'Basur için doktora gitmekten çekinmeyin!'
Hemoroid hastalarının muayeneden utandığı için doktora gitmekten çekindiğini belirten uzmanlar, hastalığı yenmek için tedavinin şart olduğunu vurguladı.
Tuvalette uzun zaman geçirmek, sürekli kabızlık sorunu yaşamak gibi belirtilerle ortaya çıkan ve genel olarak, masa başı çalışanlar, şoförler, pilotlar ve hamileler bayanlarda görülen bir hastalık olan Hemoroid (Basur) tehdidi ile karşı karşıya olabileceğimiz uyarısında bulunan uzmanlar, toplum içerisinde her 10 kişiden 8’inde görülen basur ya da tıbbi adıyla hemoroid’in, mutlak anlamda tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğu uyarısında bulundu.
Kendilerinde Basur olan hastaların utanmalarının yada muayene olmaktan korkmaları gibi nedenlerle genellikle doktorlara gitmediklerini ve bundan dolayı da hastalığın geç teşhis edildiğini belirten uzmanlar, zamanında tedavi edilmeyen hemoroidlerin ilerleyerek, dayanılmaz ağrılara, şişliklere, kanamalara, kansızlık ve halsizliğe neden olabileceğini ve hastaları günlük hayatlarından kopartabileceği uyarısında bulundu.
Konu ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde hemoroid sorunuyla karşı karşıya kaldığını belirterek, toplumda her yüz kişiden sekseninde bu hastalığın belirtilerinin bulunduğunu ve unun yanında da 10 hastadan 4’ünde de hastalığın hiçbir şikâyete neden olmadan varlığını devam ettirdiğini belirtti.
“En temel nedenleri kabızlık ve tuvalette uzun zaman geçirmek”
Hemoroidin nedenlerinin başında kabızlık, uzun süreli ıkınma ve tuvalette uzun zaman geçirilmesi geldiğini ifade eden Gümürdülü, bunların yanında yaşın ilerlemesi, gebelik ve doğum süreci gibi etkenlerinde hemoroid oluşumuna neden olabileceğini söyledi.
Gömürdülü, “45-65 yaş arasında sıklıkla rastlanılan bu hastalık, 20 yaşından önce nadir olarak görülür. Yaş ve kilo arttıkça hastalığın görülme oranı da beraberinde artmaktadır’ dedi.
Prof. Dr. Gümürdülü, dış hemoroidlerin ise ağırlıklı olarak makat ağzında ele gelen ağrılı şişlik ile ortaya çıktığını ve bunlara da kan pıhtısı toplanması anlamına gelen trombozen hemoroid denildiğini belirtti.
“Herkes basur olabilir”
Hemoroid hastalarının muayeneden utanıp doktora gitmediğini ve genellikle komşunun tavsiyesiyle ilaç aldığını belirten Prof. Gümürdülü, böyle bir durumunda sakıncalı olduğunu ve hemoroidin türüne göre tedavisinin de farklı olabileceği uyarısında bulundu.
Prof. Gümürdülü, “Hemoroid yani halk arasında basur diye bilinen bu rahatsızlık, bulunduğu konum bakımından insanların gizlediği, çekindiği, utandığı bir sorun olmuştur. Fakat basurun ciddi bir rahatsızlık olduğunu unutmayalım ve basurdan dolayı utanmak yerine kurtulmamız gerektiğinin farkına varalım. ” ifadelerini kullandı.
“Her basur kanser değildir!”
Özellikle basur hastalığının kanserlerle karıştırıldığını belirten Prof. Gümürdülü ‘Her hemoroidin kanser olmadığını ve hastaların çoğu zaman bu iki rahatsızlığı bir birine karıştırdığını söyledi. (İLKHA)