Mezheplerin ortaya çıkışı ve asıl sorumluluğumuz
"Sahi Batı bizi neden tarih boyunca "barbar" olarak gördü? Bugün Batı toplumlarında "İslamofobi" neden yaygın?"
"Sahi Batı bizi neden tarih boyunca "barbar" olarak gördü? Bugün Batı toplumlarında "İslamofobi" neden yaygın?"
Hindistan Başbakanı Hint/Hindu ırkçısı Narendra Modi, bir seçim mitinginde Müslümanlara yönelik kullandığı İslamofobik ifadeler sert tepki aldı.
Birçok tartışmanın ve Fransız idare mahkemesinin izninin ardından bu ülkenin başkenti Paris'te ırkçılık ve İslamofobiye karşı gösteriler düzenlendi.
Almanya'nın başkenti Berlin'de, ayrımcılığa ve Müslüman karşıtlığına (İslamofobi) dikkati çekmek için çeşitli görsellerin yer aldığı serginin açılışı yapıldı. Kaynak: Berlin'de Müslüman karşıtlığına dikkati çekmek için sergi açıldı
Katar'da "İslamofobi" konulu konferans düzenlendi. Konferansta "ortak hareket" çağrısı yapıldı
Kanada İslamofobi ile Mücadele Özel Temsilcisi Amira Elghawaby, hükümetin 'artan İslamofobi ve İslamofobik şiddetle' mücadeleye odaklandığını söyledi.
Pakistan Dışişleri Bakanı Bilawal Butto Zerdari, Batı'da İslam karşıtı önlemlerin yayılması ile mücadeleye ilişkin bölgesel ve uluslararası istişarelerinin devamında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Çin’in Cenevre BM ofisindeki temsilcisi, İsveç ve Danimarka’nın Kur’an-ı Kerim’e saygısızlığını kınayarak, Pekin’in İslamofobinin teşvik edilmesine karşı olduğunu belirtti.
İngiltere'de yayınlanan bir rapora göre ülkede ırkçılıktan kaynaklı suçlarda artış görüldü. Irkçılığın Müslüman mezarlarına saygısızlık noktasına kadar vardığı kaydedildi.
ABD Kongresine, 3 Demokrat üye tarafından dünya çapında İslamofobi olaylarındaki artışa karşı "Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Yasa Tasarısı" sunuldu.
Wayne State Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Khaled Ali Beydoun, "ABD'nin nasıl merkezi bir katalizör olduğu ve teröre karşı savaş söylemiyle İslamofobiyi küresel bir fenomen olarak genişlettiği hakkında düşünmeli." dedi.
Hollanda'da bir grup İslami örgüt, parlamentonun yabancı ülkelerden para girişini soruşturma planına karşı Birleşmiş Milletler'e şikayette bulundu.
Kanada Senatosu İnsan Hakları Komitesince hazırlanan raporda, Müslüman karşıtlığının (İslamofobi), ülkede derin kök saldığı belirtildi.
Avrupa ülkelerinde İslam karşıtlığıyla ilgili yapılan araştırmalar sonucu hazırlanan rapor yayınlandı.
İran'ın Uluslararası Örgütler Nezdindeki Daimi Temsilcisi yaptığı açıklamada "İran, tüm dünyada İslamofobinin yol açtığı saldırıların kurbanlarıyla tam dayanışma içinde olduğunu vurguluyor." paylaşımında bulundu.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, "15 Mart Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü' münasebetiyle mesaj yayımladı.
Kanada istihbaratı, Gelir İdaresine yönelik "İslamofobi" iddiasını soruşturacak
Son yıllarda artan Müslüman karşıtlığı (İslamofobi) ve Müslüman toplumlara karşı nefret suçu, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünya genelinde terör olaylarına dönüşüyor.
Yeni bir rapora göre, 2021’de Lüksemburg’daki her altı Müslümandan biri dini ayrımcılığa maruz kaldı.
Fransa'nın Yvelines kentinde 2 yaşındaki oğlunun görevlilere rağmen kreşten çıkarak bir süre kaybolmasına ilişkin televizyon ekranına çıkan başörtülü annenin, sosyal medyadan İslamofobik lince maruz kaldığı ortaya çıktı.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, yazılı açıklamasında, insan hakları savunucusu, gazeteci Amira Elghawaby’yi “Kanada'nın İslamofobi ile mücadeledeki ilk özel temsilcisi” olarak atadığını duyurdu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakılması ile ilgili soruyu yanıtlayan Zaharova, bu olaya tepki vererek, "Rus tarafı, bu olayı İslamofobik bir eylem olarak değerlendiriyor." ifadesini kullandı.
