'Çocuklar beslenme ve hijyene dikkat etmeli'
Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla öğrenci ve velilere uyarılarda bulunan uzmanlar, hijyen, beslenme, giyinme ve sağlık konularına dikkat edilmesi gerektiğini belirttiler.
Çocuk Sağlık ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayhan Çeri, Okulların açılmasıyla birlikte çocukların ve ebeveynlerin dikkat etmesi gereken kurallara değinerek, hijyen, kantin, kırtasiye, beslenme ve sağlık gibi konularda ebeveynlere uyarıda bulundu.
Çeri, okulların açılmasıyla birlikte yeni bir öğretim yılına başlandığını özellikle anne ve babaların çocukların sağlığı, gelişimi okul başarısının bazı noktalarında değinmenin önemli olduğunu söyledi.
Özellikle ilkokula gidecek çocuklarda okul öncesi genel sağlık muayenesinden geçmesi gerektiğini belirten Çeri, “Göz, kulak, burun ve boğaz muayenesi bir çocuk hekimi tarafında ana hatlarıyla hastamızın değerlendirmesi ve dişlerinin de gösterilmesi gerekir. Çünkü buralarda oluşabilecek aksaklıklar çocukların eğitim durumu etkileyebilir.” dedi
Yapılacak kırtasiye alışverişlerine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Çeri, "Çocuk alışverişe eşlik ederse kendini biraz daha hazır hissedecektir. Aldığımız kırtasiye ürünlerinin belirli standartların karşılanmasında yarar var. Uzak doğudan ithal edilen çoğu ucuz kırtasiye malzemelerin taşıdığı riskleri göz ardı etmemekte fayda var. Özellikle içerdiği kimyasal maddeler açısında bunlar çocuklarda alerji yapabiliyor. Birinci sınıfa başlayan çocuklar önceden kreşe veya anasınıfına gitmemişlerse okula adaptasyonda biraz zorlanabilirler. Bu sureci veli öğrenci işbirliği sayesinde atlatabiliriz. Eğer ciddi bir probleme dönüşecek olursa berki bir petegokta yardım almakta yarar var.” ifadelerini kullandı.
"Çocuklar için öncelikli öğün sabah kahvaltısı"
Okul döneminde çocukların beslenme giyinme ve hijyene çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çeri, “Beslenme alışkanlığını sabah kahvaltılarını çocuklarımızın atlamaması öneriyoruz. Bunun için anne ve babanın çocukla kahvaltı yapmasına fayda var. Çocuklarımız için öncelikli öğün sabah kahvaltısı, gün içerisinde enerjilerini harcayacakları ve konsantre ihtiyacı olacağı için iyi bir sabah kahvaltısı çocuklar için anlamlı. Kahvaltıda kepekli ekmek, yumurta, süt ve peynir gibi besinlerle taze sıkılmış meyve suyu güçlü bir şekilde sabah kahvaltısıyla çocuğu okula göndermek çok önemlidir. Okulda ara ürünlerinde kantinlerde çikolata, cips ve gazlı içecekleri kesin yememesini öneriyoruz. Çocuk bunlarla sağlıklı beslenmeyecektir. Günde bir iki bardak süt ya da bunu içeren süt ürünlerini içmelerinde yarar var.” şeklinde uyarılarda bulundu.
"Ebeveynler çocuklara model rol olmalı"
Çocuklarımız diğer bireylere beraber toplu ortamda birlikte bulundukları için enfeksiyon riskini artığını söyleyen Çeri konuşmasına söyle devam etti:
“Çocuklar el yıkma ve dış fırçalama alışkanlığını kazanmaları gerekiyor. Bu eğitim ailede başlıyor. Çocuklarımız her yemekten önce ve sonra el yıkama alışkanlığını kazandığından emin olmakta yarar var. Ebeveynlerin bu konuda onlara model rol olmaları gerekiyor. Bu tür aktivelilerinde önce çocuklarımız ellerini su ile yıkıyorlar sabun ile köpürterek 30 saniye yıkadıktan sonra bol su ile yıkamaları gerekiyor. Kronik hastaların düzenli olarak kullanmaları gereken bir takım ilaçları bunların dozların aksatılmaması gerekiyor.”
Çocukların taşıdığı çantanın ağır olmaması gerektiğini belirten Çeri, son olarak şu uyarılarda bulundu: “Kışın bol pamuklu yünlü elbiseleri giymelerinde yarar olduğunu bunlar çocukların terlemesini önleyeceği için dış ortama karşı çocuğumuzu korur terletmediği için az hasta olur. Onun dışında, çocuklarımızın taşıdığı çantalar çok ağır olmaması gerekir. Ortalama çocuk ağrılığının yüzde 15’in geçmemesi gerekiyor. 30 kilo bir öğrenci ideal çanta ağırlığı 4 kilo olması ve çantanın bele simetri olması gerekir.” (Emrah Deniz, Hamza Adiyaman-İLKHA)