Çölyak, Genetik Bir Hastalıktır
Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, çölyak hastalığının genetik bir hastalık olduğunu söyledi.
MERSİN- Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Dünya Çölyak Günü vesilesi ile bilgilendirmede bulundu.
Dr. Kemik; Çölyak hastalığının bağırsaklardaki sindirimi sağlayan tüysü oluşumlar denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığı olduğunu söyledi.
Çölyak hastalığının genetik bir hastalık ve bu hastalıkta ailevi kalıtımın söz konusu olduğunu belirten Kemik, Çölyak hastalığının çocukluk, ergenlik, orta yaş ve yaşlılıkta ortaya çıktığını belirtti.
Çölyak hastalığının görülme sıklığının yüzde 1 ile binde 3 arasında değişmekte olduğunu ve Türkiye’de 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastasının varlığının tahmin edildiğini söyleyen Dr. Kemik, çölyak hastalığının belirtileri ile ilgili şu bilgileri verdi: “Özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılmaktadır”
Çölyak hastalığının yetişkinlerdeki belirtileri hakkında bilgi veren Kemik, “Karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması, ishal, kusma, bezginlik, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntüler şeklinde kendini göstermektedir.”
Çölyak hastalığının tek tedavisi için ise ömür boyu buğday, arpa, çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürünlerden uzak durulması gerektiğinin altını çizen Dr. Kemik; çölyak hastalığı için özel üretilen glutensiz gıda ürünlerinin mevcut olduğunu belirtti. (Osman Öksüz-İLKHA)