Gardiyan Vahşeti Meclise Taşındı
Bolu F Tipi Cezaevinde Cihan Yeşil adlı mahkuma uygulanan gardiyan vahşeti BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan tarafından TBMM'ye taşındı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verilen önergede, Cezaevi yönetimi ve görevliler hakkında bir soruşturma açılıp açılmadığı, açılmışsa hangi aşamada olduğu soruldu.
ANKARA - Bolu F Tipi Kapalı Cezaevinde yasal haklarını talep eden Cihan Yeşil adlı mahkumun, önce hücresinde 9-10 gardiyan tarafından feci şekilde dövüldüğü ardından idare bölümüne götürülerek 3.5 saat boyunca işkenceye uğradığı yönündeki iddialar TBMM'ye taşındı.
İlke Haber Ajansı'nın gündeme getirdiği, ardından da MİNHAP başta olmak üzere STK'ların tepki gösterdiği işkence iddialarını BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi olarak verdi.
TBMM başkanlığına verilen önergede,
"Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine her gün bir yenisi eklenmekte ve bu konuda yetkililer tarafından herhangi bir önlem alınmayışı kamuoyunda ciddi bir şekilde endişe yaratmaktadır. Son olarak basına yansıyan bilgiler arasında Bolu F Tipi Cezaevi'nde kalmakta olan Cihan Yeşil adlı bir tutsağın yasal haklarını talep ettiği ve haklarını alma konusunda ısrarcı davrandığı gerekçesiyle gardiyanlar tarafından ölümcül bir şekilde fiziksel işkenceye ve onur kırıcı hakaretlere maruz kaldığı yönünde iddialar bulunmaktadır. Ayrıca Cihan YEŞİL adlı tutsağın Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümü öğrencisi olduğu için, dersleriyle ilgili yasal haklarını talep ettiği ancak başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere, Başbakanlık ve Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği dilekçelerin cezaevi yönetimi tarafından hiçbir şekilde işleme alınmadığı bilgileri bulunmaktadır. Basına yansıyan iddialara göre avukatların ve ailesinin cezaevi ziyaretinde; Cihan Yeşil, 8 Şubat günü koğuşundan 10'dan fazla gardiyan tarafından yaka paça alınarak 'Süngerli Oda' olarak tabir edilen işkence odasına götürülmüş ve burada 3,5 saat psikolojik ve fiziksel işkenceye maruz bırakılmıştır. Daha sonra bilinci kapalı bir şekilde tekrar hücresine battaniye içinde getirilmiştir. Burada arkadaşları tarafından Cihan YEŞİL'i tedavi için cezaevinde bulunan görevli doktora götürme isteklerine yönelik taleplerin görevli gardiyanlarca görmezden gelindiği de yine iddialar arasındadır" ifadeleri kullanılırken, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in cevaplaması istemiyle şu sorular yer verildi:
1 - Adı geçen hükümlünün gönderdiği dilekçelerin Cezaevi Yönetimi tarafından işleme konulmamasının yasal bir dayanağı var mıdır?
2 - Hükümlü tarafından verilen dilekçelerin işleme konulup konulmaması hususunda Cezaevi Yönetiminin takdir yetkisi mevcut mudur? Değilse keyfi uygulamaların nedenleri nelerdir? Hükümlü ve tutuklulardan alınan dilekçeler için niçin bir evrak kayıt numarası tutulmamaktadır?
3 - Hükümlü ve tutuklulara yönelik fiziksel işkencede bulunan görevli gardiyanlar hakkında bir inceleme başlatılmış mıdır? Başlatılmamış ise sebebi nedir?
4 - Kamuoyuna yansıyan yukarıdaki iddialar ile ilgili Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu'nun 2. Maddesinde yer alan ''Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin infazında, Zalimane, insanlık dışı, aşağılayıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunulamaz'' hükmü uyarınca Bakanlık olarak bir inceleme başlatmayı düşünüyor musunuz?
5 - Anayasa'nın 42'nci maddesine göre "Kimse, eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir." Bu Anayasal hak hiç şüphe yok ki kurum yaşantısının gerektirdiği doğal sınırlamalar dışında tutuklu ve hükümlüler için de geçerlidir. Bu hüküm kapsamında hükümlü Cihan Yeşil'in yasal haklarının iade edilmesi ve desteklenmesi yönünde Bakanlık olarak bir çalışmanız mevcut mudur?
6 - Yine yakın tarihte (19.11.2012) basına yansımış olan tutuklu Eyüp Işık'ın Bolu F Tipi'nde görmüş olduğu kötü muamele ve işkenceden dolayı intihar teşebbüssünde bulunmuş bizati cezaevi savcılığı ikna çabalarıyla intihar etmekten vazgeçirilmiştir. Bunla ilgili ise Cezaevi yönetimi ve görevliler hakkında bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmışsa hangi aşamadadır?
7 - Hükümlü Cihan Yeşil hafıza kaybı yaşamış ve ağır bir şekilde yaralanmıştır. Ayrıca diğer tutsakların Cihan Yeşil'in ağır yaralı olduğu ve bu nedenle acil tedavi ihtiyacı olduğu belirtilmiştir. Hastanede tedavi talepleri reddedilmiştir. Avukatları tarafından da talep edilen doktor raporu alınmış mıdır? Alınmış ise ne zaman alınmıştır? Alınmışsa bu raporlarda işkence veya kötü muamele izlerine rastlanılmış mıdır?
8 - Hükümlü Cihan Yeşil'in koğuşunda 9-10 tane infaz koruma memurunun saldırısına uğradığı iddia ediliyor. Ayrıca hükümlü Cihan Yeşil koğuşundan süngerli odaya götürülmüştür. Cihan Yeşil ayakta süngerli odaya götürülmesine rağmen battaniye içinde koğuşuna geri getirilmesi iddiası doğru mu? Ayrıca süngerli odanın kendisi insan onuruna aykırı yer değil mi? bu konuda yasal bir düzenleme var mıdır? Koridor kameraları incelendi mi? İncelenmediyse gerekçesi nedir? İncelendiyse görüntülerin değerlendirilmesi yapıldı mı? Görüntüler soruşturma dosyasına eklendi mi? Kamera görüntülerinin bir bütün olarak soruşturma dosyasına eklenmesi gerekmiyor mu? (İLKHA)