Avrupa'da hangi ülke kaç doz aşı aldı, aşılama ne zaman başlıyor?
Avrupa ülkelerinin korona virüsüne karşı aşılama programlarının ayrıntıları netleşiyor. Pfizer/Biontech, Moderna ve Astrazeneca firmalarının kısa süre içinde onay alması beklenirken, AB üyeleri de planları hızlandırdı. Peki hangi Avrupa ülkesi kaç doz aşı aldı?
Pfizer/Biontech, Moderna ve Astrazeneca firmalarının geliştirdiği farklı aşıların başarı oranlarının açıklanması ve onay başvurularının yapılmasıyla, Batı dünyasında aşılama planları da netleşiyor. Avrupa Birliği (AB), ikişer doz yapılması gereken bu aşılara onay çıkması halinde yaklaşık 450 milyon kişiyi aşılamaya hemen başlamak için hazırlıkları devreye soktu. Almanya'da geniş sergi alanları aşı merkezlerine dönüştürülüyor; Berlin hükümeti aşıların depolanması için çok sayıda derin dondurucu da aldı. İngiltere'de aşılamanın birkaç hafta içinde başlaması için hazırlıklar yürürlüğe sokuldu; aile hekimleri planlarına başladı.
Peki Avrupa'da hangi ülke kaç doz aşı satın aldı? Onay çıkması halinde bu aşıların ne zaman ve nasıl yapılması planlanıyor?
ALMANYA
Almanya hükümeti, AB'nin aşı programı ve kendi yaptığı anlaşmalar üzerinden 300 milyon doz aşı satın aldı. Aşılamanın bu ay başlatılması, ülke çapında derin dondurucuları muhafaza edebilecek büyük aşı merkezlerinin kurulması planlanıyor. Aralık ortasında başkent Berlin'de altı merkez kurulmuş olması hedefleniyor.
Almanya'da aşı için yaşlılara ve kronik sağlık sorunları olan kişilere öncelik verilecek. Evden çıkamayan kişilere ve bakım evlerine de mobil ekipler gidecek. Aşı merkezlerinin yaza kadar aşı yapması, bu süreçte aşı olmayanları da eczane ve doktorların aşılaması planlanıyor.
FRANSA
Fransa, AB'nin aşı programı üzerinden 295 milyon doz aşı satın aldı. Aşılamanın yıl sonundan önce başlaması planlanıyor. Paris hükümeti henüz ayrıntılı bir plan açıklamamış olsa da, risk altındaki gruplara öncelik verilecek.
İTALYA
İtalya hükümeti, AB'nin aşı programı üzerinden en az 108 milyon doz aşı alacak. Aynı zamanda, Pfizer/Biontech'ten ocak ortasına kadar 3.4 milyon doz, AstraZeneca'dan da ocak ayında 4 milyon, şubat-nisan arasında 12 milyon doz aşı alınacak. İtalyan yetkililer, nüfusun büyük çoğunluğunun eylül ayına kadar aşılanmasını planlıyor. Yaşlılar, sağlık çalışanları ve polise öncelik verilmesi, depolama konusunda gerekli planlamanın yapılması sonrası arabayla gidilip aşı olunabilecek mobil merkezlerin kurulması hedefleniyor.
İNGİLTERE
İngiltere hükümeti toplamda 355 milyon doz aşı almayı planlıyor. AstraZeneca'dan yıl sonuna kadar 4 milyon, toplamda 100 milyon doz aşı alınacak. Londra hükümeti, Pfizer'den de yıl sonuna kadar 10 milyon, toplamda 40 milyon doz aşı alınacağını duyurdu. Ülkede nisan başına kadar nüfusun büyük kısmının aşılanması hedefleniyor. İngiltere hükümeti, bakım evlerine ve buralarda çalışanlara öncelik verileceğini de açıkladı.
