Suriye ordusunun yeniden yapılanmasında Türkiye (NATO) aktif rol oynayacak
"Suriye ordusunun yeniden yapılanmasında Türkiye’nin oynayacağı rol kesinleşirse, Azerbaycan ve Somali’den sonra üçüncü örnek olacak" Koordinasyon'dan sorumlu Tümgeneral Altındağ, NATO Destek ve Tedarik Ajansı (NSPA) toplantılarına Türkiye adına katılan kişi.
Suriye ordusunun yeniden yapılanmasında Türkiye’nin aktif rol oynayacağı bildiriliyor. Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarının Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın 4 Şubat’taki Ankara ziyareti ardından yaptığı açıklamaya göre teklif Suriye’den geldi ve ilk temas bir hafta önce sağlandı.
Kaynakların YetkinReport’a verdiği bilgiye göre Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in talimatıyla bakanlığın Savunma ve Güvenlik Genel Müdürü Tümgeneral İlkay Altındağ başkanlığında kara, deniz ve hava kuvvetlerinden general düzeyinde katılımla beş kişilik bir heyet 30 Ocak’ta Suriye’ye giderek Savunma Bakanı Murhef Ebu Kasra ve heyetiyle ilk durum değerlendirmesinde bulundu. Bu temas Suriye Dışişleri ve Savunma bakanlarıyla İstihbarat Örgütü başkanlarının 15 Ocak’ta Ankara’daki temaslarında kararlaştırıldı. (Bu temaslardan bir gün önce Tümgeneral Altındağ’ın NATO Destek ve Tedarik Ajansı (NSPA) ile bir toplantıya katıldığı da bildiriliyor.)
Bu temasın ardından Şara’nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak geldiği Ankara’daki görüşmelerde, ortak yol haritası için bir yöntem üzerinde de anlaşıldı.
Suriye ordusunun yeniden inşası
MSB kaynaklarından edinilen bilgilere göre Türkiye-Suriye askeri ilişkilerinin geliştirilmesi için üç aşamalı bir yöntem öngörülüyor:
1- Öncelik Suriye’deki bütün devlet organlarının bir an önce işlemeye başlamasında olacak. Bu aşamada da Türkiye, Suriye’deki yeni rejime -sadece askeri değil- her alanda devleti yeniden işler hale getirmesi için teknik ve siyasi destek verecek;
2- Bu arada Suriye tarafı savunma ihtiyaçlarını belirleyip Türkiye’den neleri talep ettiğini belirleyecek. Savunma kaynakları Suriye’nin askeri eğitim ve danışmanlıktan savunma sanayii tesisleri ve silah alımına dek her türlü talebine hazırlıklı olduklarını vurguluyorlar. Buna, Suriye kendisini savunabilecek hale gelene kadar ihtiyaç duyabileceği askeri birlik desteği talebi dahil.
3- Aynı süreçte MSB de Suriye ordusunun savaştan yeni çıkmış rejimin ilk anda değerlendirmekte güçlük çekebileceği ihtiyaçlar için de -istendiği halde sunulmak üzere- öneri dosyası hazırlayacak.
Türkiye, Suriye’den gelen taleplere göre neyi ne kadar karşılayabileceğini bildirecek ve ortak projelerin hayata geçirilmesi için ortak yol haritası hazırlanacak.
Ankara bu sürecin olabildiğince hızlı ilerlemesinden yana.
Daha önce Azerbaycan ve Somali
Suriye ordusunun yeniden yapılanmasında Türkiye’nin oynayacağı rol kesinleşirse, Azerbaycan ve Somali’den sonra üçüncü örnek olacak.
Türkiye, Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasından itibaren ordusunun yeniden inşasına destek veriyor. Bu destek Azerbaycan’ın 2020’de Ermenistan işgali altındaki topraklarını geri aldığı Karabağ Savaşında da devam etti. Bu savaşta Azerbaycan’ın stratejik ve taktik planlamasında yer alan Türk askeri heyet başkanı Korgeneral Bahtiyar Ersay, aynı zamanda Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov’un danışmanı.
Türkiye’nin Somali’deki askeri heyetinin başındaki Tuğgeneral Sebahattin Kalkan da aynı zamanda Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un askeri danışmanlığını yürütüyor. İşbirliği, Somali ordusunun eğitimli subay ihtiyacı için Harp Okulu kurmaktan El Kaide’nin Batı Afrika kolu El Şebab’a karşı terörle mücadele edecek komandolar için Türkiye’de eğitim vermeye dek uzanıyor. 2024 Şubat’ında Türkiye on yıl boyunca, Somali kendi donanmasını oluşturana dek denizlerini korumayı üstlendi.
Bunun yanı sıra, Katar’daki Türkiye-Katar müşterek üssünde 5000 civarında Türk askeri bulunuyor.
Savunma kaynakları Türkiye’nin Libya ordusunun yeniden yapılanmasına destek anlaşması için de görüşmelerin sürdüğünü söylüyor.
(Murat Yetkin, yetkinreport)
NOT: Alıntı makaleler Hürseda Haber'in yayın politikasını yansıtmayabilir.