir.
Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Yıldız'ın, İsrail’in UNRWA'ya yönelik saldırısı için "aynı zamanda iki devletli çözüm umutlarını zayıflatmayı amaçladığını" belirterek endişesini dile getirmesi, NATO müttefiki olan Türkiye'nin "iki devletli çözüm" projesinin hem alıcısı ve hem de satıcısı olduğunu ifade etmesi açısından manidar bulundu.
TÜRKİYE'NİN ENDİŞESİ
193 üyeli BM Genel Kurulunda UNRWA’ya ilişkin gelişmelerin ele alındığı oturumda Türkiye’nin BM daimi temsilcisi büyükelçi Ahmet Yıldız konuştu.
UNRWA’nın 1949 yılındaki kuruluşundan bu yana milyonlarca Filistinli mülteci için hayat kurtarıcı destek sağladığına işaret eden Yıldız, “Bu destek yalnızca hizmet verdiği kişilerin refahı için değil, aynı zamanda bölgenin daha geniş istikrarı için de kritik öneme sahiptir.” değerlendirmesinde bulundu.
Büyükelçi Yıldız, İsrail’in UNRWA çalışanlarına ve tesislerine yönelik saldırılarının kabul edilemez olduğunu, Türkiye’nin söz konusu saldırıları en güçlü şekilde kınadığını söyledi.
‘İki devletli 'çözümü' zayıflatmayı amaçlıyor’
İsrail Meclisi’nde kabul edilen yasanın özellikle işgal altındaki Filistin topraklarında UNRWA’nın kritik operasyonlarına “doğrudan ve acil bir tehdit oluşturduğunun” altını çizen Yıldız, söz konusu yasanın İsrail’in BM Şartı, BM kararları, Uluslararası Adalet Divanının Gazze’deki soykırımın önlenmesine ilişkin ihtiyati tedbir kararları ve Genel Kurulun UNRWA’ya verdiği yetki ile diğer bağlayıcı uluslararası yasal yükümlülüklerini ihlal ettiğini dile getirdi.
Büyükelçi Yıldız, “UNRWA’yı hedef alarak İsrail yalnızca hayati öneme sahip bir insani yardım örgütünü yok etmekle kalmıyor, aynı zamanda iki devletli çözüm umutlarını zayıflatmayı ve Filistinli mültecilerin vatanlarına geri dönüş haklarını engellemeyi amaçlıyor. Bir BM Ajansının böyle keyfi ve siyasi amaçlı eylemlere maruz kalması kabul edilemez.” diye konuştu.
“UNRWA’ya yönelik saldırı, Genel Kurula yönelik saldırı olarak görülmeli.” diyen Yıldız, tüm BM üyelerinin İsrail’in UNRWA’yı yok etme girişimlerine karşı güçlü şekilde durma sorumluluğu olduğunu vurguladı.
Yıldız, UNRWA’nın BM Genel Kurulu kararıyla kurulduğunu ve Filistinli mültecilere adalet ve barış sağlamak için kritik öneme sahip olduğunu belirterek, “UNRWA’nın Finansmanı Çalışma Grubu Başkanlığını yürütmekte olan Türkiye, Ajansın değerli çalışmalarını hem siyasi hem de mali olarak desteklemeye devam edecektir.” ifadesini kullandı. (Kaynak: iktibas/HSH)
(Resim Kaynak: https://x.com/RTErdogan/status/1572268096575795200 )