İSPANYA
İspanya'nın şu ana dek 140 milyon aşı için anlaşma yaptığı, bu dozların bir kısmının da daha yoksul ülkelerle paylaşılabileceği belirtiliyor. İspanya hükümeti, 2021 yılının ilk yarısında nüfusun büyük kısmını aşılamayı planlıyor. Aşı programının, ocak ayından itibaren yaşlılara ve sağlık çalışanlarına öncelik verilerek başlayacağı açıklandı. Ülke çapında 12 bin sağlık merkezinin aşılama için kullanılacağı belirtildi.
PORTEKİZ
Portekiz hükümeti, üç farklı aşıdan toplamda 16 milyon doz satın almayı planladığını açıkladı. Aşılamanın ocak ayında başlaması planlanıyor. Yaşlılara öncelik verileceği açıklandı ancak henüz net bir strateji hazırlanmış değil.
DANİMARKA
Danimarka hükümeti, ilk etapta 19.3 milyon doz aşı alacak. Ülke, AstraZeneca'dan 4 milyon, Sanofi/GSK'den 4 milyon, BioNTech/Pfizer'den 2.7, Johnson&Johnson2dan 5.6, Çin aşısı CureVac'tan da 3 milyon doz aşı alacak şekilde anlaşmalar imzaladı. İlk etapta riskli grupta olduğu hesaplanan 1.5 milyon kişinin aşılanacağı, aşıların depolanabilmesi özel olarak üretilmiş dondurucu, soğutma kutuları ve kuru buz alındığı açıklandı.
MACARİSTAN
Macaristan hükümeti, 36 milyar Macar forinti (yaklaşık 940 milyon TL) karşılığında 12 milyondan fazla doz aşı siparişi verdi. Ülke, AstraZeneca'dan 6.5, Pfizer/BioNTech'ten 4.4 milyon, J&J'den de 4.3 milyon doz aşı alacak. Aşıların ilkbaharda gelmesi, sağlık çalışanlarına ve riskli gruplara öncelik verilmesi bekleniyor.
İSVEÇ
İsveç hükümeti, aşılama programının ocak ayında başlayacağını duyurdu ama ayrıntı verilmedi. Ülke şu ana dek Çin aşısı CureVac'tan 4.5 milyon, Pfizer/BioNTech'ten 4.5 milyon doz, AstraZeneca'dan 6 milyon, J&J'den de 4.5 milyon doz aşı sipariş etti.
FİNLANDİYA
Finlandiya hükümeti, 5.5 milyonluk nüfusuna yetecek sayıda aşı alınacağını ve aşılamanın 2021 başında başlayacağını duyurdu. Ayrıntılı bir plan açıklanmasa da, yaşlılara ve sağlık çalışanlarına öncelik verileceği, yerel yönetimleri mevcut sağlık merkezlerinde aşı yapacağı belirtildi.
BULGARİSTAN
Komşu Bulgaristan'ın AB'nin aşı programından toplamda 12-13 milyon doz aşı alacağı açıklandı. Ülkeye ilk aşıların ocak ortasında, gelmesi, diğer dozların da mart ayından sonra edinilmesi planlanıyor. Sağlık çalışanları, yaşlılar, polis ve öğretmenlere öncelik verileceği açıklandı.
ÇEK CUMHURİYETİ
Prag hükümeti AB'nin programı üzerinden AstraZeneca, BioNTech/Pfizer ve Johnson&Johnson aşılarından 9 milyon doz almayı planıyor. Ülkenin uzun vadede, nüfusun 1.5 katına yetecek kadar aşı alması hedefleniyor. Aşılama programının ayrıntıları aralık ortasında açıklanacak.
POLONYA
Polonya, AB üzerinden 20 milyon doz aşı almayı planlıyor. 18 milyon doz aşının ülkeye geleceği şu an için garanti edilmiş durumda. aşılama planının önümüzdeki günlerde açıklanması, ilk dozların ocak ayında yapılması bekleniyor.
BELÇİKA
Brüksel, AB üzerinden J&J, AstraZeneca, Pfizer/BioNTech ve CureVac aşılarından 20 milyon dozdan fazla alacak. Öncelik gruplarının kamusal ve bilimsel bir tartışma üzerinden belirleneceği, aşılamanın 2021'in ilk aylarında başlamasının planlandığı belirtildi. (Duvar)