Avrupa siyasetinde 2022'de aşırı sağın yükselmesinin Müslüman karşıtlığı (İslamofobi) vakalarının da artmasına neden olduğu tespit edildi.
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, İçişleri Bakanlığının Alman İslam Konferansı'nın çalışmaları için yeni bir yaklaşım benimseyeceğini ve ülkedeki Müslümanların çeşitliliğini yansıtmasını sağlamak için daha geniş katılımı savunacağını ifade etti.
Son yıllarda Almanya'da yükselişte olan İslamofobi ve buna bağlı suçlara ilişkin hükümet tarafından yılın üçüncü çeyreğinde Müslümanlara yönelik 120 İslamofobik suçun kaydedildiği, doğrudan camilere 11 saldırı gerçekleştirildiği belirtildi.
Independent gazetesi, İngiltere'deki muhafazakar hükümetin İslamofobi ile mücadele için bir tanım yapma kararından vazgeçmeye çalıştığını yazdı.
Birleşik Krallık'a bağlı İngiltere ve Galler'de, İslamofobik nefret suçlarında 2021-2022'de artış olduğu bildirildi.
Avrupa İslamofobi ile Mücadele Topluluğu, Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in "laikliği tehlikeye atan ve bölücü vaazlar verdiği" iddiasıyla sınır dışı edileceğini duyurduğu imam Hassan Iquioussen'in gönderilmesinin durdurulması çağrısı yaptı.
İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi, Pazartesi günü BM Genel Kurulunu dünyada artan İslamofobi eğilimi konusunda uyararak Müslümanlara yönelik hakaretlerin yayılmasını, barış içinde bir arada yaşamayı teşvik etmede önemli bir zorluk olarak nitelendirdi.
Washington Post Yayın Kurulu, ABD yönetimine, Hindistan'da son dönemde artan ırkçılığa karşı çıkma çağrısı yaptı.
İngiltere'de yapılan bir anket, her 10 Müslüman'dan 7'sinin iş yerinde İslamofobik eyleme maruz kaldığını ortaya koydu.
Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, İslamofobinin, Bosna Hersek'te Avrupa'dan daha çok görüldüğünü söyledi.
Müslüman topluma yönelik ayrımcılık ve İslamofobik olayları takip eden Amerikan İslam İlişkileri Konseyinin raporuna göre ülkede 2021 yılında Müslümanlara yönelik ayrımcılık 2021'de yüzde 9 artış gösterdi.
Batı dünyasının Müslüman uluslara yönelik ayrımcı tutumunu ve İslami kutsallara saygısızlığını eleştiren Pakistan Başbakanı, "İslamofobi olgusu bir gerçektir ve ele alınmalıdır." dedi.
Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, Fransa'da ayrımcı ve İslamofobik muamelelere maruz kalan çok sayıda Müslüman'ın kendilerini güvende hissetmemeleri nedeniyle ülkeden sessiz sedasız ayrılmasını haberleştirdi.
New Lines Dergisi Editörlerinden Riada Aşimoviç Akyol “Savaşın Balkanları kasıp kavurmasından otuz yıl sonra, Bosna’nın geleceği yine belirsiz görünüyor. Ve “Doğu Meselesi” denen İslamofobik bir anlatı bir kez daha çirkin yüzünü gösteriyor” diyor
Avrupa'da siyaset, hukuk ve sosyal hayatta artış gösteren İslam karşıtlığının eğitimde de giderek etkisini artırdığı raporlandı.
Avrupa İslamofobi Raporu 2020'de, kıtanın birçok ülkesinde İslam karşıtlığını yasallaştırmak için bulunulan girişimlere yer verildi.
31 ülkede İslam karşıtlığının incelendiği "Avrupa İslamofobi Raporu 2020", uluslararası kuruluşların Avrupa’da İslamofobi'nin artışına dair tespitlerini derledi.
Avrupa genelinde İslamofobik saldırıların dozunu çoğunlukla "aşırı sağcı" siyasilerin artırdığı, Müslümanları ve İslam'ı hedef alan farklı medya kuruluşlarının da çok sayıda basmakalıp ve yanıltıcı manşete yer verdiği raporlandı.