Alzheimera erken teşhis göz muayenesinde
Bulaşıcılığı tartışılan Alzheimer'a Göz Muayenesiyle 15 yıl öncesinden erken teşhis mümkün olduğunu belirten uzmanlar, Alzheimer hastalığında erken teşhisin önemine dikkat çekti.
Yapılan son bilimsel araştırmalar Alzheimer hastalığının kan nakli, beyin ameliyatı ve kanal tedavisi gibi invaziv diş operasyonlarıyla insandan insana geçme olasılığını ortaya koymuş, hastalığın Alzheimer tohumları olarak bilinen prionlar vasıtasıyla insandan insana geçebildiğini ortaya koymuştu.
İnsanların 40 yıla varan kuluçka süresi nedeniyle hastalığa yakalandığını anlayamayabileceğini ifade eden uzmanlar, Alzheimer hastalığında erken teşhisin önemine dikkat çekti.
İki ayrı tomografi cihazıyla gerçekleştirdiği ve takriben 5 dakika süren bir göz muayenesiyle Alzheimer hastalığını 10-15 yıl kadar öncesinden teşhis etmenin mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Hamdi Er son olarak İngiltere’deki Nature dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarıyla ortaya çıkan “Alzheimer bulaşıcı olabilir” hipotezi, gözleri tekrardan erken teşhise ve erken teşhisin önemine çevirdiğini belirtti.
Alzheimer’ın belli bir evreye gelmeden beyinden teşhis edilmesinin zor olduğunu belirten uzmanlar, hastalığın kuluçka süresininse 40 yıl gibi uzun bir süre olduğunu vurguluyor.
Göz alanında gerçekleştirdiği başarılı vaka ameliyatları ve araştırmalarıyla tanınan Prof. Dr. Hamdi Er, özellikle hastalığın bulaşıcı olabilir hipoteziyle birlikte zaten önemli olan erken teşhisin çok daha büyük önem taşır hale geldiğini belirtti.
“Beyinden erken teşhis zor ama gözde mümkün”
Alzheimer’ın belli bir seviyeye gelmeden beyinden teşhis edilmesinin zor olduğunu söyleyen Prof. Er, yaklaşık olarak 5 dakika süren bir retina taramasıyla Alzheimer’ın 10-15 yıl gibi uzun süre öncesinden teşhis edilebileceğini belirtti. Her hastalıkta olduğu gibi Alzheimer’da da erken teşhisin hasta ve hasta yakınları için büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Er, “ İleri evrede etkisiz kalan ilaç tedavisi, erken teşhisle mümkün hale gelebiliyor.” diyor.
“Alzheimer plakları erken tanıda görünür hale geliyor!”
Prof. Dr. Hamdi Er, gözde, beta amiloid plaklarını, tau iplikçikleri" (Merkezi sinir sistemi hücrelerinde bulunuyor) ve "alpha-synuclein" proteinlerini taradıklarını söyleyerek, bu üçlünün görüntülemesinin Alzheimer hastalığının varlığını kesin olarak gösterdiğini söyledi. (İLKHA)